Evropský parlament bude řešit Babiše. Absolutně nepřijatelné, reagují čeští europoslanci

Brusel/Praha - Evropský parlament se bude zabývat hrozbou ovlivňování médií v Česku. Europoslanci mají bod projednávat ve čtvrtek 1. června. Podle některých českých europoslanců ale projednávání této otázky Česko výrazně poškodí. Projednávání bodu nevadí europoslanci za TOP 09 Jaromíru Štětinovi.

I přes snahu některých českých europoslanců za KDU-ČSL stáhnout tento bod z jednání, se Evropský parlament bude otázkou zneužívání médií v Česku zabývat. Bod bude projednáván pod názvem "Prohlášení komise: riziko politického zneužívání médií v ČR" ve čtvrtek 1. června. Původně přišla s tímto návrhem nejsilnější frakce Evropská lidová strana (EPP).

Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) se zasazovala o stažení bodu v otevřeném dopise. "Chápu kolegy z jiných zemí, že se o to zajímají. Ale na jednání europarlamentu by to mělo přijít až ve chvíli, kdy se ukáže, že si s tím nevíme rady. My to řešit umíme, máme na to páky," odůvodnila tehdy svou iniciativu. Nyní už je jisté, že otázka se na evropské úrovni řešit bude. Mezi českými europoslanci to vzbuzuje rozporuplné reakce.

Podle Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) projednávání této otázky Česko poškodí. "Českou republiku to poškodí a to na dlouhá léta. Bude nás to řadit mezi země s málo vyspělou demokracií, což prostě nejsme," sdělil pro EuroZprávy.cz. "Podle mě dělat z jednoho případu obrovský skandál a prát špinavé prádlo v EP, je absolutně nepřijatelné," dodal. 

Své vyjádření poskytla i europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD). "Myslím, že Českou republiku poškozuje zejména vnímání obrovské koncentrace ekonomické, politické a mediální moci v rukou jedné osoby a existující střet zájmů. To, že byla debata zařazena na plénum bude pravděpodobně znamenat zvýšený zájem o politickou situaci v České republice. A to nikoliv v dobrém slova smyslu," uvedla.

Poměrně vstřícně se k celé záležitosti staví europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina. "S projednáváním svobody slova v EP souhlasím," sdělil pro EuroZprávy.cz. "Média jsou u nás zneužívána. A není to jen náš problém, my jsme Evropa," doplnil.

Zcela odmítavý postoj vyjádřil europoslanec a předseda euroskeptických Svobodných Petr Mach. "Problém využívání médií Andrejem Babišem je náš český problém, ten si musíme vyřešit u nás a nejlépe ve volbách, Evropský parlament do toho nemá co mluvit," vyjádřil své stanovisko pro EuroZprávy.cz.

"To, co Andrej Babiš dělal, že plánoval s redaktory, kdy a jak publikovat dehonestující materiály na své politické konkurenty, je politicky odporné a neetické, ale není to ilegální. Jsou to jeho noviny. A proč je má? Babiš zbohatl díky EU. Jeho Agrofert je největším příjemcem evropských dotací, jeho Agrofert využíval daňové pobídky, které schválila Evropská komise, Babiš vydělává na povinném přimíchávání biopaliv do nafty, které vymyslela EU," doplnil Mach.

Na svém twitteru se vyjádřil i Stanislav Polčák (STAN):

Grémium EP právě rozhodlo, že debata o A. Babišovi proběhne 1. června. Naše špinavé prádlo se tak bude prát v Bruselu, ČR bude poškozena.

— Stanislav Polčák (@stanislavpolcak) 18. května 2017

Europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná nás odkázala na své dřívější vyjádření. "Věřím, že v prvé řadě, by se špinavé prádlo mělo prát doma. Předpokládám, že většina lidí svými problémy také neobtěžuje sousedy. Tento nešťastný krok může dle mého názoru celou situaci jen zhoršit a zbytečně nám ztížit na evropské půdě již tak dost složitou situaci," píše na svých internetových stránkách.

Související

Více souvisejících

evropský parlament EU (Evropská unie) Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Stanislav Polčák Andrej Babiš europoslanci anketa Jaromír Štětina

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 38 minutami

před 47 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy