Ochrana whistleblowerů? Ve hře jsou dva návrhy, vláda podpořila ten Chvojkův

Praha - Sněmovna se bude zabývat návrhem na ochranu oznamovatelů korupčního jednání (whistleblowerů), kterou připravil ministr pro lidská práva. Kabinet dnes přes předchozí připomínky některých resortů či odborů a zaměstnavatelů novelu schválil v předložené verzi, řekl novinářům vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Ve Sněmovně je už i poslanecký návrh ministra financí Andreje Babiše (ANO), který problematiku řeší jiným způsobem. Bělobrádek doufá v to, že po debatě ve Sněmovně se návrhy nějakým způsobem protnou.

Opatření, s nímž počítá programové prohlášení kabinetu, má za cíl ochránit před postihem lidi, kteří by upozornili na protiprávní jednání svého zaměstnavatele. Současná praxe podle předlohy udržuje ve společnosti obavy z ohlášení protiprávního jednání. "Základem úpravy je novela občanského soudního řádu. Nepovažuji za vhodné přijímat celý nový samostatný zákon, zvlášť když vidíme, že třeba na Slovensku existuje, ale není reálně využíván," uvedl v tiskové zprávě ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD).

Ministerstvo financí označilo úpravu za nedostatečnou a neúčinnou. Zákon by podle resortu měl řešit i výpadek příjmů whistleblowera a také nemajetkovou újmu. Babiš loni navrhl svou variantu ochrany whistleblowerů formou poslaneckého návrhu. "Je to jedna z našich priorit, byl bych rád, kdyby se podařilo protnout ty dva návrhy, které nejsou úplně kompatibilní, ale věřím, že po debatě ve Sněmovně by mohlo dojít k tomu, aby právní úprava byla hratelná," řekl novinářům Bělobrádek.

Předpisy by podle Chvojkova návrhu měly obsahovat ustanovení, podle něhož zaměstnavatel či služební orgán nesmí zaměstnance postihovat nebo znevýhodňovat proto, že "učinil na základě důvěryhodných skutečností trestní oznámení nebo oznámení o podezření ze spáchání přestupku nebo kárného, disciplinárního nebo jiného správního deliktu". Počítá se i s přenesením důkazního břemene na zaměstnavatele při soudních sporech ohledně oznámení.

Psali jsme: Kterým institucím Češi nejvíc důvěřují? Podívejte se na aktuální žebříček Ombudsman má sledovat práva postižených. Chvojka předložil poslancům novelu  

Chvojka nebude tlačit na to, aby se návrh urychleně projednal ve Sněmovně. "Lze i při splnění standardních lhůt tento tisk projednat, aby odešel do Senátu a k podpisu prezidentovi," řekl novinářům po jednání kabinetu.

Novinku jako celek odmítá Českomoravská konfederace odborových svazů, která tvrdí, že stávající úprava je dostačující. Nutnost legislativního řešení ochrany whistleblowerů zpochybňují i zaměstnavatelé a tvrdí, že aktuální předpisy jsou funkční a osvědčené.

Související

Pavel Žáček, český novinář, historik, státní úředník a politik, v letech 1989–1991 šéfredaktor časopisu Studentské listy, 1998 první náměstek ředitele Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu, 2001–2003 člen Rady České televize, 2007–2010 zmocněnec vlády ČR, zakladatel a první ředitel ÚSTR a Archivu bezpečnostních složek, od října 2017 poslanec Poslanecké sněmovny PČR, zvolen jako nestraník za ODS.

Volný zostudil Sněmovnu, říká Žáček. Neváhal jsem a do potyčky skočil, tvrdí Chvojka

Byl viditelně v šoku, čeho byl s kolegy ve Sněmovně svědkem. Místopředseda výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS) považuje šarvátku ze strany nezařazeného zákonodárce Lubomíra Volného na předsedajícího schůze, místopředsedu Sněmovny Tomáše Hanzela (ČSSD), za naprosto nepřijatelnou. „Poslanec Volný musí být potrestán, jde o bezprecedentní případ. Vše má v gesci imunitní a mandátní výbor, “ říká pro EuroZprávy.cz Pavel Žáček. Do incidentu se zapojil i šéf zákonodárců ČSSD Jan Chvojka. „Vůbec jsem neváhal jít kolegovi Hanzelovi na pomoc,“ vysvětlil nám.
Jan Chvojka

Návrh: Platy politiků by se mohly odvíjet od platů v celé ekonomice

Platy politiků a ústavních činitelů by se měly od roku 2022 odvíjet od průměrné mzdy v celé ekonomice, a nikoli jako dosud od průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. Počítá s tím pozměňovací návrh, který ve Sněmovně předložili předsedové klubů ANO, ČSSD a Pirátů. Návrh předložili k novele Pirátů, KDU-ČSL a Starostů, který počítá se zmrazením platů ústavních činitelů včetně soudců v příštím roce na letošní úrovni.

Více souvisejících

Jan Chvojka (ČSSD) whistleblowing Vláda ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj přirovnal Putina k Hitlerovi

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek odmítl podmínky ruského prezidenta Vladimira Putina pro okamžité příměří a zahájení jednání o ukončení války na Ukrajině. Tyto podmínky označil za ultimáta a přirovnal Putinovy návrhy k politice nacistického vůdce Adolfa Hitlera, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

včera

Návštěva Jense Stoltenberga u Zelenského v Kyjevě (29. dubna 2024).

Stoltenberg se vysmál Putinovu návrhu na mír. Podle Kyjeva je absurdní

Ukrajina označila podmínky pro ukončení války, které v pátek představil ruský prezident Vladimir Putin, za absurdní. Podle Ukrajiny se Putin snaží zavádět mezinárodní společenství a oslabovat skutečné diplomatické úsilí zaměřené na dosažení míru, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

EU

Kormidlo zelené politiky EU se neotočí, míní expertka. Nové složení EP ale zřejmě způsobí složitější schvalovací proces

Volby do Evropského parlamentu zasadily nepříjemnou ránu frakci Zelených. Ti oproti volbám z roku 2019 ztratili 18 křesel, letos dosáhli pouze na zisk celkových 7,4 % a 53 mandátů. Expertka na politiku Evropské unie Veronika Velička Zapletalová z Masarykovy univerzity v Brně pro EuroZprávy.cz ale vysvětlila, že ústředním bodem ve schvalovacím procesu je koalice Evropské lidové strany (EPP) a Socialistů a demokratů (S&D)., „Pro Evropskou unii je po technické stránce reálné být do roku 2050 neutrální,“ uvedla. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Šlachta

Přísaha a Motoristé jednají o budoucí spolupráci. Proč bořit něco, co funguje, ptá se Šlachta v rozhovoru pro EZ

Koalice Přísahy a Motoristé ve volbách do Evropského parlamentu získala dva mandáty. EuroZprávy.cz v této souvislosti oslovily předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu. Odmítl, že by jeho hnutí upozadilo svůj program kvůli spolupráci s Motoristy sobě. „Nikola Bartůšek a Filip Turek spolu skvěle fungují jako tým. Nikola jako odbornice na migraci a Filip jako odborník na Green Deal a průmysl. A to jsou dvě základní témata, o které dalších pět let v Evropě půjde,“ říká. 

včera

včera

včera

včera

Soukup přišel o TV Barrandov. Valná hromada ho odvolala z představenstva

Podnikatel Jan Čermák nahradil Jaromíra Soukupa v jednočlenném představenstvu společnosti Barrandov Televizní Studio, jak rozhodla před měsícem valná hromada firmy. Tato změna byla dnes oficiálně zapsána ve Sbírce listin. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy