Zelení a Změna chtějí reálný vliv na politiku. Šéf Změny věří v úspěch

Praha - Podzimních voleb do Poslanecké sněmovny se Strana zelených pod vedením Matěje Stropnického bude účastnit společně s hnutím Změna. Tento týden oba subjekty uzavřely dohodu o společné kandidatuře. Strany se před čtyřmi lety na společném postupu dohodnout nedokázaly.

V roce 2013 se politické hnutí Změna nedohodlo se Stranou zelených na nějaké formě volební spolupráce, ač debaty proběhly. Podle lídra Změny a bývalého primátora Liberce Jana Korytáře byla důvodem otázka personální. „Změnil se předseda Zelených, s Matějem Stropnickým máme na mnoho záležitostí podobný pohled,“ sdělil pro EuroZprávy.cz.

Dohodu o společné kandidatuře podepsaly strany tento týden. Podle Korytáře bude například v Libereckém kraji kandidátka sestavena v poměru 1:1 pro obě strany.

„V ostatních krajích Změna nominuje své výrazné osobnosti, půjde však o jednotlivce,“ dodal Korytář. Strana zelených na svém webu uvedla, že „Spojení se Změnou Jana Korytáře je důkazem toho, že jsme překonali rozpory, které nás v minulosti brzdily.“

Podle Jana Korytáře je přínosem hnutí Změna pro Zelené zejména to, že se jejich kandidáti osvědčili v komunální a krajské politice. „Další naši lidé jsou aktivní v neziskových organizacích a řeší problémy, na které oko politika nebo úředníka stěží dohlédne,“ dodává. Předseda Změny věří, že se subjekt ve volbách přehoupne přes potřebných 5 procent.

Jako cíl spolupráce si Korytář klade přiblížení vlivu a postavení zelené politiky v Česku tomu, jaký je například v Německu nebo Rakousku. „V Německu a Rakousku mají Zelení masovější základnu i vyšší podporu obyvatel a voličů. Mají reálný vliv na politiku, podařilo se jim získat podporu významných osobnost,“ sdělil. Právě spolupráce Zelených a Změny by k tomu měla dle jeho slov přispět i v Česku.

Politické hnutí Změna založil Jan Korytář v roce 2012 poté, co vystoupil ze Strany zelených.

Související

Michal Berg, spolupředseda Zelených Rozhovor

Nastal čas pro nepopulistickou opozici. Češi se rádi rozhodují ekologicky, říká spolupředseda Zelených

Zatímco v sousedním Německu jsou Zelení ve vládě, na české politické scéně se jim prozatím příliš nedaří. Komunální volby by to ale mohly změnit. „Situace nyní ukazuje, jak klíčová jsou i pro naši bezpečnost ekologická řešení v podobě čisté energie,“ konstatuje spolupředseda Zelených Michal Berg. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz také varuje před tristní situací, co se týče péče o českou krajinu. Došlo i na téma zdražování či závislosti ČR na ruském plynu.

Více souvisejících

Strana zelených Matěj Stropnický Jan Korytář politické strany

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy