Babiš se vysmál Sobotkovi: Je úplně neschopný, o mém odvolání rozhodne Zeman

Praha - Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš nechá rozhodnutí o svém případném odvolání na prezidentovi Miloši Zemanovi. Postoj premiéra Bohuslava Sobotky je podle šéfa hnutí ANO součástí kampaně ČSSD proti němu.

Sobotka nebude podávat demisi celého kabinetu, jak avizoval, protože prezident si vykládá ústavu tak, že by měl z vlády odejít pouze premiér. Premiér Uvedl, že Babiš je zatížen podezřeními, že neodváděl daně a že úkoloval novináře v médiích, která v minulosti vlastnil, jak mají psát. Podle něj by to stačilo na odchod každého ministra, pouze Babiš se odejít zdráhá.

"Co na to říct, pan premiér mění stanovisko počtvrté za pár hodin. Ty jeho argumenty jsou směšné," uvedl Babiš. "Pan Sobotka dnes dokázal, že je úplně nekompetentní a neschopný premiér, který si neví rady. Hnutí ANO dnes svolá mimořádnou poradu a probereme, co bude dál. Každopádně rozhodnutí je na panu prezidentovi," řekl dále šéf ANO. Dodal, že nechce naskakovat na "zoufalé hry sociální demokracie". ČSSD se podle něj potácí v nízkých preferencích a diskredituje všemi možnými prostředky práci celé vlády a vnáší do společnosti destabilitu.

Zopakoval, že je sledován a odposlouchávám agenturou, která má blízko k rozvědce spadající pod ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). "Nemám na to samozřejmě důkazy, ale ty informace jsou. Považuji to za skandální spiknutí. ČSSD používá všechny prostředky, aby mne likvidovala," uvedl. Odkázal tak na publikované odposlechy, které mají dokazovat, že jako vlastník médií ovlivňoval jejich obsah.

Babiš je dnes na návštěvě Plzně, kolem poledne se zastavil v pivovaru Purkmistr v Černicích, kde má program. S novináři ale odmítl komunikovat, vzkázal přes členku svého týmu, že zatím nechce odpovídat. Odpoledne má na programu besedu s veřejností v Měšťanské besedě v Plzni.

Sobotka tento týden nejprve oznámil, že se rozhodl podat demisi vlády kvůli nevyjasněným Babišovým majetkovým poměrům a finančním transakcím. Babiš je podle něj ve střetu zájmů, když mu jako ministrovi financí podléhá Finanční správa, která by měla vyšetřit jeho nákup jednokorunových dluhopisů od společnosti Agrofert v době, kdy ji vlastnil. Sobotkovi nestačilo vysvětlení v dopisu, který Babiš poslal v závěru minulého týdne Poslanecké sněmovně. Ministr financí v dopisu označil všechny své transakce se společností Agrofert za legální a řekl, že vše vysvětlil.

Pozornost a kritiku Sobotky také vzbudila kauza nahrávek zveřejněných na internetu, na kterých se Babiš urážlivě vyjadřuje o členech vlády a mluví o připravovaných článcích v médiích, která mu v minulosti patřila. Babiš nepopřel autenticitu nahrávek, záležitost ale považuje za součást kampaně proti své osobě. Společnost Mafra oznámila, že i když nahrávku považuje za pochybnou, redaktora Mladé fronty DNES (MfD), který na ní vystupuje, se rozhodla propustit. Pořízené odposlechy dobou pořízení spadají podle Lidových novin zhruba do závěru loňského roku. Babiš přesunul své firmy pod svěřenské fondy letos v únoru.

Babišův nákup dluhopisů jeho někdejší společností Agrofert se řeší od začátku letošního roku. Na Babiše bylo podáno trestní oznámení kvůli možnému krácení daně a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Výhoda takzvaných korunových dluhopisů vydaných do konce roku 2012 spočívá v tom, že jejich držitel v podstatě neplatí ze získaných úroků daň z příjmu. Koncem ledna premiér vyzval Babiše, aby objasnil své příjmy. Ministr financí pak prohlásil, že finanční úřady projdou všechny firmy, jež korunové dluhopisy vydaly.

Koncern Agrofert, jehož byl Babiš donedávna stoprocentním vlastníkem, je jednou z největších firem v postkomunistické Evropě a sdružuje více než 250 firem z odvětví chemie, zemědělství, potravinářství, lesnictví, dřevařství, pozemních technologií, techniky, dopravy, obnovitelných zdrojů (biopaliva) a médií. Babiš byl také jediným vlastníkem společnosti SynBiol. Podle médií prostřednictvím této firmy vlastnil například farmu Čapí hnízdo a účast ve fondu Hartenberg Holding. Ministr po vstupu do vlády v roce 2013 z vedení Agrofertu odešel.

Před listopadem 1989 byl Babiš členem komunistické strany. Slovenský Ústav paměti národa (ÚPN) navíc tvrdil, že Babiš se v roce 1980 stal důvěrníkem StB a že o dva roky později ho tajná policie získala ke spolupráci coby svého agenta. Babiš vědomou spolupráci s StB vždy popíral a v roce 2012 podal na ÚPN žalobu. V červnu 2014 bratislavský okresní soud rozhodl, že Babiš byl ve svazcích StB evidován coby její agent neoprávněně. ÚPN se proti verdiktu odvolal. Závěr soudu prvního stupně v červnu 2015 v odvolacím řízení potvrdil bratislavský krajský soud.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš demise Sobotkovy vlády (2017) Bohuslav Sobotka Vláda ČR Miloš Zeman Agrofert Milan Chovanec

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Donald Tusk

Polsko překazilo sabotáže, řekl Tusk. Upozornil na další ruskou hrozbu

Polsko v posledních měsících překazilo sabotáže i pokusy o založení požárů, uvedl v pondělí bez dalších podrobností polský premiér Donald Tusk. Varoval také před ruskými zásahy do červnových eurovoleb. Varšava podle něj dá na činnost tajných služeb dalších 100 milionů zlotých. 

před 3 hodinami

Rusko, Kreml

Duma potvrdila personální změny v ruské vládě

Ruští zákonodárci v úterý formálně schválili změny ve vládě. Poslanci dolní komory parlamentu Státní dumy posvětili jména patnácti ministrů, které jim v minulém týdnu předložil staronový premiér Michail Mišustin. Informovala o tom agentura RIA Novosti.

před 4 hodinami

Petr Fiala

Fiala byl v Římě a jednal s Meloniovou. Hlavním tématem byla migrace

Premiér Petr Fiala (ODS) se v pondělí setkal v Římě s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Jednali o řešení nelegální migrace, rozvoji obranné spolupráce, posílení ekonomických vztahů a strategické agendě Evropské unie. Poté se český předseda vlády sešel i s italským prezidentem Sergiem Mattarellou.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

před 8 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Aktualizováno před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Válka v Izraeli

USA nepovažují zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy za genocidu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena nepovažuje zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy izraelskou armádou, která vede válku proti militantnímu hnutí Hamás, za genocidu. V pondělí to uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan, informuje agentura Reuters.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Autoři absurdního dramatu cítí, že naše civilizace je v koncích, říká režisér Ondřej Zajíc

Divadelní hra "Koza aneb Kdo je Sylvie", kterou před 22 lety napsal Edward Albee je provokativním dramatickým dílem, které zkoumá hluboké lidské emoce a konflikty. Režisér Ondřej Zajíc přináší svůj unikátní pohled na Albeeho text, prostřednictvím inovativního a emotivního ztvárnění. Inscenace Koza aneb Kdo je Sylvie, nabízí divákům silné a nekompromisní reflexe lidské podstaty a jejích temných stránek.

Zdroj: Petr Hanisch

Další zprávy