Jandák už nebude obhajovat místo ve Sněmovně

Praha – Na kandidátce ČSSD ve volbách do Poslanecké sněmovny bude chybět někdejší ministr kultury Vítězslav Jandák. Poslanec se nyní uchází o místo člena Rady Českého rozhlasu.

Pokud by Jandák uspěl a stal se členem rady, mandát v dolní komoře by mu zanikl kvůli neslučitelnosti funkcí už dřív. Pokud zvolen nebude, jeho rozhodnutí na podzim nekandidovat to nezmění.

„Tak jako jsem se rozhodl, že budu kandidovat, tak jsem se rozhodl že nebudu kandidovat," řekl dnes ČTK Jandák. „Mám takový pocit, že se člověk nemůže ve Sněmovně narodit i žít a zemřít. Mám pocit, že člověk se musí znovu okysličit a znovu nabrat nějakou sílu mezi normálními lidmi," podotkl devětašedesátiletý Jandák, který v dolní komoře působí třetí volební období, celkem tedy přes deset let.

V případě, že by poslanci Jandáka do rady zvolili, jeho poslanecký mandát by mu zanikl s nástupem do nové funkce, vzdát by se ho ale mohly i dřív. Za Jandáka by potom měl nastoupit do dolní komory jako první náhradník z příslušné kandidátní listiny senátor Karel Kratochvíle. Do horní komory byl zvolen v roce 2014. V případě, že by se Kratochvíle náhradnické pozice vzdal, poslanecký mandát by vznikl starostovi jihočeské Volyně Václavu Valhodovi.

O dalším angažmá v politice, třeba o kandidatuře do horní komory, místopředseda sněmovního školského a kulturního výboru Jandák neuvažuje. „Američané mají krásné přísloví: Nač se bát zítřků, třeba nepřijdou," poznamenal.

V Radě Českého rozhlasu se v červnu uvolní tři místa, zájem o něj má 22 lidí. Mandát v devítičlenné radě obhajují historik Michal Stehlík, kazatel Ervín Kukuczka a mediální analytik Ivan Tesař, chtěl by se do ní vrátit například někdejší místopředseda Bohuš Zoubek. Nově by rozhlasu chtěli radit spolu s Jandákem mimo jiné Zbigniew Czendlik, hudebník Mikoláš Chadima nebo textař Michal Prostějovský.

Související

Vítězslav Jandák

Do Senátu chtějí Štěch i Jandák, ODS a lidovci jsou bez kandidátů

Občanští demokraté ani lidovci nenavrhnou na Pelhřimovsku vlastního kandidáta do Senátu. Proti Milanu Štěchovi za ČSSD se tam postaví Vítězslav Jandák jako kandidát za hnutí ANO. Jandákovu kandidaturu, o které informoval server Novinky.cz, dnes ČTK potvrdila krajská předsedkyně a poslankyně hnutí Monika Oborná. Senátor se bude na podzim na Vysočině měnit také na Žďársku. Lidovecký kandidát Josef Klement získal podporu dalších stran.

Více souvisejících

Vítězslav Jandák Poslanecká sněmovna ČSSD

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy