Jandák v Radě ČRo? Mohl bych být politikům oponentem, tvrdí poslanec

Praha – Současný poslanec ČSSD Vítězslav Jandák se uchází o post v Radě Českého rozhlasu. Pokud by byl zvolen, bylo by jeho prioritou posílit odolnost rady vůči politickým tlakům a být v ní oponentem politikům. Jandák to dnes při slyšení řekl sněmovnímu volebnímu výboru.

Zájemci o post v radě dnes nabízeli především své odborné znalosti z oblastí, v nichž působí. Poslanci na dnešní veřejné slyšení pozvali 22 kandidátů do rozhlasové rady a na odpoledne osm kandidátů do Rady České televize. Zbývající kandidáty do televizní rady vyslechnou ve středu. Členy rady volí Sněmovna.

Rada ČRo je devítičlenná, Rada ČT má 15 členů. Do obou rad budou poslanci volit po třech nových členech jako náhradu za nynější radní, kterým skončí jejich volební období v červnu. Mandát v rozhlasové radě obhajují historik Michal Stehlík, kazatel Ervín Kukuczka a mediální analytik Ivan Tesař. V Radě ČT skončí v červnu mandát Reného Kühna, Jiřího Závozdy a Michala Jankovce.

Úřednice ministerstva kultury Dana Francová poslancům řekla, že se chce jako ekonomka podílet na řešení zásadního problému ČRo, kterým je podle ní financování dalšího rozvoje rozhlasu. V minulosti v ČRo pracovala jako ředitelka odboru vysílacích poplatků.

Katolický kněz Zbigniew Czendlik se nemohl veřejného slyšení zúčastnit, protože je v USA. Jeho dopis přečetl předseda výboru Martin Komárek (ANO). „Poslání rozhlasu vidím v budování světa kolem," napsal. „Rád bych v roli člena rady vedl horizontální komunikaci na úrovni rady a také vertikální komunikaci, která směřuje od posluchače přes zaměstnance Českého rozhlasu až ke generálnímu řediteli a zpět," uvedl.

Dlouholetý poslanec Jandák, který byl i ministrem kultury, z politiky odchází a svůj poslanecký mandát na podzim obhajovat nebude. Pokud by ve volbě do rady uspěl, mandát v dolní komoře by mu zanikl kvůli neslučitelnosti funkcí.

Související

Vítězslav Jandák

Do Senátu chtějí Štěch i Jandák, ODS a lidovci jsou bez kandidátů

Občanští demokraté ani lidovci nenavrhnou na Pelhřimovsku vlastního kandidáta do Senátu. Proti Milanu Štěchovi za ČSSD se tam postaví Vítězslav Jandák jako kandidát za hnutí ANO. Jandákovu kandidaturu, o které informoval server Novinky.cz, dnes ČTK potvrdila krajská předsedkyně a poslankyně hnutí Monika Oborná. Senátor se bude na podzim na Vysočině měnit také na Žďársku. Lidovecký kandidát Josef Klement získal podporu dalších stran.

Více souvisejících

Vítězslav Jandák Poslanecká sněmovna Český rozhlas

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy