Svěrák, Halík a Menzel podepsali petici proti pražské koalici

Praha - Koalice ODS a ČSSD nemá naši důvěru, stojí v petici organizované sdružením Vyměňte politiky a Změň politiku. Ta čítá podle středečních informací sociální sítě Facebook přes pět tisíc podpisů, mezi nimi jsou například kněz Tomáš Halík, scenárista a herec Zdeněk Svěrák nebo režisér Jiří Menzel.

"V zájmu našeho města, v zájmu politické a právní kultury v naší zemi vás žádáme, abyste nepodpořili vznik této koalice na ustavujícím jednání zastupitelstva a vyjádřili tak respekt k vůli voličů a k principům demokracie a slušnosti," vysvětluje iniciativa Vyměňte politiky na svých stránkách.

Z řad známých osobností protestní akci podpořili například sochař David Černý, hudebník Radim Hladík, překladatel a profesor Univerzity Karlovy v Praze Martin Hilský, fotograf Igor Malijevský, politolog Jiří Pehe, dramatik a režisér David Smoljak, dokumentaristka Olga Sommerová nebo scenárista a režisér Petr Zelenka.

Petiční akcí upozorňují na to, že pokračuje dosavadní vláda ODS a ČSSD a s touto koalicí spojené podezřelé kauzy a korupce na pražském magistrátu. "Zachování kontinuity vedení magistrátu a osob na něj napojených vzbuzuje obavy, že korupční kauzy nebudou důsledně objasněny a vyšetřeny a že nedojde k potřebné nápravě stávajících poměrů a odstranění zavedených praktik," píše se v dokumentu.

Autoři petice upozorňují v této souvislosti také na manipulaci voleb a rozdělení Prahy na sedm volebních obvodů, což znevýhodnilo malé strany.

Odcházející primátor metropole Pavel Bém (ODS) svolal ustavující zastupitelstvo hlavního města Prahy na úterý 30. listopadu. Na zastupitelstvu se budou volit noví členové rady a primátor, kterým by se měl stát volební lídr ODS Bohuslav Svoboda.

Vedení pražské ODS minulý týden v úterý schválilo koalici s ČSSD ve vedení metropole a rozhodlo o rozdělení křesel v radě hlavního města. Šéf pražských občanských demokratů Boris Šťastný dohodu zdůvodnil možností splnit značnou část programu ODS.

Související

Miro Žbirka (foto: Lukáš Běhounek)

Ceny Anděl posmrtně opanoval Miro Žbirka, získal hned čtyři sošky

Letošní ceny České hudební akademie (ČHA) Anděl opanovala hudba Miroslava Žbirky. Jeho album Posledné veci proměnilo všechny čtyři nominace. Za Žbirku, který zemřel předloni 10. listopadu ve věku 69 let, nahrávku dokončil jeho syn David. Posmrtně vydané album a singl Nejsi sám akademici ocenili v kategoriích Album, Sólový interpret, Skladba a Slovenské album. 

Více souvisejících

Zdeněk Svěrák (herec režisér) Jiří Menzel

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 37 minutami

Palestina

Francie: Palestina není stát. Nesplnila podmínky pro uznání

Podmínky pro uznání Palestiny jako státu zatím nebyly splněny, uvedl ve středu francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné po oznámení několika evropských zemí, že tak učiní v naději na přinesení míru na Blízký východ. Uvedla to agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Sněmovna schválila změnu pravidel oddlužení. Bude trvat kratší dobu

Doba oddlužení se má zkrátit z pěti na pouhé tři roky pro všechny dlužníky. Poslanci ve středu schválili vládní novelu insolvenčního zákona, která má ovšem své kritiky. Podle nich totiž zhorší pozici věřitelů, například samoživitelů či bytových družstev. Předlohu ještě musí posoudit Senát.  

před 2 hodinami

Robert Fico

Ficův stav je stále vážný. Převoz do Bratislavy je vyloučený

Stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je stabilizovaný, ale zůstává vážný, odpovídající rozsahu a vážnosti zranění, které utrpěl. Po jednání Rady bezpečnosti SR to novinářům řekl místopředseda vlády a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Dominik Feri (TOP 09)

Feri obdrží výzvu k nástupu do vězení, odsedět si má tři roky

Exposlanec Dominik Feri dostane výzvu k nástupu do vězení bez odkladu, rozsudek byl shledán vykonatelným, informovala Česká televize ve středu. Ferimu byl na konci dubna potvrzen tříletý trest odnětí svobody za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

UNRWA zastavila distribuci jídla ve městě Rafah

Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) v úterý oznámil, že pozastavuje distribuci jídla ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy pro nedostatek dodávek pomoci, uvedla agentura AFP. "Distribuce jídla v Rafahu je momentálně pozastavena pro nedostatek dodávek a nejistotu," uvedla UNRWA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy