Marksová zuří, ženy bez partnera mají smůlu. Možnost umělého oplodnění odmítl i ministr Ludvík

Praha - Návrh poslance Františka Adámka (ČSSD) k novele zákona o specifických zdravotních službách, aby mohly ženy, které nemají partnera, podstoupit umělé oplodnění, zcela rozdělil Sněmovnu. Návrh přijat nebyl, jeho kritičkou byla zejména Jitka Chalánková (TOP 09), ale i ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).

S návrhem na to, aby ženy, které nemají partnera, mohly podstoupit umělé oplodnění  za pomoci spermatu anonymního dárce, přišel poslanec za ČSSD František Adámek. Hlasování o tomto návrhu bylo součástí projednávaného bodu k novele zákona o specifických zdravotních službách. Návrh nebyl přijat, pro se vyslovilo pouze 40 poslanců ze 153 přítomných.

Inseminace ve Sněmovně? Naštěstí jen v teoretické rovině

Kritikem návrhu svého stranického kolegy byl i současný ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD). Ten návrh považuje spíše za otázku etickou, schválení návrhu by navíc navýšilo počet dětí vyrůstajících v neúplných rodinách.Ministr na svém twitterovém účtu jednání o návrhu značně zironizoval. "Ve sněmovně je to teď samá inseminace, naštěstí jen v teoretické rovině...," napsal Ludvík. 

Překvapivě tak došlo ke shodě s tehdejším ministrem zdravotnictví za TOP 09 Leošem Hegerem. Ani ten pro návrh ruku nezvedl, stejně jako zbytek přítomných poslanců za TOP 09. Nejhlasitější odpůrkyní návrhu Jitka Chalánková (TOP 09) popřela, že by právo na dítě patřilo mezi základní lidská práva. "Nejedná se o zákon zdravotnický, ale etický, lidskoprávní," dodala poslankyně. Vůči jejím slovům se později ohradila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Ta se do Chalánkové opřela na sociální síti twitter: "Je velké štěstí pro všechny normální lidi, že tato paní už nebude do Sněmovny kandidovat," napsala na její adresu. 

Nejednota uvnitř ČSSD a hnutí ANO, ODS a TOP 09 proti

Cílem poslance Adámka, předkladatele návrhu, přitom prý bylo pomoci zejména neplodným ženám. ČSSD však byla při hlasování nejednotná. 13 jejich poslanců se vyslovilo pro návrh, 18 proti. Proti se vyslovil například ministr vnitra Milan Chovanec nebo premiér Bohuslav Sobotka.

Nejednotné bylo v této záležitosti také hnutí ANO. 21 poslanců hlasovalo pro návrh a 5 proti návrhu. Téměř všichni poslanci za KSČM se zdrželi, TOP 09 a ODS byli proti návrhu. Lidovci se postavili proti návrhu, jediný, kdo byl návrhu nakloněn, byl Ivan Gabal, který se v rámci zachování většinového postoje strany zdržel hlasování. Návrh předtím získal podporu ve zdravotním výboru Sněmovny. 

Související

Více souvisejících

top 09 Jitka Chalánková (TOP09) Michaela Marksová-Tominová Miloslav Ludvík Leoš Heger umělé oplodnění Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy