Kauza Opencard: Justice musí znovu zvážit vinu exmanažerů DPP

Brno - Justice musí znovu řešit případ exmanažerů pražského dopravního podniku (DPP) Tomáše Petany a Jana Suntycha. Původně dostali tresty 2,5 a dva roky vězení s podmíněným odkladem za porušení povinností v souvislosti s projektem opencard. Jejich dovolání zčásti vyhověl Nejvyšší soud (NS).

Verdikt ještě není oficiální cestou dostupný, z justiční databáze InfoSoud lze vyčíst pouze to, že původní rozhodnutí bylo "zrušeno a přikázáno".

NS rozhodl v prosinci, v polovině března odeslal spis k Obvodnímu soudu pro Prahu 9, který musí doručit verdikt všem účastníkům řízení. Do dneška se to nepodařilo. Proto mluvčí obvodního soudu Lukáš Bernat v minulých dnech nechtěl rozhodnutí komentovat, stejně jako dnes ředitel správy soudu Lukáš Krátkoruký. Rozhodnutí není dostupné ani na webu NS.

Podle webu HlídacíPes.org NS považoval dovolání Petany a Suntycha za částečně důvodné a nařídil odvolacímu Městskému soudu v Praze, aby o věci znovu rozhodl. Z odůvodnění podle Hlídacího psa plyne, že justice nesprávně hodnotila skutky, kterých se měli obžalovaní dopustit, a že policie mohla do určité míry jednat pod tlakem společenské objednávky. Mluvčí NS Petr Tomíček zatím rozhodnutí komentovat nechtěl.

Podle původního rozsudku způsobili oba manažeři svým postupem při přípravě smluv s firmou Haguess škodu přes 20 milionů korun. Měli uhradit podniku 350.000 a 250.000 korun, se zbytkem nároku justice odkázala DPP na civilní řízení.

Petana byl ředitelem úseku služeb, Suntych vedoucím jednotky IT. V roce 2007 podle sporného verdiktu doporučili uzavřít smlouvu s firmou Haguess na dodávku softwaru, ač předtím nestanovili předpokládanou hodnotu zakázky, nezjišťovali obvyklou cenu dodávky ani neporovnali obdobné zakázky realizované v ČR. Přitom byli podle verdiktu srozuměni s tím, že cena navržená firmou je nadhodnocená a smlouva je pro podnik nevýhodná. O rok později obdobně postupovali při přípravě další smlouvy.

Za projekt opencard byl už v minulosti odsouzen k 3,5 roku vězení bývalý šéf magistrátního IT odboru Ivan Seyček, a to stejně jako Petana se Suntychem za porušení povinnosti při správě cizího majetku. Další úředník Jiří Chytil dostal podmínku.

Loni v září si vyslechli nepravomocné podmíněné tresty čtyři bývalí pražští radní včetně exprimátorů Bohuslava Svobody (ODS) a Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) plus jeden bývalý magistrátní úředník, a to kvůli uzavření dalších smluv s firmou Haguess. Ostatních 10 obviněných včetně tří současných pražských zastupitelů soud osvobodil. Pětice potrestaných se okamžitě odvolala. Vinu od počátku odmítají s tím, že projekt opencard byl dlouhodobým problémem z éry primátora Pavla Béma (ODS) a že kvůli dříve uzavřeným licenčním smlouvám nemohli postupovat jinak.

Související

Bohuslav Svoboda (ODS)

Bývalého pražského primátora Svobodu osvobodil soud v kauze opencard

Soud dnes pravomocně zprostil viny poslance a někdejšího pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) v kauze městské karty opencard. Svoboda byl posledním neosvobozeným obžalovaným v tomto případu, a to kvůli poslanecké imunitě. Sněmovna ho na jeho vlastní žádost vydala k přerušenému trestnímu stíhání letos v březnu.
Nejvyšší správní soud

Sotolář z kauzy opencard může dál soudit, nebude předsedou senátu

Pražský soudce Alexander Sotolář může dál soudit. Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) jej dnes odvolal z funkce předsedy senátu Městského soudu v Praze, talár mu však ponechal. Bude řadovým členem senátu. Sotolář upravoval protokoly v kauze opencard. Lišily se tak oproti zvukovým záznamům z jednání.

Více souvisejících

Opencard Dopravní podník Praha Nejvyšší soud Praha

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy