O návrhu na odvolání hejtmana Košty budou zastupitelé hlasovat veřejně

Olomouc - O návrhu na odvolání olomouckého hejtmana Oty Košty (ANO) budou zastupitelé hlasovat nejspíš veřejně. Snaha Koalice pro Olomoucký kraj prosadit změnu jednacího řádu neprošla.

Většina zastupitelů zvedla ruku pro to, aby byl materiál projednán až na příštím zasedání. K otázce tajného hlasování se ale zastupitelé ještě vrátí, navrhla to znovu senátorka Seitlová. Rozhodovat se však bude až po rozpravě. K odvolání hejtmana, jehož chce vyměnit jeho domovské hnutí ANO, se chce vyjádřit i veřejnost.

Změnu jednacího řádu navrhla senátorka Jitka Seitlová (Koalice pro Olomoucký kraj), podle ní by to komplikaci legislativního charakteru nepřineslo.

"Pokud se bude hlasovat o významných personálních změnách ve významných funkcích, mělo by se hlasovat tajnou volbou. Je důležité, aby to byla výsada svědomí, je to demokratický princip. Je důležité, abychom v této věci zaujali jasné stanovisko, aby hlasování bylo svobodné," uvedla Seitlová.

Změnu se snažil prosadit také hejtman Košta. "Na víkendovém hnutí ANO bylo hlasováno tajně, podle předsedy hnutí Andreje Babiše proto, aby byly zachovány principy demokracie a svobodného hlasování. Členové hnutí by s tím neměli mít problém, když budeme zachovávat principy, na které bylo upozorňováno na sněmu," uvedl Košta.

Podle opozice nebyly dány pádné důvody k odvolání 

Podle opozičních zastupitelů nebyly předloženy pádné důvody k odvolání olomouckého hejtmana Oty Košty (ANO). Část opozice už proto oznámila, že projednávaný návrh krajské rady ANO, ČSSD a ODS na odvolání Košty nepodpoří. Kdy se bude o návrhu hlasovat, zatím není jasné, protože se rozpoutala diskuse. Na jednání zastupitelstva je 54 z 55 zastupitelů. Omluven je jeden z opozičních zastupitelů. Pro odvolání Košty je nutná většina 28 hlasů. Koalice ANO, ČSSD a ODS má v zastupitelstvu 30 členů.

Předseda klubu zastupitelů Koalice pro Olomoucký kraj Ivo Slavotínek dnes řekl, že jeho kolegové se při hlasování o odvolání hejtmana zdrží, protože se od radních nedozvěděli žádné vážné důvody, proč Koštu z funkce sesadit. Podobně se vyjádřil i Radim Sršen z klubu zastupitelů Starostové pro Olomoucký kraj. "Pokud se vážné důvody nedozvíme, tak předložené důvody budeme považovat za relevantní a náš klub se při hlasování zdrží," uvedl.

Proti návrhu na odvolání Košty chce hlasovat Zbyněk Habrnal z opoziční SPD-SPO. "Jak někdo může pouze po dvou měsících zjistit, že hejtman je nekompetentní, když mezitím byly ještě Vánoce," podotkl. Kriticky návrh radních na odvolání Košty na jednání zastupitelstva hodnotil zastupitel Alexander Černý z KSČM. "Tak jalovou důvodovou zprávu jsem nečekal. Překladatelé by měli vystoupit a seznámit nás s důvody návrhu (na odvolání hejtmana)," uvedl Černý.

Související

Oto Košta

Bývalý olomoucký hejtman Košta vystoupil z ANO

Olomouc - Bývalý olomoucký hejtman Oto Košta vystoupil z hnutí ANO. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že nechtěl zůstat po boku lidí, kteří zosnovali jeho únorové odvolání z postu hejtmana. Členství jsem ukončil 18. dubna, řekl dnes ČTK a Deníku Košta, kterého na konci února ve funkci hejtmana vystřídal Ladislav Okleštěk (ANO).

Více souvisejících

Oto Košta (hejtman) olomouc Olomoucký kraj Hnutí ANO

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Dmitrij Peskov

Rusové řeší s Američany možnou výměnu Gershkoviche za jiného vězně

Rusko je v kontaktu se zástupci USA ohledně možné výměny vězňů, která by zahrnovala i zadrženého amerického novináře Evana Gershkovich, uvedl v pondělí mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Soud s Gershkovichem má začít příští týden. První stání je naplánováno na 26. června, případ se bude projednávat za zavřenými dveřmi.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Angličané si došli pro povinnou výhru nad Srbskem. Přesto měl jejich výkon rezervy

O večerní nedělní duel fotbalového evropského šampionátu v Německu se postarali hráči Srbska a Anglie. Střetnutí začalo už před zápasem, jelikož v ulicích Gelsenkirchenu se mezi sebou střetly fanouškovské tábory obou mužstev a museli zasahovat policisté. Nebylo proto divu, že Evropská fotbalová unie UEFA označila zápas za rizikový a nebyla tak nouze o zvýšená bezpečností opatření. Během samotného duelu k žádnému excesu naštěstí nedošlo. Naopak v něm došlo k jediné brance, kterou v 13. minutě zaznamenal Bellingham. K další změně skóre už nedošlo.

včera

Jason Sudeikis (uprostřed) jako Ted Lasso.

Začalo Euro. Které fotbalové filmy a seriály jsou nejlepší?

Následující měsíc se ponese ve znamení právě započatého mistrovství Evropy ve fotbale. U této příležitosti se podíváme na rozmanitý výběr hraných filmů a seriálů z prostředí nejpopulárnějšího sportu světa. Držíme se čistě osudů ze samotných trávníků a vynecháváme tak snímky tematizující fanouškovské světy, jako například Proč?, Muži v offsidu či Hooligans.

včera

Kim Čong-un se loni setkal s Vladimirem Putinem na kosmodromu Vostočnyj.

Setkání Kima a Putina v KLDR je na spadnutí. Nadšení z toho nejsou ani v Pekingu

Setkání severokorejského vůdce Kim Čong-una a ruského prezidenta Vladimira Putina se nezadržitelně blíží. Dvě nejsilněji sankciované země zakládají spolupráci, která může mít závažné dopady na konflikt na Ukrajině i na zhoršování napětí mezi hlavními světovými mocnostmi. Nejenže s tímto sbližováním není spokojený Washington, nadšením neskáčou ani v Pekingu. 

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

TrollWall

TrollWall AI překročil hranice Česka a Slovenska, před škodlivým obsahem chrání stále více firem

Slovenský startup TrollWall AI na sebe v Česku poprvé upozornil v předvolební kampani prezidenta Petra Pavla, kdy svojí unikátní webovou aplikací chránil profily na sociálních sítích před škodlivým obsahem a mírnil reputační rizika. Nástroj používaný při ochraně před vulgarismy, nenávistnými projevy a spamem už používá česká policie či armáda i velké korporace. A klientů přibývá i mimo evropský kontinent.

včera

včera

včera

včera

Dmitrij Peskov

Rusové poprvé komentovali výsledky summitu. Peskov promluvil

Moskva se v pondělí poprvé podělila o názor na závěry víkendového mírového summitu o Ukrajině ve Švýcarsku. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova má konference zanedbatelné výsledky, přičemž se podle Ruska ukázalo, že jednání bez něj jsou zbytečná.

včera

včera

včera

Deset lidí je po nehodě turistického autobusu stále v péči nemocnic na Islandu

Na Islandu zůstává po páteční nehodě v nemocnicích asi deset českých občanů, informovala ČT s odkazem na ministerstvo zahraničí. Dva nejvážněji zranění lidé už podle zástupců cestovní kanceláře nejsou v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy