Policie obvinila Páleníka kvůli jeho působení v čele SSHR

Praha - Policie obvinila Ondreje Páleníka v souvislosti s jeho působením v čele Správy státních hmotných rezerv (SSHR). Spolu s ním je stíhán další člověk.

Páleník, který vedl SSHR od listopadu 2012 do února 2014, vinu odmítá. Uvedla to dnes Česká televize (ČT). Na nevýhodně uzavřené smlouvy si dříve stěžoval Páleníkův nástupce ve funkci Pavel Švagr. Podal trestní oznámení v případu společnosti Viktoriagruppe, jejíž insolvence zablokovala miliony litrů nafty uskladněné v německých zásobnících firmy.

Páleník odmítá, že by v čele správy státních rezerv pochybil. "V podstatě mi vyčítají, že jsem schválil smlouvu, která podle názoru policie nebyla úplně v pořádku. Já na to říkám, že jsem měl vyjádření všech odborných orgánů, které mi ji doporučily," řekl Páleník ČT. Neumí si představit, jak by jako tehdy nový předseda SSHR mohl zjistit, že smlouva není v pořádku, dodal.

Páleník byl před působením v SSHR ředitelem Vojenského zpravodajství, které podle policie nechalo nezákonně sledovat bývalou manželku expremiéra Petra Nečase. Čelí kvůli tomu obžalobě ze zneužití rozvědky spolu s dalšími dvěma zpravodajci a bývalou šéfkou premiérova kabinetu Janou Nečasovou (dříve Nagyovou).

Bývalý šéf Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Ondrej Páleník byl spolu s dalším vysoce postaveným manažerem správy obviněn kvůli uzavřenému dodatku na pronájem nádrže v Nelahozevsi. ČTK to dnes řekli zástupci správy. Za zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku hrozí oběma obviněným až 12 let vězení, uvedl dnes na webu státní zástupce Tomáš Minx.

Podle Minxe manažeři "nehospodárně nakládali s majetkem České republiky". Obviněni byli na začátku února. Páleník, který vedl SSHR od listopadu 2012 do února 2014, vinu odmítá, uvedla dnes Česká televize.

Kauza podle předsedy správy Petra Švagra souvisí se společností Viktoriagruppe. Společnost se podle něj před časem zavázala hradit náklady na pronájem nádrže firmě Mero ČR, která je státním provozovatelem ropovodů. V roce 2013 byl ale podepsán dodatek ke smlouvě, který firmu této povinnosti zbavil. Od té doby hradí pronájem prázdné nádrže SSHR, řekl Švagr.

Související

Exšéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník

Šéfové správy hmotných rezerv mají problém, žalobce chce až 8,5 roku vězení

Státní zástupce požaduje pro dva bývalé šéfy Správy státních hmotných rezerv (SSHR) tresty vězení v rozmezí pěti až 8,5 roku. V dnešní závěrečné řeči u pražského městského soudu trval na tom, že Tomáš Perutka a Ondrej Páleník zneužili pravomoc a porušili povinnost při správě cizího majetku, a to při uzavření nevýhodného smluvního dodatku s německou Viktoriagruppe (VG). Oba muži vinu popírají a uvádějí, že pracovali svědomitě.

Více souvisejících

Ondrej Páleník (ex-šéf SSHR) Správa státních hmotných rezerv (SSHR)

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí naznačuje, že současný trend bude pokračovat

Trend teplého počasí bude pokračovat i dnes, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima překročí dvacítku, místy ale očekávají meteorologové nižší teploty.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy