A co Březina? Novináři pracují mizerně, domnívá se publicista

Praha - František Kostlán, publicista a textař, který se věnuje problematice menšin a extremismu, je v šoku ze stavu české novinařiny. Česká média prý pouze spekulují a zavalují své čtenáře proudem domněnek a názorů. Píše to na svém blogu na serveru Aktuálně.cz.

Publicista František Kostlán se ostře pustil do práce českých novin a médií. Jejich roli vnímá primárně jako informativní, nicméně dle jeho slov nás spíše zavalují nepřetržitým proudem spekulací, domněnek a názorů. „To vše jednak zamlžuje neschopnost sdělovacích prostředků shánět relevantní informace, jednak upozaďuje další témata, která jsou důležitější, než onen mlýnek na vyprázdněná slova a pojmy,“ píše Kostlán.

Nechápe, jak může být Karel Březina (ČSSD) stále v politice, nechápe, jak je možné, že novináři nevědí, zda je v kauze kolem fotbalu obviněným nebo svědkem. „Říká se, že je prostě šikovným vyjednávačem a zákulisním hráčem, ale žádný z novinářů se nepokusil zjistit, jaké metody k takovému zákulisnímu boji patří a zda je Březina používá,“ dodává.

Média prý čile informují o kauze s nahrávkami ministra financí Andreje Babiše a novináře Marka Přibila. Opěr se ale nedovídáme, zda jde o odposlechy (což tvrdí ministr Babiš), nebo zda si to novinář nenahrával sám pro sebe. „Mohl nahrávat Přibil, aniž o tom Babiš věděl. Mohl nahrávat Babiš, aniž o tom věděl Přibil. A je tu i sice nepatrná, ale přesto možnost, že o nahrávání oba věděli a nyní se tváří svatouškovsky. Přibil mohl nahrávat zapnutým mobilem zastrčeným v kapse (tajná nahrávka), mohl však mít na těle připevněnou štěnici (odposlech), protože pracoval pro někoho třetího,“ píše Kostlán.

Podle Kostlána zkrátka nikdo neví, jak byla nahrávka pořízena. Novináři si prý ale hrají na ty, co vědí. Zmiňuje, že mezi nahrávkou a odposlechem je přitom v novinařině zásadní rozdíl. „Celý případ pochopitelně klade před novinářskou obec otázky vážného rázu. Není načase přestat utvářet fiktivní svět a vrátit se k novinařině založené na zjišťování a informování o věcech a dění tak, jak se skutečně staly?“ táže se. „I následné diskuse skutečně informovaných účastníků jsou mnohem hodnotnější než spekulování tří čtyř obvyklých žvanilů ve studiu,“ míní.

Marka Přibila publicista nepovažuje za novináře. Podivuje se nad jeho servilitou ve vztahu k Andreji Babišovi, kterého prý údajně pokládal za svého šéfa. Novinář by se dle Kostlánových slov neměl prodávat. „A neměl by kšeftovat s informacemi tak, aby se zapletl do zákulisních her coby aktér či aby se stal vydíratelným. Zároveň však platí, že by měl profesně etickým způsobem zjišťovat informace, aby nemusel říkat, že se něco „neví“,“ dodává. Podle Kostlána je důležité, aby čtenáři měli možnost informovaně přemýšlet a rozhodovat se, což bez skutečných fakt dost dobře nelze.

Související

Milan Chovanec

Chovance nepomluvil. Zprošťující verdikt v kauze novináře Přibila je pravomocný

Rozsudek, který zprostil novináře Marka Přibila obvinění z pomluvy exministra vnitra Milana Chovance a policejního vyšetřovatele Pavla Nevtípila, je pravomocný. Vyplývá to z databáze Infosoud. Státní zástupce si původně ponechal lhůtu pro podání odvolání, kterou však nevyužil. Přibil čelil obžalobě kvůli publikování článku, který tvrdil, že Chovanec ovlivňoval dotační kauzu Čapí hnízdo, v níž čelí obvinění premiér Andrej Babiš (ANO).
Milan Chovanec

Novinář Přibil nepomluvil exministra Chovance, rozhodl soud

Soud rozhodl, že novinář Marek Přibil v publikovaném článku nepomluvil bývalého ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) a policejního vyšetřovatele Pavla Nevtípila. Dnešní rozsudek není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu pro případné odvolání. Pro Přibila žádal tříměsíční podmínku s roční zkušební dobou a peněžitý trest zhruba 20.000 korun.

Více souvisejících

Marek Přibil (novinář) novináři Andrej Babiš Media Karel Březina

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy