Ovlivňování zpravodajství v MfD? Dle redaktorů selhal i Babiš, někteří dávají výpověď

Praha - Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek dnes odpoledne jednal na Hradě s prezidentem Milošem Zemanem. Poté šéf lidovců uvedl, že pokud by byly nahrávky Andreje Babiše (ANO) s novinářem svého bývalého deníku autentické, šlo by o skandál. Kvůli údajnému ovlivňování zpravodajství roste napětí v Mladé frontě Dnes (MfD).

"Je to závažné. Pokud to není podvrh a to, co tam (Babiš) říká, tak skutečně řekl, pak by to svědčilo o tom, že to, co nám celou dobu jako koaličním partnerům a veřejnosti říkal, je lež," uvedl Bělobrádek s odkazem na Babišova dlouhodobá tvrzení, že do činností svých bývalých médií nezasahuje.

"Považuji za nevkusné, že se lidé navzájem nelegálně odposlouchávají. Pokud to tedy nebyl materiál, který unikl z odposlechů tajných služeb a policie. Nahrávat takhle někoho považuji za nevkusné a neetické," dodal předseda lidovců.

Babiš kvůli záznamům dnes podal trestní oznámení, jejich autenticitu dosud nevyloučil. Tvrdí, že je neslyšel. Šéf hnutí ANO na nahrávkách diskutuje o připravovaných článcích v médiích, která mu v minulosti patřila. Společnost Mafra ve středu oznámila, že i když nahrávku považuje za pochybnou, redaktora Mladé fronty DNES, který na ní vystupuje, se rozhodla propustit.

"Hnutí ANO Andreje Babiše nemá jakoukoli možnost skrytě ovlivňovat nebo manipulovat obsah článků v Mladé frontě Dnes nebo na iDNES," uvedli redaktoři obou médií ve společném prohlášení zveřejněném na twitteru. Zároveň se distancovali od chování bývalého kolegy, komentátora MfD Marka Přibila. Podle redaktorů selhal také Babiš, který se opakovaně vyjádřil, že se nebude snažit využít svého vlastnictví k ovlivnění obsahu médií skupiny Mafra. "Z nahrávek vyplývá, že v tomto bodě lhal," napsali v prohlášení, které zatím podepsalo 155 novinářů MfD a iDNES.

Kvůli ovlivňování zpravodajství MfD podal dnes výpověď dlouholetý redaktor ekonomické redakce Jan Sůra a v poslední době podnikla stejný krok například šéfka ekonomické redakce Zuzana Kubátová nebo redaktor Aleš Černý. Další podle neoficiálních informací o výpovědi uvažují.

Související

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Komise nemá indicie, že by BIS postupovala nezákonně, uvedl Bělobrádek

Sněmovní komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby (BIS) nemá žádné indicie, že tato zpravodajská služba postupovala nezákonně. ČTK to po dnešní schůzi řekl předseda Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Členové se po více než roce vrátili k obvinění prezidenta Miloše Zemana, že ředitel BIS Michal Koudelka nařídil v minulosti odposlechy lidí z jeho nejbližšího okolí, a odposlouchávána tak byla i hlava státu. Na jednání komise o tomto tématu upozornil server Lidovky.cz.

Více souvisejících

Pavel Bělobrádek Andrej Babiš Mladá fronta Dnes (MF Dnes) Noviny / tisk

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy