Podnikatel Ježek z kauzy ROP neuspěl se stížností, ÚS jeho argumenty smetl

Brno - Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost podnikatele Daniela Ježka proti uvalení vazby. Ježek čelí spolu s dalšími 23 lidmi stíhání v kauze machinací v Regionálním operačním programu (ROP) Severozápad. Do vazby se dostal v prosinci, ústavní stížnost konkrétně směřovala proti lednovému rozhodnutí Krajského soudu v Ústí nad Labem, který k původnímu riziku ovlivňování svědků přidal jako další vazební důvod ještě možnost Ježkova útěku, zjistila ČTK z usnesení.

Policie stíhá Ježka kvůli poškození finančních zájmů Evropské unie, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, účast na organizované zločinecké skupině, zneužití pravomoci, porušení povinnosti při správě cizího majetku a podplácení. Ježek vinu popírá, nesouhlasil ani s důvody vazby. Podle stížnosti prokázal, že má stálé povolání, bydliště i fungující rodinu a že útěk za hranice u něj nehrozí.

Podle ústavních soudců však krajský soud rozumně reagoval na skutečnosti vyplývající ze spisu, například majetkové zázemí podnikatele v zahraničí a úzké vazby Ježka s bývalým senátorem Alexandrem Novákem, kterého policie zadržela v Německu.

"Pokud (krajský soud) i z těchto majetkových i osobních vazeb dovodil riziko, že by se stěžovatel při ponechání na svobodě mohl zachovat způsobem, jak již učinil Alexandr Novák, na nějž musel být vydán Evropský zatýkací rozkaz, nelze jeho závěrům cokoliv vytknout," stojí v usnesení.

Ježek neuspěl ani s argumentem, že ostatní aktéři kauzy jsou stíhaní na svobodě. Je správné, že se rozhoduje individuálně, reagovali ústavní soudci. "K porušení ústavních práv by naopak mohlo docházet tehdy, pokud by o vazbě bylo rozhodováno u všech obviněných vždy shodně, bez ohledu na okolnosti týkající se každého z nich," stojí v usnesení.

Kauza ROP Severozápad se týká evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. V případu je obviněno 24 lidí, jsou mezi nimi politici, vysocí úředníci a podnikatelé. Obvinění míří také na bývalou ústeckou hejtmanku Janu Vaňhovou nebo exstarostu Chebu Petra Navrátila.

Související

Alexandr Novák

Kauza ROP Severozápad pokročila: Policie navrhuje obžalovat 26 lidí, mezi nimi Vaňhová či Novák

Policie navrhla obžalovat 26 lidí v kauze ROP Severozápad, ve které čelí obvinění například severočeští podnikatelé Alexandr Novák a Daniel Ježek nebo bývalí hejtmani Jana Vaňhová a Josef Novotný. Dnes to uvedl server Seznam Zprávy. O návrhu nyní rozhodne státní zástupce z pražského vrchního státního zastupitelství Tomáš Minx. Kauza se týká evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji.

Více souvisejících

Daniel Ježek (ROP Severozápad) Ústavní soud ČR kauza rop severozápad vazba

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 47 minutami

Aktualizováno před 54 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Turecko se přidá k žalobě JAR, která u Mezinárodního soudního dvora viní Izrael z genocidy

Turecko se přidá k žalobě Jihoafrické republiky (JAR), která u Mezinárodního soudního dvora obvinila Izrael z genocidy Palestinců v Pásmu Gazy. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy