Trump se od Clintonové neliší, český poslanec a jeho dřívější stoupenec je naštvaný

Praha - Český poslanec Milan Šarapatka se nebývale ostře pustil do amerického prezidenta Donalda Trumpa. Nechápe, jak mohl Trump podepsat mnoha miliardový zbrojní kontrakt s muslimskou Saúdskou Arábií. Po tomto činu se prý moc neliší od své protikandidátky Hillary Clintonové.

Americký prezident Donald Trump je na své první zahraniční cestě. Prvním státem, který navštívil, je jedna z největších muslimských zemích světa, Saudská Arábie. V ní prezident Trump podepsal zbrojní kontrakt o finančním obnosu 200 miliard. A právě to se stalo trnem v oku českému poslanci Milanu Šarapatkovi. Ten se do Sněmovny dostal ještě za uskupení Úsvit Tomia Okamury, nyní působí jako nezávislý.

Šarapatka se v březnu 2014 spolu s poslancem Stanislavem Berkovcem a exposlancem Miloslavem Souškem zúčastnil jako pozorovatel kontroverzního referenda o odtržení Krymu od Ukrajiny a jeho připojení k Rusku. "Dvěstemiliardový zbrojní kontrakt se Saudsku Arábií je pro prezidenta Trumpa víc než životy pár amerických „boys“," píše na svém blogu serveru iDnes.cz.

Poslanec prý Trumpovi ve volbách fandil, ačkoliv byl kandidát málo čitelný. Odmítal demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou. "Pod její vládou by nepochybně pouze pokračovala dosavadní expanzivní americká politika a byli bychom jenom svědky stále častějších válek a konfliktů. A ty by ještě více ohrožovaly již tak volatilní současný svět. A důvody? No přece obří zbrojní kontrakty pro americké koncerny a z nich plynoucí provize pro nadaci Billa a Hillary Clintonových," vysvětluje Šarapatka. Zcela opačný přístup očekával český poslanec právě od Trumpa.

"Jeho první cesta do zahraničí totiž nesměřovala do některé světové velmoci, například do Číny nebo do Ruska, nebo ke svým věrným spojencům do Evropy, například do Velké Británie. Směřovala do Saudské Arábie. A důvod? No přece zbrojní mega kontrakt za dvě stě miliard dolarů (cca čtyři rozpočty celé České republiky)!" nechápe. Šarapatka se nad celou věcí podivuje zejména proto, že podle jeho slov končí většina dodaných zbraní z USA v rukou teroristů z organizace Islámský stát. 

"Co na tom, že budou na Středním východě umírat další desítky amerických vojáků, další tisíce jejich místních spojenců a další desetitisíce nebo dokonce statisíce civilistů? Mega kontrakt na zbraně za to až po uši zadlužené Americe přece stojí!". Poslanec svou úvahu uzavírá konstatováním, že Trump se vlastně od své protikandidátky Clintonové až tak moc neliší. 

Související

Joe Biden

Biden veřejně označil Trumpa za usvědčeného zločince

Americký prezident Joe Biden v pondělí označil svého volebního rivala Donalda Trumpa za usvědčeného zločince. Učinil tak poprvé poté, co byl Trump minulý týden soudem shledán vinným v případu uplácení a podvodu. Informovala o tom agentura na AFP.

Více souvisejících

Donald Trump Milan Šarapatka (Úsvit) Hillary Clintonová Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

před 22 minutami

Aktualizováno před 23 minutami

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Šlachta

Přísaha a Motoristé jednají o budoucí spolupráci. Proč bořit něco, co funguje, ptá se Šlachta v rozhovoru pro EZ

Koalice Přísahy a Motoristé ve volbách do Evropského parlamentu získala dva mandáty. EuroZprávy.cz v této souvislosti oslovily předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu. Odmítl, že by jeho hnutí upozadilo svůj program kvůli spolupráci s Motoristy sobě. „Nikola Bartůšek a Filip Turek spolu skvěle fungují jako tým. Nikola jako odbornice na migraci a Filip jako odborník na Green Deal a průmysl. A to jsou dvě základní témata, o které dalších pět let v Evropě půjde,“ říká. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Bürgenstock

Hrozí mírovému summitu ztráta legitimity? Obavy mají i švýcarští pořadatelé, chybí důležité mocnosti

Víkendový mírový summit přinese setkání předních světových lídrů. Velké potíže pro samotnou legitimitu události ale může přinést nepřítomnost Ruska a Číny. Mají s tím problém i samotní Švýcaři, kteří summit hostí. Česká republika naopak vůči podpoře Ukrajiny zachovává neochvějně tvrdý postoj. Svědčí o tom například 5700 ukrajinských vojáků, které v rámci různých programů vycvičili jejich čeští kolegové. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

včera

včera

Napětí mezi Ruskem a Francií. Podle Moskvy se zvyšuje riziko přímého střetu

Napětí mezi Ruskem a Francií se v posledních dnech opět zvyšuje. Paříž podle mluvčí ruského ministerstva zahraniční Marije Zacharovové prohlubuje svou angažovanost v konfliktu na Ukrajině a zvyšuje riziko přímého střetu s Moskvou. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy