Z Trumpové sešlo? Velvyslancem USA v Praze má být kongresman Steve King

Praha - Novým americkým velvyslancem v České republice se má stát kongresman Steve King. S odkazem na české diplomatické zdroje o tom dnes informovaly server IHNED.cz a Aktuálně.cz. Ve Spojených státech má King, sedmašedesátiletý člen Sněmovny reprezentantů, pověst kontroverzního konzervativního politika. O místo velvyslankyně v Praze loni krátce po vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách projevila zájem jeho první manželka Ivana Trumpová, rodačka ze Zlína.

Americká diplomacie podle serverů už před dvěma týdny požádala české ministerstvo zahraničí o souhlas s působením Kinga v Česku. Jména velvyslanců potvrzuje pouze Bílý dům, americké velvyslanectví v Praze se k informaci odmítlo vyjádřit.

"Tak rychlé jmenování amerického velvyslance v Česku je poměrně překvapivé, protože administrativa prezidenta Donalda Trumpa nemá dosud obsazenu řadu mnohem významnějších pozic," uvedli autoři článku.

Například český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek měl ještě před Trumpovou lednovou inaugurací obavy, zda Američané stihnou obsadit místo velvyslance v Česku do konce roku.

Steve King pochází ze státu Iowa, kde je v USA asi nejvíce obyvatel hlásících se k českému původu. Je považován za konzervativce v ekonomických i společenských otázkách. Zastává odmítavý postoj k migraci a k právům sexuálních menšin. King například veřejně bagatelizoval přínos neevropských etnik k rozvoji civilizace nebo obhajoval kontroverzní praxi americké policie, při níž se zaměřuje na rasové menšiny.

King se také podle serverů obdivně vyjádřil o vůdci nizozemských pravicových radikálů Geertu Wildersovi a prezidentské kandidátce francouzské Národní fronty Marine Le Penové, které považuje za obránce západního světa. Sám Steve King je německo-irsko-velšského původu.

Česko po zvolení Trumpa opustil velvyslanec Andrew Schapiro, který se během svého působení v Praze dostal do sporu s prezidentem Milošem Zemanem. Stejně jako zhruba třetina amerických ambasadorů byl Schapiro takzvaným politickým velvyslancem, do úřadu ho vyslal přímo tehdejší prezident Barack Obama na základě osobního vztahu.

Související

Barma, ilustrační foto

Americká ambasáda vyzvala své občany v Barmě, aby nevycházeli

Americká ambasáda v Barmě dnes vyzvala americké občany, aby nevycházeli a zůstali v bezpečí. Poukázala přitom na zprávy, podle nichž jsou z největšího barmského města Rangúnu hlášeny vojenské manévry a poprvé od armádního převratu 1. února byla na místě zpozorována obrněná vozidla. Ambasáda také upozornila na možnost, že mezi jednou hodinou v noci a devátou hodinou ranní nebudou v provozu telekomunikační sítě. Informovala o tom agentura Reuters.
Mike Pompeo a americký velvyslanec v ČR Stephen King.

King skončí ve funkci velvyslance USA v Česku, Biden navrhne nového ambasadora

Americký velvyslanec v České republice Stephen King skončí ve funkci nejpozději 20. ledna, na kdy připadá inaugurace nového prezidenta USA Joea Bidena. Ambasádu dočasně povede jeho zástupkyně Jennifer Bachusová, dokud prezident nenavrhne a Senát neschválí velvyslance nového. Na dotaz ČTK to uvedlo tiskové oddělení velvyslanectví.

Více souvisejících

Velvyslanectví: USA Ivana Trumpová Lubomír Zaorálek Česká republika USA (Spojené státy americké) Stephen King (velvyslanec)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy