Extremistická scéna v Česku se zklidnila. Policie monitoruje styl hatecore

Praha – Ministerstvo vnitra na svém webu zveřejnilo čtvrtletní zprávu o extremismu. Z ní vyplývá, že česká extremistická scéna byla klidná a bez mimořádných událostí. Bezpečnostní složky neobjevily poznatky o zvýšeném riziku násilných aktivit, které by souvisely s působením politických extremistických hnutí.

Extremistické subjekty v letošním prvním čtvrtletí v Česku uspořádaly 93 akcí, což bylo o 20 více než ve stejném období loňského roku. Ty pravicové vystupovaly podle vnitra nejednotně. Dělnická strana sociální spravedlnosti téměř vyklidila veřejný prostor a výraznější veřejná vystoupení nepodnikla ani Národní demokracie, která se snaží získat hlavní postavení uvnitř extrémní pravice. „Za tím účelem se pokoušela navázat spolupráci s jednotlivci a subjekty spjatými s neonacistickým hnutím," uvádí se v materiálu.

Zaznamenáno bylo několik neveřejných a utajovaných koncertů takzvané white power hudby, která je určena pro stoupence neonacistického hnutí. Ministerstvo uvádí, že jde o nový trend, protože po roce 2009 bylo konání těchto akcí na ústupu. „Žánrově se jednalo o styl hatecore či national socialist hardcore. Tzv. hatecorové kapely razantně propagují neonacismus a šíří nenávist," píše se ve zprávě. Celkem pravicové subjekty uspořádaly od začátku ledna do konce března 40 akcí, tedy o osm více než ve stejném období roku 2016.

Extrémní levice v prvním čtvrtletí uspořádala 53 akcí, což bylo o 20 víc než loni. V prvním čtvrtletí letošního roku byli nejvíce vidět anarchisté, kteří se například snažili aktivně podporovat pražské centrum Klinika. Zaměřili se také na obranu některých stíhaných kolegů - třeba Lukáše Borla, který bývá označován za zakladatele takzvané Sítě revolučních buněk. Organizace se v minulosti mimo jiné přihlásila k několika útokům na pražskou restauraci Řízkárna nebo k zapalování policejních aut. Podle vnitra anarchisté zpochybňují důvody jejich stíhání a vykreslují stíhané kolegy jako mučedníky.

Policie od začátku letošního ledna do konce března zaznamenala 32 trestných činů s extremistickým podtextem. Bylo to o tři víc než za stejné období loňského roku. Nejčastěji byly trestné činy spáchány v Ústeckém kraji, a to v devíti případech.

Související

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Policisté loni řešili 149 nenávistně motivovaných činů, meziročně více

Policie začala v loňském roce řešit celkem 149 nenávistně motivovaných trestných činů, což je meziročně o 41 více. Z loňských případů jich zatím objasnila 69. Terčem skutků byli nejčastěji Židé, následovali Romové a zástupci LGBT+ komunity. Pachatelé se nejvíce dopouštěli násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. Vyplývá to ze zprávy o problematice extremismu, kterou zveřejnilo ministerstvo vnitra.
Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/ Rozhovor

Muslimské bratrstvo bych v EU zakázal, říká Zdechovský. Financování radikálů a extremistů musí skončit

EXKLUZIVNĚ Z BRUSELU - Evropské peníze končí v některých případech u radikálů či extremistů, dokonce i u teroristů. Přímo v Evropském parlamentu na to poukázal český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který poskytl rozhovor pro EuroZprávy.cz u příležitosti konference nazvané Radikalizace a extremismus: Jak EU financuje svou vlastní hrozbu. Řeč přišla i na současnou migrační vlnu, která zatěžuje Česko.

Více souvisejících

extremismus Ministerstvo vnitra Národní demokracie Anarchisté Hudba

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Čtvrteční nehodu vlaku bez strojvedoucího šetří i policie

Policie vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který odjel bez strojvedoucího a po několika kilometrech vykolejil mezi Čisovicemi a Měchenicemi. Případem se zároveň zabývá i Drážní inspekce. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy