STAN a lidovci dolaďují program. Chtějí vládní odpovědnost

Praha - Na konci měsíce se definitivně rozhodne, zda do podzimních voleb do Poslanecké sněmovny půjde hnutí STAN ve volební koalici s KDU-ČSL. Program společného subjektu se intenzivně připravuje už teď. Podle mluvčího hnutí STAN Karla Kremla se bude brzy hotov. Pro EuroZprávy.cz dodal, že subjekt je připraven převzít vládní odpovědnost.

Na konci května se definitivně rozhodne, zda do podzimních voleb do Poslanecké sněmovny bude KDU-ČSL kandidovat ve volební koalice s hnutím Starostové a nezávislí (STAN). Rozhodujícím momentem bude hlasování lidovců na sjezdu, který se bude konat ve dnech 27. až 28. května. V případě odsouhlasení spolupráce by pak subjekt musel získat alespoň 10 procent, aby mohl dosáhnout na křesla ve Sněmovně. 

STAN může KDU-ČSL nabídnout zkušenosti z komunální politiky

Už teď však probíhají intenzivní práce na budoucím volebním programu. STAN ještě nikdy předtím jako samostatný subjekt s uceleným program do Poslanecké sněmovny nekandidoval, je těžké odhadnout, jaké je ideologické ukotvení hnutí, jaké jsou jeho programové priority. Hnutí má na svých webových stránkách celostátní program pro volby do krajských zastupitelstev v roce 2016, nicméně se týká zejména oblastí, ve kterých mají výhradní působnost právě kraje, nikoliv vláda.

Podle mluvčího hnutí STAN Karla Kremla subjekt celostátní program měl. Má jít o volební program pro volby do Poslanecké sněmovny v roce 2013, kdy kandidáti STANu figurovali na kandidátkách TOP 09. S jakými programovými prioritami může STAN přispět lidovcům? "KDU-ČSL můžeme nabídnout cenné zkušenosti z komunální úrovně politiky, sdružujeme přibližně 1/5 všech starostů. Každodenně řešíme problémy běžných lidí a jsme s nimi v kontaktu, proto máme docela reálný přehled o tom, co občané České republiky opravu řeší," Kreml. 

Třecí plochy se objevují, program však bude brzy

Na společném programu s KDU-ČSL se v současné době pracuje. "Program doděláváme, občas se třecí plochy vyskytnou, ale dokážeme se domluvit na kompromisu," připustil pro EuroZprávy.cz Kreml. Dle jeho slov bude "hotov brzy". 

Co by bylo hlavním polem působnosti v případě, že by subjekt uspěl a dostal se až do vlády, mluvčí odmítl sdělit. "Chceme být stranou s vládní odpovědností, naši zemi musíme měnit komplexně, proto se nebudeme zaměřovat na jednotlivosti," odůvodnil. Východiska, na kterých hnutí staví, lze podle mluvčího vyčíst z hodnotového desatera, který vychází zejména z přesvědčení, že politická rozhodnutí by se měla postupně přenášet blíže k lidem.

Lidovci dají na kampaň více peněz i osobností

Tento týden se k tvorbě společného programu pro týdeník Respekt vyjádřil také předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Ten připustil, že i když není definitivně rozhodnuto o spolupráci, nelze čekat, až sněm volební koalici potvrdí a je třeba už teď pracovat na programu, programová rada už prý zasedá. Bělobrádek si je vědom, že hnutí STAN není tak ideologicky zakotvené, jako jsou lidovci, je mu však sympatické, že hnutí STAN „řeší problémy odspoda“ z oblasti komunální politiky.

Podle koaliční smlouvy, kterou oba subjekty na začátku dubna podepsaly, je kandidátem na případného premiéra šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Poměr zastoupených kandidátů na kandidátních listinách by měl být 60 ku 40 ve prospěch KDU-ČSL, stejný poměr se očekává i co se týče financí, které budou použity na volební kampaň.

Související

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Komise nemá indicie, že by BIS postupovala nezákonně, uvedl Bělobrádek

Sněmovní komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby (BIS) nemá žádné indicie, že tato zpravodajská služba postupovala nezákonně. ČTK to po dnešní schůzi řekl předseda Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Členové se po více než roce vrátili k obvinění prezidenta Miloše Zemana, že ředitel BIS Michal Koudelka nařídil v minulosti odposlechy lidí z jeho nejbližšího okolí, a odposlouchávána tak byla i hlava státu. Na jednání komise o tomto tématu upozornil server Lidovky.cz.

Více souvisejících

Pavel Bělobrádek Starostové a nezávislí (STAN) KDU - ČSL Petr Gazdík koalice KDU-ČSL a STAN

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 24 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy