ROZHOVOR | Nesvéprávní lidé? Herečka Štěpánová hovoří o tom, kdo vede naši zemi

ROZHOVOR - Podle jedné z účastnic dnešní chystané demonstrace na Václavském náměstí, herečky Báry Štěpánové, je třeba dát jasně najevo, že nejsme stádo tupých ovcí. Podporovatelé Andreje Babiše prý nechtějí řešit, kde politik získal svůj majetek. Prezident Zeman prý na Hradě nikdy neměl být. Svůj úřad bere jako satisfakci za deset zmařených let na Vysočině, říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Štěpánová.

Dnes se v Praze a dalších českých městech bude konat demonstrace proti krokům ministra financí Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana. Momentálně zatím potvrdilo účast na demonstraci na pražském Václavském náměstím téměř 10 tisíc lidí, dalších 20 tisíc účast zvažuje. Na pódiu by kromě organizátorů měl vystoupit i moderátor Jan Tuna nebo herečka Bára Štěpánová

Co si od demonstrace vy osobně slibujete a očekáváte?

Co od toho očekávám? Já si samozřejmě nedělám iluze o tom, že by demonstrace měla něco řešit. Je to spíše jakési gesto, jak ukázat, že občanská společnost tady stále ještě funguje. A dát najevo, že nejsme stádo ovcí. Pan prezident se ohání tím, že byl zvolen většinou, ale většina nejsou všichni. Ne, že bych byla pravidelným čtenářem Ústavy, to asi nikdo v této zemi, nicméně jsem se do ní podívala, abych věděla, o čem je řeč. Moc slouží lidu, veškerému lidu této země. Beru to tedy spíše jako naznačení toho, že nejsme tupé ovce, které si nechají něco namluvit. Navíc má demonstrace jakýsi psychologický moment. Pokud se tam sejde co největší množství lidí, tak si alespoň uvědomíme, že nejsme sami, že to, co si člověk říká doma, nebo v okruhu svých blízkých, že není sám. Osobní kontakt je zde velmi důležitý. To, že někdo je ochoten něco říkat před lidmi a jím do očí je něco jiného, než různé výkřiky na Facebooku.

Nechci, aby tuto zemi měli v rukou dva „psychopati“, kteří nejsou v podstatě svéprávní. Prezident, který tam nikdy neměl být a pan Babiš, který tvrdí, že bude něco lepší, on se chová jako sektář. Stát je společenství jednotlivých individualit a on, když řekne, že všechno bude lepší, tak když to bude lepší pro jednoho, nebude to lepší pro druhého. Stát se má chovat tak, aby lidem nekomplikoval život, aby je nechal žít. Stát opravdu není firma, ve firmě jsou přeci jiná pravidla, než ve společenství svobodných občanů. Ten člověk nemůže být ve vládě, což chci na demonstraci zmínit. Je velmi důležité se ozvat a je třeba dát najevo, že o věcech alespoň přemýšlíme a víme, co nám vadí.

Kauzy a vážná podezření kolem osoby ministra financí Andreje Babiše mu nesnižují popularitu, naopak, on a jeho hnutí ANO má velkou přízeň voličstva. Čím si to vysvětlujete?

Neumím si to vysvětlit, je sice pravda, že já se pohybuji v poněkud jiné společnosti, mezi lidmi, kteří smýšlí podobně. Nechápu to, vysvětluji si to tak, že je tady velká skupina lidí, které když někdo řekne, že něco bude dobře a "každýmu vám přidám pět stovek", to jsou věci, na které oni slyší a bohužel, tato skupina je asi velká. Já je neznám, s těmi lidmi se nestýkám. I když jsem se na některých demonstracích s pár takovými jedinci setkala a je velice těžké s nimi mluvit, protože oni nechtějí slyšet, že ty věci jsou poněkud komplikovanější. Když se zeptáte, jak se může normální člověk dostat k tak obrovskému majetku, oni o tom nechtějí přemýšlet.

Já jsem tu dobu zažila a vím, že když někdo na začátku 90. let se dostal k takovým penězům a majetku, prostě se k němu nedostal prací. Já vím, že je tady víc takových lidí, než pan Babiš, ale zatím nikdo z těch lidí se nerozhodl, že Česko bude jeho firmou a my budeme jeho zaměstnanci, v tom je ten problém. Tvrdím, že kozel prostě nemůže být zahradníkem. Stoupenci Babiše mu věří, řeknou mi, že on je nesmírně vzdělaný člověk. Ano, v něčem je dle mého názoru úspěšný, ale to nesvědčí o jeho vzdělání a jeho inteligenci. Já se ptám, kde byl v roce 1988, kde on byl? On byl disident, bojoval proti režimu? On zneužil situace. Když mi někdo řekne, že Babiš ovládá 4 světové jazyky, ale pokud je ovládá stejně, jako ovládá češtinu?

Nebojíte se, že demonstrace vzbudí spíše vlnu odporu? Často se stává, že když se koná podobná demonstrace, případě se herci vyjádří veřejně k politické situaci, lidé je kritizují.

Jakého odporu máte na mysli? Kritiky čeho? Tam nebudou jenom herci, tam budou i další lidé. Tvrdím, můžete si myslet, že jsem špatná herečka, že jsem ošklivá, všechny tyhle věci máte nezadatelné právo si myslet. Ale nemůžete zpochybnit, že jsem občan této země. Občané této země mají právo, myslím si dokonce, že povinnost, se vyjadřovat k tomu, jak je spravovaná jejich země. Co na tom kdo chce kritizovat?

Nicméně, podívejte se, to není z mé hlavy, ale statisticky, na rozložení inteligenčního kvocientu občanů této země. Vím, že tímto by se člověk neměl ohánět, protože já tvrdím, že vláda a parlament mají respektovat všechny občany, dokonce i ty blbý, protože tak to je, s tím nic neuděláme. Ale to, že jsou lidi, kteří o tom přemýšlet nechtějí a iniciativu budou kritizovat, to máte pravdu. Ale já tvrdím, že na tom ke kritice nic není. A to že někdo říká, že tady někdo vykřikuje… A kde jsou příznivci Andreje Babiše? Vždyť také můžou udělat akci na jeho podporu. Pokud je jich tolik, tak by to určitě bylo velké shromáždění. Oni se ale, na podporu toho ukřivděného a nešťastného člověka, kterému všichni ubližujou, nesejdou a nevyjádří mu podporu „My za tebou náš milovaný mesiáši stojíme!“

Demonstrace je svolána také kvůli aktivitě prezidenta Miloše Zemana. Ten chce odvolání ministra Babiše řešit až poté, co se vrátí ze své cesty do Číny. Je to zodpovědné chování a měl by prezident takto jednat?

Nechce se mi říkat, jak by se měl zachovat. Můj názor je ten, že tento člověk nikdy neměl být prezidentem této země. Mám pro to poměrně jasný argument. Vzpomeňte si na chvíli, kdy se prezidentem stal Václav Klaus v roce 2003. On byl zvolen parlamentem. A tento člověk (Zeman), neměl ani tu elementární schopnost se navenek zachovat slušně, podat ruku. On tehdy z Hradu zdrhnul, to je zaznamenáno. Neuměl tomu Klausovi, s kterým mají ten zvláštní ambivalentní vztah, alespoň pogratulovat.

Teď si představte, těch 10 let na té Vysočině, kde se musel užírat a užírat a najednou přišla satisfakce. To se málo komu stane. On nebere svůj prezidentský úřad jako službu této zemi, ale jako satisfakci za deset zmařených let svého života a rozhodl se, že všem ukáže, že si bude dělat, co chce. A také to dělá, on nic nerespektuje, nic mu není svaté, je sprostý, chová se jak se chová. 

Jestli pojede do Číny, nebo nepojede, to je v podstatě úplně jedno. Asi by tady byly nějaké páky, jak ho odvolat, myslím, že už je na tom zdravotně tak špatně, že slušný normální člověk na jeho místě by řekl, že už nebude kandidovat. Vždyť on ani nemůže chodit, to je úplná lidská troska. Ta zloba, co on v sobě má… on dokonce řekl, že ho baví, když někoho urazí. On jenom proto, že ví, že je tady obrovská skupina těch, kteří ho nechtějí, tak jenom proto řekl, že bude kandidovat, z žádného jiného důvodu. Ten člověk je prostě kreatura. On bude kopat, dokud bude moct, jestli pojede, nebo nepojede, na to neumím odpovědět.

Související

Více souvisejících

Bára Štěpánová Demonstrace Praha Miloš Zeman Andrej Babiš Václav Klaus rozhovor

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 14 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy