Sobotka vystoupil v televizi. A rozjel to ve velkém

Praha - V dnešním pořadu ČT Otázky Václava Moravce (OVM) byl v první části hostem premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Domnívá se, že hnutí ANO by si mělo ponechat křeslo ministerstva financí. Konkrétní osobu, která by měla Babiše nahradit, nechtěl komentovat. Diskutuje se zejména o náměstkyni ministerstva Aleně Schillerové.

V úvodu pořadu se moderátor pořadu Václav Moravec premiéra ptal na čtvrteční schůzku na Hradě s prezidentem Milošem Zemanem. Podle Sobotky šlo o velmi nedůstojnou a trapnou událost ze strany Hradu. Pro něj osobně to prý byla jedna z nejpřekvapivějších situací, jakou kdy za politické kariéry zažil. 

Podle Sobotky je nyní důležité, aby teď prezident respektoval ústavu. Bez jejího dodržování prý Česku hrozí, že zde nebude existovat demokratický systém. 

V dopise, ve kterém Sobotka navrhuje odvolání ministra financí Andreje Babiše, premiér připsal konkrétní datum, ke kterému by měl být Babiš odvolán. Moderátor Moravec zapochyboval, zda to není politickou chybou, kterou učinil premiér. Sobotka to jako problém nevnímá, dodal, že kdyby tam konkrétní datum nebylo, tak by pro Hrad  právě jeho absence byla problémem.

Premiér Sobotka do dopisu ani nenavrhl jméno náhradníka Babiše. Dle jeho slov to není třeba, ústava nic takového neukládá. Jméno chce premiér poskytnout až po tom, kdy prezident skutečně odvolá ministra financí. Podle Sobotky jde také o rovnováhu moci mezi prezidentem a vládou. Prý nejsme prezidentský systém a prezident si nemůže klást další dodatečné podmínky. Posouval by se tak parlamentní systém k prezidentskému, a to je nežádoucí.

Sobotka míní, že hnutí ANO by mělo mít právo na obsazení křesla ministra financí. Nejvíce se spekuluje o současné úřednické náměstkyni Aleně Schillerové. Podle premiéra to nesmí být člověk, který je spojený s obchody Babišova Agrofertu, který je vyšetřován ze strany finanční správy. Osobu Schillerové nechtěl komentovat.

Návrh jména prý musí podat nejprve hnutí ANO. Musí to být "odborně zdatná osoba a nesmí mít střet zájmů", konstatoval Sobotka. 

Na námitku, že premiér Sobotka musel vědět už při sestavení vlády, že ministrem financí je člověk, který je zatížen střetem zájmů, Sobotka odpověděl vyhýbavě. Podle něj v mnoha evropských zemích byli na čelních postech vlivní podnikatelé. Prý jenom respektoval vůli voličů, kteří však před volbami 2013 neměli veškeré informace o jeho podnikatelské činnosti. Dle Sobotky lhal, když tvrdil, že nebude ovlivňovat média.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka ovm Ministerstvo financí Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Lipavský nechal předvolat ruského velvyslance kvůli kyberútokům

Ministerstvo zahraničí v pondělí předvolalo ruského velvyslance kvůli kybernetickým útokům na české instituce a kritickou infrastrukturu. Česko už v minulém týdnu uvedlo, že z nich podezřívá ruského státního aktéra APT28.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy