Poprask v rezortu průmyslu: Náměstek dostal za slova o cenách webu důtku, šéf komunikace končí úplně

Praha – Prohlášení o cenách internetu z úst jednoho z náměstků ministerstva průmyslu a obchodu má personální dohru. Šéf rezortu Jan Mládek (ČSSD) oznámil, že svému náměstkovi Lubomíru Bokšteflovi udělil důtku za jeho dnešní mediální vyjádření, odvolal také ředitele odboru komunikace ministerstva Romana Proroka za to, že náměstkovi před vystoupením na serveru Aktuálně.cz "neposkytl dostatečnou mediální přípravu a podporu". 

V debatě se čtenáři webu Bokštefl uvedl, že pokud lidé chtějí stejně výhodné mobilní tarify jako v Polsku, mají jet do Polska. "Drzá odpověď z mé strany, za kterou se omlouvám: Chcete služby jako v Polsku - odjeďte do Polska," uvedl náměstek na webu.

Tato slova okamžitě vyvolala tvrdou kritiku z řad opozičních i vládních politiků. Za "neuvěřitelně hloupou a úplně v rozporu s politikou vlády" ji na twitteru označil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Tlačíme na levnější mobilní data," dodal Sobotka.

Vyjádření jeho náměstka bylo nešťastné, souhlasí Mládek. „Beru na sebe odpovědnost za své podřízené a při zjišťování příčin tohoto mediálně nešťastného problému jsem zjistil, že náměstkovi Lubomíru Bokšteflovi ředitel Odboru komunikace a marketingu MPO Roman Prorok neposkytl dostatečnou mediální přípravu a podporu. Rozhodl jsem se proto, že pana Romana Proroka odvolám ke dni 15. 2. 2017 z funkce ředitele Odboru komunikace a marketinku MPO a panu náměstkovi Lubomíru Bokšteflovi jsem vyslovil důtku za toto prohlášení," uvedl ministr.

Psali jsme: Jsou Češi sdíráni z kůže? Platíme přemrštěné ceny, jen se podívejte do zahraničí, zlobí se politici Dočkají se Češi normální ceny za data? Sobotka má dobrou zprávu TOP 09 chce vstup čtvrtého operátora. Postoj vlády se zvrhl ve frašku, soudí Kalousek  

Náměstek v rozhovoru také řekl, že nízké ceny v Polsku podle něj také nejsou pro všechny. Dražší mobilní data v Česku vysvětlil i tím, že „konkurenční prostředí u nás není tak moc silné, aby tlačilo ceny dolů". Bude prý ale ještě dlouho trvat, než do Česka přijde čtvrtý velký operátor. „Řada soukromých uživatelů využívá lepších cen. Nebojí si je vyjednat," uvedl v jedné z odpovědí. Čechům vzkázal, že mají najít odvahu, aby začali s operátory o cenách více jednat.

Debata o cenách mobilních dat se na tuzemské politické scéně vede už několik týdnů. Sobotka kvůli tomu už jednal se šéfem Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Jaromírem Novákem a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Janem Rafajem. Chce zrychleně prosadit novelu o elektronických komunikacích, která by zvyšovala až na 50 milionů korun možné postihy, které může operátorům dát za prohřešky telekomunikační úřad. Novým deliktem by bylo nedodržování podmínek přidělení frekvence. Předloha má taky zkrátit dobu přechodu zákazníka k jinému operátorovi na deset dní. V souvislosti s přechodem na standard pozemního televizního vysílání DVB-T2 je podle premiéra na místě uvažovat o příchodu čtvrtého mobilního operátora. Opozice ale úsilí kabinetu považuje za frašku.

Mládek jmenoval Bokštefla svým náměstkem teprve v pátek, předtím působil jako jeho poradce pro elektronické komunikace. Roman Prorok byl redaktorem, moderátorem a dramaturgem České televize, poradcem někdejšího předsedy Senátu Petra Pitharta či mluvčím Českého statistického úřadu (ČSÚ). V dubnu 2009 se stal mluvčím úřednické vlády premiéra Jana Fischera (do července 2010).

Související

Více souvisejících

ministerstvo průmyslu Mobilní operátoři Jan Mládek

Aktuálně se děje

před 50 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Neapol zasáhlo nejsilnější zemětřesení za 40 let. Itálie upravuje plány evakuace

Italskou Neapol v pondělí večer zasáhlo zemětřesení o síle 4,4 stupně. Podle italských médií šlo o nejsilnější otřesy v oblasti za posledních 40 letech. Způsobily mírné škody v Neapoli i v epicentru, jímž bylo město Pozzuoli. Evidovány jsou praskliny ve zdech či spadlé římsy, uvedl mluvčí hasičů pro CNN. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy