KOMENTÁŘ | Slovák na Hradě? Maká, aby spasil Česko

Komentář Miroslava Horkého – Andrej Babiš bude prvním Slovákem na Hradě od roku 1989. Historie se opakuje a ministra financí čeká kariéra úspěšného a oblíbeného politika. Skandál, se kterým se musí potýkat, veřejnost zapomene. Ztrátu paměti ostatně utrpěla už v případě Václava Klause. Toho Sarajevský atentát posílil, bojovník se starými pořádky pak byl populárním prezidentem. Apely na morálku ze strany prezidenta Havla nikoho moc nezajímaly, stejně jako dnes nikoho nezajímá Sobotka.

Klausovi financování ODS zlomilo vaz jen na pár týdnů

Současná vládní krize není pouhým sporem mezi premiérem Sobotkou a prezidentem Zemanem. Tentokrát se hraje o morální směřování České republiky, o vývoj a směřování politické kultury v zemi. Ústřední postavou je totiž nejoblíbenější český politik – ministr financí Andrej Babiš, který odmítá rezignovat. V situaci, kdy je jeden z nejvýše postavených politiků vážně podezřelý nejen z finančních machinací, ale též ovlivňování médií, ale zároveň za ním stojí většina společnosti, jsme už jednou byli. Václav Klaus sice neovlivňoval média, financování jeho strany mu však zlomilo vaz. Na pár týdnů.

Paralela s rokem 1997, kdy se koaliční partneři vzbouřili proti svému premiérovi, sice pokulhává, ale několik klíčových faktorů je téměř totožných. Prvního českého ministra financí a pozdějšího premiéra Václava Klause vnímala veřejnost jako bojovníka se starými pořádky. Bylo třeba opustit zahnilé komunistické politické praktiky. A modrá holubice ODS s energických ekonomem Klausem byla jasnou volbou, jak „dát zemi do pořádku“. Tehdy se za „pravičáky“ považovala většina společnosti, i ta, která netušila, jaké hodnoty jsou čistě pravicové a čistě levicové.

Veřejnost premiéra nebývale silně podpořila

Skandál s financováním ODS vyplouval na povrch postupně. Tajemná konta strany ve Švýcarsku však předseda Klaus dlouho popíral. Vláda vládla dál, až do osudného roku 1997. Klaus odjel na návštěvu do Sarajeva a vzbouřenci Ivan Pilip a Jan Ruml z jeho vlastní strany vyzvali premiéra, aby okamžitě odstoupil z vlády kvůli vážným pochybením ohledně financování strany. Akt „zrádců“, jak je velká část veřejnosti vnímala, se dodnes nazývá „Sarajevským atentátem“. Z vlády okamžitě odešli lidovci a koaliční ODA. Premiér Klaus musel situaci řešit.

Na pomoc mu přispěchala veřejnost. Lidé se krátce po „atentátu“ shromáždili před sídlem ODS a provolávali hesla „My tě nedáme!“, „Klause nedáme!“, „Vydržet!“. Pilip s Rumlem pak byli „syčáci, lháři a podvodníci“. Vrcholem byla také svolaná demonstrace na Václavském náměstí na podporu Klause. Tu svolal pražský primátor Koukal z ODS. Politická krize se také promítla do vztahu mezi nejvyššími ústavními činiteli. Prezident Václav Havel tehdy v proslulém Rudolfínském projevu kritizoval stav české politiky. Sledují se pouze ekonomické ukazatele, tvrdil tehdy. Morálka se z politiky vytrácí a ve společnosti zavládla blbá nálada. Projev následně nebývale ostře zkritizoval odstupující premiér Klaus.

Babiš i Klaus byli spasitelé české politiky

I přes to, že Klaus nakonec ustoupil a vláda padla, o několik měsíců později byla ODS druhou nejsilnější stranou, společně s ČSSD uzavřela opoziční smlouvu. Klaus se po několika letech stal na 10 let nejvyšším ústavním činitelem. Důvěra v prezidentský úřad byla téměř celé jeho funkční období na nejvyšších hodnotách. Skandál, neskandál, lhaní, nelhaní. Klaus dokázal z celé kauzy vytěžit maximum.

Stejně se snaží chovat vicepremiér Andrej Babiš. I on přišel, aby spasil Česko, aby vymýtil špinavé politické praktiky, které tu nastolil symbol korupce Kalousek a ODS. On není politik, maká! A lidé, znechuceni politickým vývojem v zemi, kdy poslední pravicová vláda padla kvůli milence premiéra, mu uvěřili. Jeho hnutí se z nuly dostalo na druhé místo ve volbách a Babiš ministrem financí. Jeho popularita stoupala celé funkční období. I teď, kdy se provalilo to, že úkoloval svoje média, je nejpopulárnějším politikem.

Slovák na Hradě? I to je možné

Babiš čelí mnohem vážnějším podezřením, a přesto vláda stále funguje. Klaus alespoň dokázal rezignovat – i když, ono mu asi nic jiného nezbývalo. I dnes, stejně jako před dvaceti lety, se střetávají nejvyšší ústavní činitelé. Premiér a ministr financí, ale také premiér a prezident. Stejně tak jako tehdy Václav Havel, i dnes se snaží Bohuslav Sobotka apelovat na morální principy v politice, kterými se Andrej Babiš zřejmě neřídí.

Je otázkou, kdy vyjde lid do ulice a podpoří svého spasitele Babiše. Možná, že pražský primátor uspořádá demonstraci na jeho podporu. Jedná se přeci o Adrianu Krnáčovou, taktéž členku hnutí ANO. Budou lidé znovu skandovat „Babiše nedáme!“ a „Vydržet!“?. Bude Bohuslav Sobotka častován výrazy jako zrádce a lhář? No, on už na internetu takto častován je. Opakuje se historie? Pokud ano, tak nás čeká dlouhé období vlády Andreje Babiše.

Babiš se zřejmě stane premiérem. Možná na osm let, kdo ví. Pokud by kopíroval politickou trajektorii Václava Klause, můžeme očekávat, že do několika let budeme mít prvního Slováka na Hradě od roku 1989. Jediný rozdíl v současné situaci je, že Babiš se zuby nehty drží své funkce. Můžeme si klást otázku, proč?

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Václav Klaus komentář Bohuslav Sobotka demise Sobotkovy vlády (2017)

Aktuálně se děje

před 34 minutami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 3 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 16 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy