Čeká ČR vyhrocená kampaň? Umělce rozdělují názory na migraci či Zemana

Praha - Do kampaní před parlamentními a prezidentskými volbami v Česku se patrně zapojí i řada umělců. Lze čekat ostrá slova, protože je rozděluje názor na migraci, skupinu Ortel či Miloše Zemana.

Dan Šustr s kapelou Tichá dohoda na vyhrocenou diskuzi minulý týden reagoval singlem Zakázaný slova. Upozorňuje, že by lidé neměli dopustit zabetonování diskuze a podporovat jen "jediný správný názor", jako tomu bylo před rokem 1989.

"Osobně se však považuju za umělce, který se do politiky nemíchá a ani se o to nesnaží. Nikdy jsme s Tichou dohodou nehráli pro nějakou politickou stranu," podotkl Šustr. Při prezidentské volbě volil Karla Schwarzenberga, ale nelibě nesl negativní projevy jeho příznivců po porážce od Miloše Zemana. "Výsledky voleb je třeba respektovat a jít k těm dalším," prohlásil.

Vyhraněnost názorů se projevila například při loňském vyhlašování Cen Anděl, kdy Lenka Dusilová a David Koller využili svá vystoupení ke kritice prezidenta Zemana. Kontroverzní průběh mělo také loňské předávání ocenění v anketě Český slavík. Tehdy v reakci na úspěch zpěváka Tomáše Ortela opustil sál zpěvák Radek Banga. Na sociálních sítích se Banga stal terčem nenávistných útoků. Jeho protest však mnozí umělci nepodpořili.

"Pokud by někdo chtěl být angažovaný, tak by měl hlavně dělat písničky, ve kterých předá nějakou zkušenost ze světa a nechá na posluchačích, ať si to přeberou, jak chtějí," konstatoval Petr Fiala z kapely Mňága a Žďorp.

V únoru na demonstraci na podporu hnutí Svoboda a přímá demokracie vystoupili Aleš Brichta a Pepa Nos. Vedle kritiky multikulturalismu často zaznívala podpora politice prezidenta Zemana. V září na akci odpůrců islámu na Václavském náměstí zazpívala zpěvačka Olivie Žižková.

V otázkách migrace a Evropské unie jsou názorově rozděleni například členové kapely Pražský výběr. Zatímco Michael Kocáb hájí politiku EU, Vilém Čok se veřejně staví proti migrační vlně a Bruselu. "Ale ve Výběru jsme si řekli, že na pódiu budeme hráči rockové hudby a nebudeme dělat žádné politické agitky," sdělil Čok.

Písničkář Tomáš Klus považuje současnou dobu za "plnou extrémů, kterých se chytají populisté". Částečně volební kampaní prezidentského kandidáta Schwarzenberga se stal v roce 2012 narozeninový koncert skupiny J.A.R. v Praze. V průběhu koncertu se Schwarzenberg objevil i na pódiu.

Související

Poslanecká sněmovna

ANO by bez d´Hondtovy metody mělo v roce 2017 o 15 křesel méně

Kdyby d'Hondtova metoda, kterou zrušil Ústavní soud, nebyla použita ve sněmovních volbách v roce 2017, přišlo by vládní hnutí ANO o 15 mandátů. Místo nynějších 78 křesel by jich v dolní komoře mělo 63. Současná koalice ANO a ČSSD s podporou komunistů by pak neměla většinu. Disponovala by 96 hlasy, nyní jich má 108. Vyplývá to z přepočtu, který dnes zveřejnila Česká televize (ČT).
ODS, ilustrační foto

ODS hrozí pokuta za předvolební kampaň v roce 2017

Občanským demokratům hrozí za chyby ve vyúčtování kampaně před sněmovními volbami v roce 2017 až půlmilionová pokuta. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí našel celkem 12 nedostatků, zároveň ale uvedl, že nešlo o černé financování.

Více souvisejících

volby 2017 prezidentská kampaň Hudba skupina Tichá dohoda

Aktuálně se děje

včera

včera

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

včera

včera

včera

Dominik Feri

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

včera

včera

včera

včera

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

včera

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

včera

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

včera

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy