Sobotka kondoluje Rusku: Terorismus nezná hranic, musíme mu čelit společně

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zaslal v reakci na pondělí útok v petrohradském metru kondolenci ruskému premiérovi Dmitriji Medveděvovi. Uvedl v ní, že terorismus a fanatismus neznají hranic.

"Byl jsem zděšen tragédií, ke které došlo v petrohradském metru a která si vyžádala mnoho životů nevinných lidí. Ve svých myšlenkách jsem s rodinami a blízkými obětí zasažených výbuchem," uvedl Sobotka v kondolenci, kterou ČTK poskytl tiskový odbor Úřadu vlády.

Pondělní atentát si vyžádal 14 obětí a padesátku raněných, 12 obětí se dosud podařilo identifikovat.

"Z dostupných informací vyplývá, že zřejmě jde o další z teroristických činů, jejichž cílem je usmrtit co nejvíce lidí," uvedl Sobotka. "Co nejrozhodněji odsuzuji tyto barbarské útoky, které mají za cíl jen vyvolat strach, chaos a zmar," napsal.

Útok byl podle vyšetřovatelů dílem etnického Uzbeka s ruským pasem Akbaržona Džalilova, který před sedmi lety přijel do Petrohradu z rodného Kyrgyzstánu. Dříve se nijak neprojevoval tak, aby se dostal do hledáčku úřadů či tajných služeb, podle tisku vyšetřovatelé předpokládají, že se jej podařilo naverbovat islamistům během návštěvy v kyrgyzském městě Oš. V řadách IS podle odhadů bojuje více než tisícovka Kyrgyzů.

Související

Akbardžon Džalilov, pravděpodobný terorista z Petrohradu

Atentátníci na metro v Petrohradu potrestáni. Vojenskou soud se s nimi nemazlil

Vojenský soud v Petrohradu dnes odsoudil k trestům sahajícím od 19 let vězení až po doživotí 11 lidí, které shledal vinnými z organizace atentátu v petrohradském metru v dubnu 2017. Při něm ve druhém největším ruském městě zahynulo kromě útočníka 15 lidí a sedm desítek lidí utrpělo zranění. O rozsudku informovala agentura TASS.

Více souvisejících

teroristický útok v petrohradském metru (3.4.2017) Bohuslav Sobotka Dmitrij Medveděv Terorismus Česká republika

Aktuálně se děje

před 48 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Íránský prezident Raísí bude ve čtvrtek pohřben ve svém rodném městě

Stovky lidí se v úterý sešly ve městě Tabríz, hlavním městě íránské provincie Východní Ázerbájdžán, aby se zúčastnily pohřebního průvodu za prezidenta Ebráhima Raísího, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy