ANKETA: Nechápu, jak to může prezident říct. Je to nesmysl, všichni to věděli. Zeman svými slovy vyvolal bouři

ANKETA – Prezident Miloš Zeman při návštěvě Královehradeckého kraje kritizoval zrušení stokorunového poplatku za hospitalizaci v nemocnici. Vybrané peníze by podle něj mohly jít na zvýšení platů pečovatelek a zdravotních sester. Doslova uvedl, že „Stovka denně za hospitalizační poplatek přece nikoho nezabije.  Českých politiků jsme se zeptali, zda s takovými slovy souhlasí.

Zeman už v minulosti poukazoval, že regulační poplatky ve zdravotnictví podle něj porušují základní listinu práv a svobod. Výjimkou podle něj byl právě pouze poplatek za pobyt v nemocnici, který jde na úhradu nemocniční stravy.

„Sociální demokracie měla ve svém volebním programu zachování hospitalizačních poplatků, naprosto zbytečně tento bod pustila, a tím zdravotnictví přišlo o dvě miliardy korun ročně, které by se mohly věnovat na zlepšení platové úrovně, ne lékařů, ti mají podle mého názoru už více než dost, především sester a pečovatelek v této oblasti," kritizoval ČSSD Zeman.

Psali jsme: Zeman kritizoval zrušení poplatku za hospitalizaci: Stovka denně nikoho nezabije  

Na jeho slova obratem zareagoval premiér Bohuslav Sobotka za zrušením platby za pobyt v nemocnici stojí. „Myslím, že pan prezident si neumí představit, s jakými penězi musí mnozí důchodci vyžít. Jsem rád, že jsem prosadil zrušení poplatků," napsal premiér na twitteru.

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek pro server EuroZprávy.cz připomněl, ž jeho strana měla poplatek v nemocnici v programu – ovšem časově omezený.

Jeho stranický kolega a europoslanec Tomáš Zdechovský pak dodal, že se Zemanem naprosto souhlasí. „Zrušení byl nesmysl,“ uvedl v SMS zprávě pro naši redakci.

Psali jsme: Poplatky ve zdravotnictví: Změnili Češi názor? Čtěte výsledky průzkumu  

„Že je zrušení poplatků za pobyt v nemocnici úplný nesmysl, věděli úplně všichni. Byl to od počátku jen splněný předvolební slib ČSSD, kde i oni tušili, že jeho splnění je špatné. A jak říká pan prezident, jen hlupák neuzná, že se mýlil. Jen mě překvapuje, jak často se mýlí,“ uvedl pro EuroZprávy.cz poslanec ODS Marek Benda.

„Nechápu, jak může prezident říci, že 100 Kč/den - hospitalizační poplatek si můžou dovolit např.nemocní důchodci s průměrným duchodem?! To není levicová politika," uvedl na twitteru ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). 

Nechápu,jak může prezident říci, že 100 Kč/den-hospital.poplatek si můžou dovolit např.nemoc.důchodci s prům.duchodem?!To není levic.politika

— Lubomír Zaorálek (@ZaoralekL) 16. února 2017

„Zdravotnictví je bohužel podfinancované a osobně se domnívám, že vzhledem k tomu, že člověk má třikrát denně stravu, kterou by stejně musel kupovat, je poplatek za hospitalizaci akceptovatelný. Osobodil bych od něj děti, ženy na mateřské/rodičovské dovolené a důchodce,“ řekl nám Marek Černoch (Úsvit).

Šéf hnutí SPD Tomio Okamura připomněl, že Zeman nekritizoval zrušení všech poplatků. „Jen poukázal na fakt, že zrušení jednoho z nich – hospitalizačního poplatku – jednak oslabilo příjmy nemocnic a vede také k tomu, že senioři v rámci úspor leží v nemocnici místo v domově s placenou pečovatelskou službou. Takže neobrátil, pouze vydělil z balíčku poplatků jediný typ, který by podle něj mohl být zachován. Pokud jde o mě, tak určitě nesouhlasím s tím, aby poplatky platili nízkopříjmoví důchodci. Nízkopříjmové důchodce bych netrestal za to, že třeba nemají kam jít. Je třeba najít komplexnější řešení – nejlépe těm nízkopříjmovým přidat adekvátně na důchodu – a to paušální částkou, nikoliv procenty, aby se dostali alespoň nad úroveň, kdy by si mohli dovolit přispívat na sociální služby sami,“ uvedl pro EuroZprávy.cz.

Podle současného ministra zdravotnictví Miroslava Ludvíka (ČSSD) byl však stokorunový poplatek za hospitalizaci byl podle ministra zdravotnictví asociální a pro některé pacienty až likvidační. „Problém byl v tom, že poplatky se musely ze zákona vymáhat. Bylo dost lidí, kteří je opravdu nezaplatili a náklady na vymáhání šly do vysokých částek,“ řekl České televizi ministr Ludvík. „Přesto musely nemocnice poplatky vymáhat vlastními silami. Takže výsledný efekt nebyl zdaleka tak velký.“

S tím, že „stovka nikoho nezabije“, nesouhlasí ani předseda Rady seniorů České republiky Zdeněk Pernes. „Největším problémem by to bylo zejména pro osamocené seniorky, které mají nízkou penzi a drahé náklady na bydlení. V případě, že by se znovu zavedl poplatek za hospitalizaci, a tito lidé by museli v nemocnici zůstat třeba měsíc, zaplatili by k nájmu ještě navíc tři tisíce korun," uvedl Pernes pro Týden.

Související

Markéta Pekarová Adamová

Komunisté se nezmění, budou lhát a překrucovat historii, patří na smetiště, říká opozice pro EZ

ANKETA – Uctí památku obětí a uvědomí si, že jsme před 52 lety definitivně přišli o naději na svobodu. Opoziční politici, které EuroZprávy.cz v anketě oslovily, si připomenou, jakým útrapám byl národ 21. srpna 1968 i o rok později vystaven. „Srpen 1968 pro nás všechny znamená okupaci, obsazení naší země a pokračování represe i útlaku ze strany komunistického režimu. Velké starosti mně dělá, že dnes komunisté mají vliv na vládu. Je to odpovědnost Andreje Babiše a sociálních demokratů, kteří je k moci vrátili. Pro mě je to nepřijatelné,“ říká exkluzivně předseda ODS a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Fiala.
Milada Horáková

Anketa: Komunisté pošlapávají odkaz Horákové, říkají opoziční političky

ANKETA - Je pro ně vzorem a nedotknutelnou ženou. České opoziční političky, které EuroZprávy.cz oslovily, bez frází a patosů vzhlížejí k doktorce Miladě Horákové, kterou komunisté po vykonstruovaném procesu nechali 27. června 1950 popravit. „Milada Horáková je pro mě především symbolem odvahy, obrovské vnitřní síly a oddanosti demokratickým ideálům,“ říká pro EuroZprávy.cz poslankyně za ODS Jana Černochová. Úctu k jejímu odkazu v sobě nosí i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „ Nevzdala se ani v těch nejtěžších chvílích. Málokdo by v takové zkoušce obstál. Ona to dokázala.“ Bývalá politička za Českou stranu národně sociální fascinuje i poslankyni za hnutí STAN Věru Kovářovou. „Měla neuvěřitelně nezdolnou sílu i v té nejhorší hodině svého života.“ Političky rovněž rozčiluje, že současnou vládu podporují komunisté, kteří Horákovou nechali před 70 lety oběsit.

Více souvisejících

anketa Miloš Zeman poplatky ve zdravotnictví

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy