Čeští politici gratulují Macronovi, jeho vítězství vítá i slovenský prezident

Praha - Čeští politici reagují na vítězství Emmanuela Macrona, který zvítězil v druhém kole francouzských prezidentský voleb. Většina vládních politiků vítězství centristy vítá. K vítězství Macrona se vyjádřil i slovenský prezident Andrej Kiska.

Podle předsedy Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) je jeho přesvědčivé vítězství dobrou zprávou pro Evropskou unii i pro Českou republiku. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) zvolení Macrona vítá, protože jako prezident chce, aby Francie hrála silnou a konstruktivní roli v EU, což je v současné době důležité. Vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek Macronovi k vítězství pogratuloval, volba proevropského politika je podle něj dobrá zpráva. ČTK Bělobrádek sdělil, že ale čeká, zda bude rozumět problémům nových členských zemí.

"Vítám vítězství Macrona, protože to bude prezident, který řekl, že chce, aby Francie hrála silnou a konstruktivní roli v Evropě, což je dnes velmi důležité," poznamenal Zaorálek. Nejdůležitější ale podle něj bude, zda prezident dokáže spolupracovat s vládou, která vzejde z brzkých parlamentních voleb, nebo jestli se s ní bude "přetahovat". Český ministr zahraničí dodal, že Macron chce obnovit politický systém a je nyní otázka, zda k tomu má dostatek zkušeností. "Já bych mu to přál," poznamenal. Na twitteru dodal, že Francouzi zvolili nejen svého prezidenta, ale i evropskou budoucnost.

Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek na twitter napsal, že vítězství Macrona je pro Evropu dobrou zprávou

Gratuluji @EmmanuelMacron a Francii.Je to dobrá zpráva také pro Evropu.

— Miroslav Kalousek (@kalousekm) 7. května 2017

"Gratuluji vítězi. Proevropský politik je dobrá zpráva, jen uvidíme, zda rozumí problémům nových členských zemí," reagoval na zprávy z Francie Bělobrádek.

 "Prohra M. Le Penové je dobrou zprávou. Ale jásat nad výhrou E. Macrona můžeme jen těžko. Na krizi EU nenabízí žádné dobré řešení," napsal na twitteru předseda ODS Petr Fiala.

"65% pro Macrona neni jen vítězství. Vítězství se čekalo. Ale 65% je úspěch," napsal na svůj twitterový účet europoslanec Pavel Telička (ANO).

K výsledkům voleb se vyjádřil také europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL). "Vive la France européenne! Ať žije evropská Francie! Po Rakousku a Nizozemsku další dobrá zpráva," napsal na facebook.

"Určité" výhrady k Macronovi má i europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil. Jeho přesvědčivé vítězství ale označil za dobrou zprávu, protože Marine Le Penová by rozkládala NATO i EU.

Kandidát na českého prezidenta Jiří Drahoš vnímá Macronovo vítězství jako dobrou zprávu pro Česko.

Vítězství Emmanuela Macrona vítám a chápu jako dobrou zprávu nejen pro Francii, ale i pro Českou republiku. #Macron #volby #Francie

— Jiří Drahoš (@jiridrahos1) 7. května 2017

"V první řadě bych rád popřál nově zvolenému prezidentovi Emmanuelu Macronovi k vítězství. Francii pak přeji prezidenta, který alespoň částečně bude řešit problémy, jež ji trápí. A to nejen běžné starosti, ale i bezpečnost, smysluplné působení Francie v Evropské unii v rámci řešení migrace, terorismu a omezení přemrštěného množství byrokracie," zní oficiální stanovisko předsedy KSČM Vojtěcha Filipa. 

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) přivítal vítězství Macrona nad kandidátkou Marine Le Penovou.

Vítězství Emmanuela Macrona je určitě dobrá zpráva. Pro Francii, pro Evropu a tím i pro nás.

— Martin Stropnický (@stropnickym) 7. května 2017

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09, označil vítězství Macrona pro Evropskou unii, a tedy i pro Českou republiku, za dobrou zprávu. Jeho úspěch přivítal i lidovecký ministr kultury Daniel Herman. "Teď ve Francii, před pár týdny v Holandsku a před tím v Rakousku zvítězil rozum a zodpovědnost. Tak do toho i u nás!" napsal na twitteru.

Na twitteru se k vítězství Macrona vyjádřil i premiér Bohuslav Sobotka.

Gratuluji E.Macronovi k jasnému vítězství! Jsem rád,že se voliči rozhodli pro Francii, která bude nadále hrdou a silnou součástí Evrop.unie.

— Bohuslav Sobotka (@SlavekSobotka) 7. května 2017

"Pro naši společnou budoucnost v Evropě je strašně důležité, že většina Francouzů dnes odmítla populismus, nacionalismus a izolaci," dodal premiér.

Poněkud odlišný pohled na výsledek voleb nabízí europoslanec Petr Mach (Svobodní). "Nový prezident Macron je takový francouzský Obama. Moderní levičák, který nezmění ve Francii nic k lepšímu. Jak avizoval, bude skrz EU tlačit na trestání zemí střední Evropy za nepřebírání migrantů. Bude mu to ale málo platné, budeme-li mít po volbách vládu, která se nebude před Bruselem sklánět," napsal na facebook.

Prohru krajní pravice přivítal místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Většina si oddechla - dveře do Elysejského paláce se krajní pravici naštěstí uzavřely, potřebné změny ve Francii i v EU ale samy nepřijdou

— Jiri Dolejs (@DolejsJiri) 7. května 2017

Poslanec za hnutí ANO Martin Komárek taktéž okomentoval výsledek francouzských voleb. "Kdybych byl ještě komentátorem, napsal bych tohle:Po řadě podivných volebních výsledků je nepodivný výsledek nanejvýš podivný. Emanuel Macron vyhrál a s ním vyhrály tříhodinové obědy, květnaté projevy, ústřice, chablis a bollinger. Není pochyb o tom, že paní Macronová svého studenta odhadla na výtečnou. Doufám jen, že se nevrací doba, kdy drsní válečníci ze zaostalé Británie přistávali u břehů kulturní Francie, aby plenili a plenili…"

Vítězství Macrona přivítal také slovenský prezident Andrej Kiska. Anglicky pogratuloval k vítězství Macrona a francouzského lidu. "Vítězství všech, kteří věří v Evropu!"

Warm congratulations to @EmmanuelMacron and to the people of #France . Victory for all who believe in Europe! #frenchelection2017

— Andrej Kiska (@Andrej_Kiska) 7. května 2017

Šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák na twitteru napsal, že Macronovo vítězství je dalším důkazem, že v případě dilematu EU - ne EU, EU vítězí.

Související

Více souvisejících

Emmanuel Macron volby 2017 prezident Francie

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 2 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

včera

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

včera

Medvěd hnědý, ilustrační foto

Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino

V poslední době k nám ze sousedního Slovenska přicházejí zprávy o napadení lidí medvědem. Soužití člověka a medvěda je doloženo již z dob pravěku, postupem času si toto zvíře lidé dokázali i ochočit. Toho je důkazem například medvěd Wojtek, který se uplatnil v armádě za druhé světové války. Přesně před 80 lety pomohl porazit nacistická vojska v bitvě o Monte Cassino.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Dosud neporažené Švýcarsko si smlslo na neškodném Dánsku, Švédové rozhodli třemi góly během 26 vteřin

Jasnými výsledky skončily sobotní polední zápasy. Zatímco ve skupině A potvrdili Dánové, že se jim na tomto MS i přesto, že se zřejmě vyhnou sestupu, jinak herně nedaří a s favorizovanými Švýcary nakonec prohráli jasně 0:8, v ostravském duelu proti sobě nastoupili suverénně působící Švédové proti obhájcům bronzu z Lotyšska. Ani tento pobaltský účastník přes počáteční vyrovnaný hokej nenašel recept na švédskou reprezentaci, která v tomto utkání přečkala pětiminutové oslabení a po něm rozhodla třemi brankami v rekordním rozmezí 26 sekund. Švédové nakonec vyhráli 7:2 a stejně jako Švýcaři ve skupině A i oni se můžou zatím těšit z neporazitelnosti.

včera

Jakub Záhora (použito se svolením Jakuba Záhory)

Předání Gazy palestinské samosprávě paradoxně zhoršilo kvalitu života Palestinců, uvádí Záhora

Před třiceti lety, 18. května 1994, byla v Pásmu Gazy formálně nastolena palestinská samospráva a Izrael zde omezil svou vojenskou přítomnost. Byť to může tuzemské veřejnosti připadat paradoxní, kvalita života Palestinců se tím zhoršila, konstatuje Jakub Záhora z Pražského centra pro výzkum míru na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních studií Univerzity Karlovy. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz připomíná, že Izrael se z Pásma Gazy definitivně stáhl s více než desetiletým odstupem, přičemž interpretace motivů tehdejší vlády premiéra Ariela Šarona se velmi různí. Odborník na současný Izrael také nastínil základní argumenty sporu o to, zda Izrael skutečně přestal Pásmo Gazy okupovat, stejně jako důvody, proč v izraelské společnosti nyní sílí hlasy označující předání Gazy Palestincům za základní strategickou chybu.

včera

Nečas myslel na přílet do Prahy hned po skončení v play-off NHL. Pohmožděná žebra vyloučil

Pětadvacetiletý útočník Martin Nečas i přes zpoždění letu z Ameriky do Česka je již v Praze a krátce po připojení k národnímu mužstvu se vyjádřil pro česká média. Uvedl, že prakticky hned po konci v play-off NHL s Carolinou nepřemýšlel nad ničím jiným než nad tím, jak se co nejrychleji přesunout do dějiště světového šampionátu, tedy do Prahy. Jak sám také řekl, nejraději by už nastoupil večer proti Británii a zároveň vyvrátil, že by snad měl něco se žebry.

Zdroj: David Holub

Další zprávy