Zeman vyhraje v prvním kole. Vítězství Babiše už se zabránit nedá, řádil Paroubek v superdebatě

Praha – Superdebaty, která se konala dnes v podvečer pod hlavičkou Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, se zúčastnili také tři bývalí čeští premiéři. Petr Pithart, Vladimír Špidla a Jiří Paroubek. Tématem diskuze byla primárně česká politika, řešily se však i aktuální otázky kolem referenda v Turecku či imigrační krize.

V úvodu měli čeští expremiéři odpovědět na otázku, zda jim aktivní politika chybí. Petr Pithart se považuje za jednoho z mála politiků, který uměl odejít nikoliv kvůli prohraným volbám či nějakému „průseru“, ale sám od sebe, politika mu prý nechybí. Vladimír Špidla se za aktivního politika stále považuje, byť nebyl nikým zvolen. V současnosti působí jako šéfporadce premiéra Bohuslava Sobotky. Jiří Paroubek připustil, že mu svým způsobem politika chybí. Prý mu šlo v roce 2010 o zdraví, proto odešel. „Neříkám, že bych se do politiky nevrátil, zejména když vidím výkony svých nástupců, tak to mě úplně vybízí,“ dodal zřejmě na adresu současného vedení ČSSD.

K otázce revize české ústavy se všichni tři politici staví skepticky. Paroubek v této souvislosti zmínil postavení hlavy státu v Česku. Podle něj se prezident musí spokojit s rolí, kterou mu předepisuje ústava. Podle Pitharta by měla být ústava rigidní, tedy těžce měnitelná. „Podařila se nám, měli jsme štěstí,“ konstatoval na adresu české ústavy. 

Širší diskuze se rozvinula při otázce populismu v evropské politice. Podle Paroubka se podobný problém vyskytuje i u nás. „Babiš a Zeman říkají, co chtějí lidé slyšet,“ domnívá se s tím, že on sám by se prý „nesnížil“ k tomu, k čemu se snižuje Zeman. Neříkal by tak, že nějakých 15 migrantů je problém, podle něho to problém není. „Myslím, že vyhraje už v prvním kole prezidentské volby,“ dodal ještě na adresu prezidenta Zemana. Podle Petra Pitharta populismu nahrává rychle postupující globalizace. „Měli bychom zkrotit globalizaci,“ myslí si. Nespokojené voliče, kteří často volí právě tzv. populisty, bychom neměli označovat za burany a pitomečky, to je prý velmi špatná cesta. Špidla v tomto smyslu kromě globalizace zmínil enormní technologický pokrok, který prý společnost nedokáže zvládat. „To vyvolává masovou úzkost, politické struktury na to nedokážou odpovídat,“ dodal.

Turci demokratický systém neocenili

Expremiéři se vyjádřili i k aktuální otázce tureckého referenda. Prezident Erdogan na jeho základě obdrží mimořádně silné pravomoci. Pro hlasovaly i početné menšiny Turků žijících v německých městech. Paroubka nejvíc překvapilo právě hlasování turecké menšiny v Německu. Nechápe, jak lidí, kteří přímo žijí v systému demokracie, v systému prosperujícího Německa, mohli hlasovat pro více autoritářský turecký systém. Podle Špidly je referendum pouze přechodná fáze, Turecko se bude dále vyvíjet a ve stávající struktuře se ještě nestabilizuje. Pro Pitharta je to, že liberální demokracie neudělala na Turky v Německu dojem a hlasovali pro posílení tureckého prezidenta, „nejhorší zprávou za dlouhou dobu zpátky“.

Diskutéři se měli vyjádřit i k otázce, zda v současnosti vidí nějakou naději pro českou politiku, nějakou osobnost. Podle Špidly není co řešit, „ČSSD si na sjezdu zvolila nejsilnější osobnost, kterou v sobě má“, tedy Bohuslava Sobotku. Paroubek nezmínil konkrétní jméno, ale podotkl, že důležitý v politice není věk, nýbrž výkonnost. „Zeman – i když je za zenitem a padají mu boty z nohou (...) on bude kandidovat a vyhraje, protože je lepší než ti další,“ myslí si. Zmínil i odchody z ČSSD, například Jeronýma Tejce. ČSSD je prý na konci jedné etapy a musí udělat velmi vážné změny. Špidla mu oponoval, že přicházení a odcházení z a do strany je znakem toho, že je živoucím tělesem. Jediný kdo zmínil konkrétní osobnosti, které by byli nadějí pro českou politiku, tak zmínil Petr Pithart. Jmenoval například Petra Fialu z ODS nebo Petra Gazdíka z hnutí STAN. „Nevidím nikoho u sociálních demokratů, velmi mě to mrzí. Není to dobře, že tam asi moc nejsou,“ dodal k osobnostem v ČSSD.

Paroubek by pustil Komunisty k vládní odpovědnosti. Pithart očekává od ČSSD trumf

Všichni tři se shodli na tom, že nedostatek žen v české politice je neblahým jevem. Jiří Paroubek si myslí, že ženy jsou prvkem, který kultivuje politiku. Podotkl, že některé ženy mohou být hysterické, „ale svoji podstatou jsou racionální.“ Na otázku, co by expremiéři učinili, jakou by zvolili strategii, aby zabránili vítězství Andreje Babiše a jeho hnutí ANO ve volbách, měli odlišné názory. „Teď už se tomu zabránit nedá,“ řekl rázně Paroubek. Špidla jakožto poradce premiéra Sobotky se k otázce odmítl vyjádřit. „Přeju si, aby Špidla vytáhl nějaký trumf,“ reagoval na to Pithart. Jiří Paroubek se k dotazu, který směřoval na možnou účast Komunistů ve vládě s ČSSD, nepostavil odmítavě. „Komunisté jsou strašák, který je vybledlý,“ řekl. Podle něj by měli být Komunisté zataženi do vládní odpovědnosti, v Moskvě už navíc nesedí žádný Brežněv. Zbylí dva diskutéři odmítli, že by komunisté měli nést vládní odpovědnost.

Související

Vladimír Špidla /ČSSD/

Do Senátu za ČSSD bude v Praze expremiér Špidla

ČSSD vysílá do senátních voleb v obvodu Praha 11 bývalého premiéra Vladimíra Špidlu, v Praze 10 sociálního pracovníka Štěpána Kavuru a v Praze 6 vysokoškolského pedagoga Petra Pavlíka. Na tiskové konferenci to dnes kandidáti řekli novinářům. Zároveň představili svá volební témata a vyjádřili se kriticky k současné vládě, která podle nich nedostatečně řeší zejména sociální témata.
Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Situace nevyžaduje nouzový stav, řekl Jurečka. Byl by pro testy ve firmách

Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky aktuální koronavirová situace nevyžaduje nouzový stav, zatím stačí nástroje pandemického zákona. Řekl to dnes v pořadu Partie Terezie Tománkové v CNN Prima News. Někdejší premiér Vladimír Špidla (ČSSD) očekává, že se během několika týdnů situace stane tak vážnou, že bude nouzový stav rozumným řešením.

Více souvisejících

Vladimír Špidla Jiří Paroubek Petr Pithart Bohuslav Sobotka Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko ještě víc zvýší výrobu zbraní. Kvůli americké podpoře Ukrajiny

Ve středu ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil zvýšení výroby zbraní s důrazem na urychlení dodávek pro konflikt na Ukrajině. Toto rozhodnutí přichází týden poté, co americký prezident Joe Biden podepsal nový vojenský balíček v hodnotě desítek miliard dolarů jako pomoc pro Kyjev.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy