KOMENTÁŘ | Slabý Sobotka, silný Zeman. Prezident vládne parlamentní demokracii

KOMENTÁŘ – Na konzultaci k prezidentovi Miloši Zemanovi se začíná stát fronta. Nejdříve jde na řadu předseda hnutí ANO a „viník“ demise vlády Andrej Babiš, za zády čeká ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), následuje Bohuslav Sobotka či Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Miloš Zeman je opět tím, kdo má v krizové chvíli největší rozhodovací pravomoc. A to jsme stále parlamentní demokracií.

Na konzultaci k prezidentovi Miloši Zemanovi se začíná stát fronta. Nejdříve jde na řadu předseda hnutí ANO a „viník“ demise vlády Andrej Babiš, za zády čeká ministr vnitra Milan Chovanec, následuje Bohuslav Sobotka či Pavel Bělobrádek. Miloš Zeman je opět tím, kdo má v krizové chvíli největší rozhodovací pravomoc. A to jsme parlamentní demokracií.

Není to ostatně poprvé. Představitelé vládních stran chodívali na kobereček při každé větší politické krizi, ať už za Václava Havla, nebo Václava Klause. Je to už u nás jakousi zvyklostí, že prezident je považován za vyšší autoritu. Všichni současně víme, co si o zvyklostech současný pan prezident myslí. Pravomoci, kterými český prezident disponuje, nejsou velké, v situaci, kdy se však premiér rozhodne podat demisi vlády, se jeho manévrovací pole několikanásobně zvětší.

Jak to potom celé působí na českého voliče? Tak, že premiér je slabý a neschopný a prezident je moudrou autoritou. Kdo by si nepamatoval strhaného premiéra Petra Nečase, který se zoufalým výrazem ve tváři odevzdával demisi usměvavému Miloši Zemanovi před čtyřmi lety. Dalším příkladem síly prezidenta může být i pověření sestavením vlády Petra Nečase v roce 2010. Tatíček Klaus to natřel vítězi voleb a zcela přirozenému kandidátovi na premiéra Jiřímu Paroubkovi. Strany bez většího protestu rozhodnutí Klause akceptovaly.

Otázkou zůstává, jak politickou krizi, kterou způsobil tandem Sobotka – Babiš, prezident v parlamentní demokracii vyřeší. Jednotlivé dýchánky na Hradě by moudrému státníkovi měly dopomoci dobrat se toho nejsprávnějšího řešení. Ostatně, jedno takové už tady bylo. Vytvoření úřednické vlády Jiřího Rusnoka a její umělé držení při životě nebylo pro republiku, která si prošla ekonomickou krizí, zrovna šťastné. Strany tehdy opět zmohly velké nic.

Naše země je teď závislá na rozhodnutí jednoho člověka. Premiér Bohuslav Sobotka sice zvolil ve své bezvýchodné situaci jedno z těch pro něj méně horších řešení, ale jaké to je rozhodnutí pro Česko? Nyní záleží pouze na tom, co se Zemanovi honí v hlavě, zda v jeho úvahách hraje roli vlastní ješitnost, jako již tolikrát předtím. Bude rozhodnutí prezidenta v zájmu všech, jen některých skupin, nebo pouze v zájmu Miloše Zemana? Ať tak či onak, neočekávejme protesty politických stran. S hrátkami prezidentů se smířily pokaždé, ostatně, co jim zbývalo.

Na místě je pak otázka, zda čeští premiéři opravdu nejsou ti slabší a méně schopní. Což je v prostředí parlamentní demokracie, kterou Česká republika je, zajímavý úkaz.

Související

Miloš Zeman, prezident České repubilky

Zeman znásilnil ústavu, varují Romové a důrazně apelují na veřejnost

Praha - Do aktuální vládní krize, která se z plánované demise vlády přeměnila v tahanici kolem odvolání šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, se vložil prezident Miloš Zeman. Ten Babiše dle přání premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) odvolat odmítá, ve čtvrtek odjíždí do Číny a i přes neshody s ústavními právníky si stojí za svým.

Více souvisejících

demise Sobotkovy vlády (2017) B. Klaus - Sobotka Bohuslav Sobotka Miloš Zeman Andrej Babiš Milan Chovanec Hnutí ANO komentář prezident čr Vláda ČR koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 6 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 22 minutami

Aktualizováno před 38 minutami

před 38 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Letní počasí se příští týden nevrátí, teploty se ale ustálí

Příští týden se teploty v Česku ustálí. Ačkoliv se letní vedra nevrátí, naměříme po většinu týdne v maximech kolem 22 stupňů, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy