Ostravská ČSSD chce vyloučit exhejtmana Nováka. Ambiciózní blázni, vzkázal

Ostrava - Okresní výkonný výbor (OVV) ostravské ČSSD chce prosadit zrušení členství bývalému hejtmanovi Moravskoslezského kraje a krajskému předsedovi Miroslavu Novákovi. Uvedl to dnes server iDnes.cz. Novák ČTK řekl, že o iniciativě ostravských sociálních demokratů ví, i když oficiálně o pondělním rozhodnutí zatím informován nebyl.

"Na Okresním výkonném výboru zazněl také návrh na zrušení členství Miroslava Nováka ve straně kvůli opakovaným porušením a nerespektováním stanov ČSSD, opakovaným útokům na svou mateřskou organizaci a neplnění poslání předsedy, který by měl organizaci stmelovat. OVV návrh odsouhlasil většinou hlasů, chce však s Miroslavem Novákem o dalším postupu jednat. Pokud by nedošlo ke smíru, rozhodnou o případném zrušení členství straníci na nejbližší okresní konferenci," uvedl OVV v tiskové zprávě.

Ze zprávy rovněž vyplývá, že se některým ostravským sociálním demokratům nelíbí návrh Krajského výkonného výboru ČSSD Moravskoslezského kraje na přeregistrování všech členů ČSSD Ostrava nebo vyškrtnutí některých ostravských kandidátů z krajské kandidátní listiny do Poslanecké sněmovny. V čele KVV je právě Novák.

"Nehodlám komentovat stanoviska ambiciózních bláznů," řekl Novák ke snaze o zrušení jeho členství ve straně. Dodal, že o návrhu na zrušení členství se musí rozhodovat na okresní konferenci. V případě, že by tam tento návrh prošel, může se Novák proti rozhodnutí odvolat ke krajské konferenci.

Spory mezi dvěma křídly ostravských sociálních demokratů přetrvávají už delší dobu. Loni v listopadu sociální demokraté nejprve odvolali tehdejšího předsedu ostravské ČSSD Lumíra Palyzu. Ústřední kontrolní komise strany ale v lednu vyhověla právě stížnosti Nováka, který listopadovou okresní konferenci, na níž byl Palyza odvolán, kvůli porušení stanov zpochybnil. Konference se tak musela opakovat v únoru, kde byl Palyza ale opět odvolán a novou předsedkyní se stala Jana Vajdíková.

Delegáti okresní konference dokonce schválili i návrh na odvolání krajského předsedy Nováka z funkce, kterým se měla zabývat krajská konference, na jejím jednání ale tento návrh nakonec nezazněl.

Související

Více souvisejících

Miroslav Novák (hejtman) ČSSD Moravskoslezský kraj Ostrava

Aktuálně se děje

před 30 minutami

Aktualizováno před 38 minutami

Aktualizováno před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy