Babiš a Sobotka v 90. letech: jak se jejich cesty míjely?

Praha – Situace mezi nejvyššími vládními politiky vicepremiérem Andrejem Babišem (ANO) a premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) je čím dál vyhrocenější. Premiér požaduje od Babiše vysvětlení jeho podnikatelských aktivit. Ten to vnímá jako snahu Sobotky vyštvat ho z vlády a domluvil si schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. EuroZprávy.cz se podívaly na jejich život a kariéru v „divokých“ devadesátých letech.

Situace mezi nejvyššími vládními politiky vicepremiérem Andrejem Babišem (ANO) a premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) je čím dál vyhrocenější. Premiér požaduje od Babiše vysvětlení jeho podnikatelských aktivit. Ten to vnímá jako snahu Sobotky vyštvat ho z vlády a domluvil si schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. EuroZprávy.cz se podívaly na jejich život a kariéru v „divokých“ devadesátých letech.

Sobotka politikem už ve 25 letech, Babiš čile podnikal

Jihomoravan Bohuslav Sobotka vstoupil začátkem devadesátých let na půdu Masarykovy univerzity v Brně. Tam začal studovat práva na Právnické fakultě a dostal se do intenzívního kontaktu s ČSSD. Vedoucím jeho diplomové práce byl totiž tehdejší poslanec za Sociální demokracii Zdeněk Koudelka. Titul Mgr. Získal Sobotka za 52 stránkovou práci Vývoj sociální demokracie v českých zemích. Jeho politické směřování bylo zcela očividné. Sám Sobotka ostatně do strany vstoupil už v revolučním roce 1989. Sobotka také spolu založil organizaci Mladých sociálních demokratů. Právě jeho nulovou zkušenost s prací mimo politiku mu často političtí oponenti vyčítají. V poslední době zejména Babiš a jeho hnutí ANO.

V roce 1996 se Sobotka poprvé dostal do Poslanecké sněmovny, bylo mu tehdy pouhých 25 let. Mimo to byl také člen městského zastupitelstva ve Slavkově u Brna. Na svůj věk stoupal poměrně rychle, od května 2001 se stal předsedou poslaneckého klubu ČSSD.

O poznání pestřeji prožil 90. léta Andrej Babiš. V době, kdy Sobotka přecházel z gymnázia na vysokou školu do Brna, Babiš působil jako delegát (původně vyslaný KSČ) v africkém Maroku. Po Sametové revoluce se z tropů vrátil a začal působit jako ředitel obchodní skupiny PZO Petrimex, která dovážela suroviny nutné pro výrobu hnojiv. Kanceláře obchodní společnosti Petrimex otevřel Babiš v Praze až po rozpadu Československa, v roce 1993 – a tehdy vznikl Agrofert, úhelný kámen pro kritiku Babišových politických oponentů. Následně vstoupil do Agrofertu zahraniční investor ze Švýcarska. Agrofert je teď vlastníkem více než 250 společností s miliardovými tržbami.

Neznámá švýcarská firma O.F.I., která Agrofert ovládla, byla založená ve švýcarském městečku Baar Babišovými spolužáky ze Ženevského gymnázia. Tam Andrej v 70. letech chodil jakožto syn československého diplomata. Většinový podíl v české společnosti tak dostala zcela neprůhledná firma. Nicméně to byl pro Babiše přínos, jeho firma se stala mocnou společností s vybudovanou sítí zákazníků. Ke konci 90. let se Babiš začíná hojně setkávat s tehdejším předsedou vlády, Milošem Zemanem. Ano, s tím, s kterým se má sejít příští týden ve středu opět.

Vazba Zeman - Babiš se poprvé objevila na konci 90. let

Babiš se postupně dostával mezi přední české podnikatele a využíval narůstajícího počtu kontaktů s politiky. Nejznámějším případem propojení byznysu a politiky z přelomu milénia je privatizace petrochemičky Unipetrol. Původně státní společnost Unipetrol zasáhla v roce 1999 personální čistka ze strany vlády Miloše Zemana. Novým generálním ředitelem Unipetrolu se stal Pavel Švarc, který vedl Lovochemii, tehdy spadající pod kolos Agrofert. Nevysvětlená personální čistka byla korunována tím, že podnik prosperoval a nebyl důvod k obměně.

Postupně se do představenstva Unipetrolu dostali lidé spjatí s Agrofertem, Babiš stál v pozadí. Unipetrol se měl privatizovat, poprvé se objevila informace o možné koupi Babišem v roce 2001.Na jeho konci rozhodla Zemanova vláda o prodeji většinového podílu Unipetrolu Agrofertu za 11,7 miliardy korun. Ignorovala doporučení komise, která vybrala konkurenční nabídku britské společnosti Rotch Energy, nabízející o dvě a půl miliardy víc. Zeman rozhodnutí zdůvodňoval upřednostněním „české cesty.“

Krátce na to se stal Bohuslav Sobotka ministrem financí nové Špidlovy vlády... A dnes sedí oba pánové ve společné vládě.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Bohuslav Sobotka ČSSD Hnutí ANO Miloš Zeman unipetrol Agrofert Vláda ČR koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy