NBÚ posílí dvacet expertů, na starost budou mít obranu před kyberútoky

Praha – Vláda dnes schválila návrh premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), podle kterého Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) posílí dvacet expertů kvůli ochraně státních úřadů před kybernetickými útoky. Na nově vytvořená místa by měli přijít specialisté na operační systémy, počítačové sítě, aplikace a mobilní komunikaci, odborní auditoři či pracovníci zaměření na právní úpravu kybernetické bezpečnost.

Noví zaměstnanci by měli dávat úřadům metodické pokyny, pomáhat s prevencí a konzultovat s nimi problémy. Schválení materiálu označil Sobotka v tiskové zprávě za významný krok, který pomůže snaze o potírání kybernetické kriminality.

Kybernetické útoky na kritickou či důležitou informační infrastrukturu jsou v posledních letech na vzestupu. Vládní tým GovCERT eviduje zhruba 100 bezpečnostních incidentů měsíčně.

Na NBÚ by se mohly se žádostí o analýzu svých systémů, návrhy zlepšení či speciální školení obrátit úřady, a to i ty, které nespadají pod zákon o kybernetické bezpečnosti. „Odborníci vytvoří týmy poskytující komplexní metodickou podporu konkrétním subjektům, které o ni požádají, což je nový úkol, který vláda úřadu uložila," uvedl premiér.

Při plánovaném dělení NBÚ by měli noví zaměstnanci přejít do Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. Nový úřad bude zakládat vládní zmocněnec pro tuto oblast Dušan Navrátil. Legislativní základ úřadu by měl položit pozměňovací návrh k novele o kybernetické bezpečnosti.

Kybernetické centrum má Česko chránit před hackerskými útoky a dalšími bezpečnostními hrozbami. Vyroste v části původních kasáren v Brně - Černých Polích. V budoucnu by mělo zaměstnat 400 lidí.

Související

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.
Ilustrační fotografie.

V lednu se potvrdil trend zlepšování kvality DDoS útoků. Nejvíce jich je z Ruska

Počty DDoS útoků na české firmy i jejich celková intenzita stagnují již od podzimu loňského roku. Zdánlivý klid ale nesnižuje negativní dopady. Dříve obvykle používanou plošnou hrubou sílu totiž nahradily kvalitnější a intenzivnější útoky, které tak dokáží napáchat stejně vysoké, nebo dokonce i větší škody. Zdánlivě slabší útoky se totiž i hůře odhalují. 

Více souvisejících

Kybernetická bezpečnost Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost Vláda ČR Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy