Kroměřížská výzva truchlí, přišla o žhavého kandidáta na prezidenta

Praha – Z boje o post prezidenta vypadlo jedno zvučené jméno. bývalý velvyslanec v USA či Rusku Petr Kolář oficiálně oznámil, že na Hrad kandidovat nebude. Jeho rozhodnutí potvrdila iniciativa Kroměřížská výzva.

„Bohužel vám všem musíme oznámit, že Petr Kolář nebude kandidovat na prezidenta ČR ve volbách 2018. Toto jeho rozhodnutí nás neskutečně mrzí, ale samozřejmě ho absolutně respektujeme. Vy, všichni naši signatáři, naleznete na svém emailu Petrův osobní dopis, kde vám vysvětluje důvody svého rozhodnutí,“ píše se na facebookových stránkách Kroměřížské výzvy.

V dopise exdiplomat uvádí, že dospěl k závěru, že existují lepší kandidáti než on. „Mrzí mne, že vás zklamu, ale rozhodl jsem se po zralé úvaze a v souladu se svým nejlepším vědomím a svědomím, že kandidovat nebudu. Mé rozhodnutí je definitivní a nevratné,“ napsal.

„Vím, že bych v případě mé kandidatury měl jen negativní motivaci, tedy potřebu zabránit tomu, aby se prezidentem naší drahé vlasti stal opět Miloš Zeman. Obávám se totiž, že i když si to jako trest za svou nezralost zasloužíme, nemůžeme si to již dovolit. Nejen kvůli stavu naší domácí společnosti a hlubokému úpadku politické kultury, ale také a hlavně kvůli našemu postavení ve světě, kvůli naší mezinárodní reputaci, kvůli hodnotovému a civilizačnímu směřování naší země a kvůli úrovni a kvalitě vztahů s našimi spojenci,“ uvedl někdejší velvyslanec.

„Pro vítězství v prezidentských volbách je zapotřebí získat alespoň část voličů Miloše Zemana. Obávám se, že toho bych nebyl schopen. Jsem názorově příliš vyhraněný a příliš protizemanovský. To mi sice nejspíš získává vaše sympatie, kterých si nesmírně vážím, ale nestačí to k volebnímu vítězství. A já, promiňte mi to, bych své názory nebyl schopen dostatečně ohýbat a účelově přizpůsobovat volební taktice a strategii,“ přiznává Kolář.

Celé znění dopisu Petra Koláře:

Vážení signatáři Kroměřížské výzvy a zvláště pak Ti z vás, kteří jste si přáli, abych kandidoval na pozici prezidenta ČR!

Mrzí mne, že vás zklamu, ale rozhodl jsem se po zralé úvaze a v souladu se svým nejlepším vědomím a svědomím, že kandidovat nebudu. Mé rozhodnutí je definitivní a nevratné.

Tím hlavním a zásadním důvodem je skutečnost, že už se ve svých 54 letech přeci jen trochu znám. Netoužím být hlavou státu, na to jsem příliš svéhlavý. Vím, že bych v případě mé kandidatury měl jen negativní motivaci, tedy potřebu zabránit tomu, aby se prezidentem naší drahé vlasti stal opět Miloš Zeman. Obávám se totiž, že i když si to jako trest za svou nezralost zasloužíme, nemůžeme si to již dovolit. Nejen kvůli stavu naší domácí společnosti a hlubokému úpadku politické kultury, ale také a hlavně kvůli našemu postavení ve světě, kvůli naší mezinárodní reputaci, kvůli hodnotovému a civilizačnímu směřování naší země a kvůli úrovni a kvalitě vztahů s našimi spojenci.

Pro tak zásadní rozhodnutí, zda se ucházet o přízeň voličů v prezidentské volbě negativní motivace nestačí. Nebylo by to vůči vám ani vůči naší zemi poctivé. Ten, kdo bude vážně bojovat o úřad prezidenta republiky, by měl opravdu chtít být prezidentem a neměla by mu chybět vůle vše tomu podřídit. Mně ta touha i vůle chybí. Jsem si sice jist, že bych svůj úděl přijal jako poslání a vykonával bych svou funkci co nejodpovědněji a s maximálním nasazením, ale byla by to pouhá služba, nikoli opravdově prožité poslání. Prostě, ještě jsem k tomu nedozrál...

Přesto jsem byl připraven do volebního boje jít, pokud bych nenabyl dojmu, že jsou zde lepší a hlavně pro výkon prezidentské funkce způsobilejší kandidáti. Navíc tací, kteří mají mnohem větší šanci na zvolení, než já. Pro vítězství v prezidentských volbách je totiž zapotřebí získat alespoň část voličů Miloše Zemana. Obávám se, že toho bych nebyl schopen. Jsem názorově příliš vyhraněný a příliš protizemanovský. To mi sice nejspíš získává vaše sympatie, kterých si nesmírně vážím, ale nesatčí to k volebnímu vítězství. A já, promiňte mi to, bych své názory nebyl schopen dostatečně ohýbat a účelově přizpůsobovat volební taktice a strategii. Přiznávám, že si nejsem jist, jestli je to ctnost, která mě šlechtí, nebo je to projev mé nafoukanosti a jedná se tudíž jen o nedostatek pokory. Každopádně, má osobní integrita je pro mne natolik cenná, že ji nejsem ochoten obětovat. Snad mi to odpustíte. Protože pravdu má Petr Pithart, když mi smutně řekl, že s takovým přístupem budu jen další morální vítěz prohraných voleb. Jenže mi potřebujeme někoho, kdo zvítězí!

S velkou úlevou jsem tedy zvláště v poslední době sledoval, že se na startovní čáře řadí nebo se k tomu chystají osobnosti, které mi každá svým způsobem nějak imponují a hlavně jsou jednoznačně prozápadní, proevropské a proalianční a nemají sebemenší chuť jakkoli koketovat a flirtovat s autoritářskými a totalitními režimy východního střihu. Nechci svou účastí ve volebním klání zbytečně oslabovat jejich šance a tříštit naše síly. Nestahuji se však z veřejného života, neodcházím na odpočinek a budu rád svými znalostmi, zkušeností a schopnostmi nápomocen každému z nich, pokud o to budou stát. A až se ten, kdo porazí Miloše Zemana, stane prezidentem, bude mi ctí být mu k dispozici.

Nejde totiž o mne, ale o budoucnost nás všech a našich dětí. Máme na to, abychom byli prosperující, atraktivní, sebevědomou a hrdou zemí, součástí světové rodiny liberálních demokracií, kde svoboda jednotlivce spojená s individuální odpovědností je tou hlavní hodnotou, na které náš stát a naše společenství stojí, kde solidarita s potřebnými je skutečnou ctností, nikoli snadno zneužitelnou naivitou, kde tolerance je projevem naší síly, nikoli slabosti, a proto nejsme tolerantní k netolerantním.

Vážení a milí signatáři Kroměřížské výzvy, berte prosím mé stažení se z ringu ne jako ústup z boje, ale jako taktické vyklizení pozice, které by mělo přispět k synergii pozitivní energie ostatních prozápadních a hodnotově nám blízkých kandidátů, nehledě na to, zda jsou spojeni s Kroměřížskou výzvou nebo jdou vlastní cestou. Nevzdávám se, stejně jako vy. Nekandiduji sice, ale nadále hodlám jako svobodný občan, kterému není lhostejný osud naší země a západní civilizace, působit na českou společnost a uplatňovat svůj vliv u nás i v zahraničí tak, abychom zůstali i nadále integrovanou součástí euroatlantických struktur a zbavili se těch politiků, kteří nás vyvoláváním strachu a nejistoty chtějí s pomocí východních větrů vmanipulovat do chaosu, hanby, ponížení a podvolení. Nedejme se, věřme si! Jde nám teď opravdu o hodně, a to nejen ve volbách prezidentských.

V dokonalé úctě,

Váš

Petr Kolář

Související

Petr Pavel

Kolář už nebude smluvně vázán s Hradem, Pavlovi má ale radit i nadále

Bývalý diplomat Petr Kolář či šéf poradců Tomáš Richter už od ledna nebudou smluvně vázanými spolupracovníky prezidenta Petra Pavla. Kancelář prezidenta republiky zároveň uvedla, že nastavuje nový rámec spolupráce s poradci, kteří budou od Nového roku pracovat na základě nových smluvních vztahů.

Více souvisejících

Petr Kolář (bývalý diplomat) prezident čr Kroměřížská výzva

Aktuálně se děje

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

včera

včera

včera

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

včera

včera

Madonna do starého železa nepatří. Brazilskou show sledoval více než milion lidí

Madonna zůstává i v 65 letech tahákem pro hudební nadšence po celém světě. Na sobotní bezplatnou show na slavné pláži Copacabana přišlo podle odhadu úřadů v Riu de Janeiro přes půldruhého milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Koncert v Brazílii proběhl na závěr turné Celebration, které začalo loni na podzim. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy