Všechno je špatně, ČSSD je na tom zle. Sobotka ze mě udělal lovnou zvěř, zlobí se Mládek

Praha – Jan Mládek ve funkci ministra průmyslu a obchodu skončil 28. února. Prezident Miloš Zeman ho odvolal na návrh premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Za hlavní důvod personální změny předseda vlády označil postup Mládka v otázce cen mobilních dat. Podle Mládka to ale vše bylo poněkud jinak.

Místo mládka vedl rezort několik týdnů sám Sobotka, 4 dubna pak Zeman jmenoval do funkce ministra průmyslu Jiřího Havlíčka. Mládek se netají tím, že se mu jeho odvolání nelíbí.

Sobotka oficiálně Mládka odvolal kvůli kauze mobilních dat, bývalý ministr ale tvrdí, že důvodu svého odvolání nerozumí. „Oficiální zdůvodnění byly ceny mobilních dat. Jestli na něco nemá ministr kompetence, tak jsou to ceny a soutěž. To je v zásadě o tom, jestli tři operátoři mezi sebou dostatečně soutěží. Na to jsou jiné instituce. Proč pan premiér zdůvodnil mé vyhození tímto argumentem dodnes nechápu. Mohl si aspoň najít nějaký jiný,” vysvětluje sociální demokrat.

Podle Mládka za odvoláním stáli Sobotkovi PR poradci. Proč se ale právě on stal personou non grata, ale netuší. „Pan premiér mi poslal 9. ledna dopis, ve kterém mě vybízel k větší aktivitě. Když se k tomu přidal mobilní internet, chtěl, abych přijal zodpovědnost i za tuto věc. V zásadě mě označil jako lovnou zvěř, na kterou má být dělán hon,” tvrdí.

„Je mi líto, že se to nakonec všechno zvrhlo na jeden jediný problém, ceny mobilních dat, které navíc nejsou v kompetenci ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), ale Českého telekomunikačního úřad a antimonopolního úřadu. Byla tím znehodnocena práce nejen moje, ale i mých kolegů, protože MPO dosáhlo opravdu hodně,” přiznává mládek, který konkrétně zmínil například nízkou nezaměstnanost a energetiku.

Zastal se také svého stranického kolegy a poslance Jeronýma Tejce, který oznámil, že už nehodlá kandidovat a de facto tak odchází z politiky. Hlasitý kritik stávajícího vedení ČSSD argumentoval tím, že se nedokáže se ztotožnit se současným směřováním ČSSD. Mládek to glosoval slovy: „Kolega Tejc je chlap, rozhodnutí rozumím,“ říká Mládek.

Exministr má o budoucnost své strany strach. „Velmi mě znepokojil vývoj na sjezdu ČSSD. Ne proto, že potvrdil mandát předsedovi strany a prvnímu místopředsedovi, ale že se snad poprvé stalo to, že ti, kteří mají jiný názor, nejsou vůbec zastoupeni ve vrcholném vedení sociální demokracie. Pan Tejc nebyl zvolen ani řadovým místopředsedou,” připomněl.

To je podle něj špatné především pro stranu jako takovou. „Reálně hrozí, že i v případě volebního neúspěchu a dalšího sjezdu bude situace zabetonovaná. Nešťastný byl celý lánský puč, tohle je jeho důsledek. ČSSD je v obtížné situaci, protože nastoupilo hnutí bez programu, které v zásadě přebralo program sociální demokracie a pak si přisvojilo veškeré úspěchy vlády,” dodává Mládek, který dál zůstává poslancem ČSSD.

Související

Jan Mládek /ČSSD/, exministr průmyslu a obchodu

Fraška, otrávená ČSSD. Z krajů se valí kritika na vedení strany, ozvali se Hašek a Mládek

Regionální představitelé sociální demokracie, které dnes oslovila ČTK, jsou většinou spokojeni s výsledkem pondělního jednání předsednictva strany, které trvá na jmenování Michala Šmardy ministrem kultury a předsedu Jana Hamáčka vybavilo mandátem k případnému stažení ministrů ČSSD z vlády. Rozhodnutí označili za předvídatelné a logické. Nicméně někteří považují za absurdní, že situace vznikla kvůli jednomu ministrovi, a doufají, že se její řešení nebude protahovat. Ne všichni jsou účasti ČSSD v menšinovém kabinetu s ANO nakloněni.

Více souvisejících

Jan Mládek Bohuslav Sobotka ČSSD Jeroným Tejc ministerstvo průmyslu

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy