Bezpečnostní rada řešila vir WannaCry: Státní správu zatím kyberútok nezasáhl

Praha - Bezpečnostní rada státu dnes jednala o kyberútoku WannaCry, který přes víkend vyřadil z provozu po celém světě 200 tisíc počítačů. Česka se napadení dotklo jen okrajově. Státní správu ani jiné systémy důležité pro chod státu vir nezasáhl.

"Naštěstí se týká České republiky tato záležitost pouze okrajově. Útoky nebyly provedeny na velké nebo státní organizace," řekl vládní zmocněnec pro kyberbezpečnost Dušan Navrátil.

Počítače po celém světě od pátku napadá tzv. ransomware, což je škodlivý software, který zabraňuje přístupu k počítači, který je infikován, a jenž vyžaduje zaplacení výkupného (anglicky ransom) za zpřístupnění počítače.

"Nikdo ze subjektů státní správy ani z komerční sféry spadající pod NBÚ, což jsou systémy důležité pro chod státu, tedy kritická informační infrastruktura, se nám zatím neozval, že by měl tento problém," řekl už dříve ČTK mluvčí Národního bezpečnostního úřadu Radek Holý. Tyto subjekty mají podle něj v případě napadení povinnost se hlásit NBÚ. "Takže si myslíme, že u nás ještě nic takového nenastalo," podotkl Holý.

Na NBÚ se zatím obrátil jediný subjekt, který pod něj ale nespadá. "Tomu se věnujeme a zjišťujeme, jestli je to opravdu tento útok, který řeší. Jde o profesní organizaci, není to státní správa ani žádný podstatný komerční subjekt," dodal mluvčí. Název organizace neuvedl.

Související

Ilustrační foto

Bílý dům obvinil KLDR z šíření viru WannaCry, prý má nové důkazy

Washington - Bílý dům poprvé oficiálně připsal Severní Koreji odpovědnost za šíření počítačového programu WannaCry, který infikoval statisíce počítačů ve 150 zemích světa. Virus, který se začal šířit v květnu, zabraňoval uživatelům v přístupu k počítači a vyžadoval zaplacení výkupného.

Více souvisejících

WannaCry Bezpečnostní rada státu Vláda ČR NBÚ (Národní bezpečnostní úřad) počítače

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy