Čunek poražen. Post předsedy KDU-ČSL obhájil Bělobrádek

Praha - Předsedou KDU-ČSL bude i další dva roky Pavel Bělobrádek, hlasovalo pro něj 227 delegátů dnešního celostátního sněmu v Praze z 276 přítomných, získal tak 84 procent hlasů. O post šéfa strany usiloval tké zlínský hejtman Jiří Čunek.

Bělobrádek byl po volbě s výsledkem spokojený, i když žertoval, že čekal zisk 111 procent. "Udělám maximum toho, co je v mých silách a je v mých schopnostech, a někdy i víc, abychom byli úspěšní a aby KDU-ČSL dobře prosperovala. Protože bude-li dobře prosperovat KDU-ČSL a bude úspěšná, bude to ve prospěch všech obyvatel České republiky," řekl Bělobrádek.

Za hlavní úkol označil uspět ve sněmovních volbách. "Úspěšně projekt lidovců a starostů provést volbami a pokud to bude jenom trochu možné, vyhrát volby a potom sestavit nějakou funkční, prozápadní, proevropskou, standardní koalici," řekl. Koalice KDU-ČSL a hnutí Starostové a nezávislí (STAN) podle něj může oslovit statisíce lidí, kteří mají pocit, že nemají koho volit a cítí se zklamaní ostatními stranami.

Bělobrádek v kandidátském projevu prohlásil, že cílem strany musí být úspěch v podzimních volbách, aby měla co největší vliv na budoucnost Česka. Uvedl, že se lidovci musí držet svých tradičních priorit, jako je rodinná politika nebo podpora solidarity. Zároveň ale podle něj strana musí podporovat vzdělávání, které je klíčem pro budoucí prosperitu. Vyslovil se také pro zjednodušení zákonů a zajištění větší vymahatelnosti práva.

Poražený Čunek řekl novinářům, že vítězství ani nečekal. Ve svém nominačním projevu, který trval více než půl hodiny, mluvil Čunek o ochraně tradičních rodin, obnovení vojenské služby a vyzval stranu k razantnějšímu vystupování. Novinářům pak řekl, že za zásadní považuje diskusi o stárnutí a vymírání obyvatel České republiky.

Dodal, že vůči nově zvolenému vedení bude loajální. "Za nově zvoleným vedením, ať tam bude kdykoliv z těch, kteří kandidují, stát budu. Jsem lidovec," prohlásil. O žádnou další funkci ve vedení strany se Čunek ucházet nechce.

Bělobrádkovi bezprostředně po vyhlášení výsledků voleb gratulovali na twitteru předsedové TOP 09 a ODS Miroslav Kalousek a Petr Fiala. Šéf ODS zároveň vyjádřil víru ve "spolupráci ve prospěch demokracie a prosperity ČR".

Související

Jiří Čunek, KDU-ČSL

Čunek se opět vložil do kauzy H-System, chce odškodnění pro všechny klienty

Chystané odškodnění v kauze H-System se musí podle lidoveckého senátora Jiřího Čunka týkat všech 1160 klientů této zkrachované stavební firmy, nejen některých. Čunek, který se v kauze dlouhodobě angažuje, se kvůli tomu chce sejít s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a na přípravě právní úpravy odškodnění se podílet. Řekl to dnes novinářům.
Jiří Čunek, KDU-ČSL

Podezření kolem Babiše oslabují Česko v EU, soudí Senát. Čunek usnesení ztrhal

Podezření ohledně střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) oslabují podle senátorů českou pozici na jednáních Evropské rady, zejména o příštím víceletém unijním rozpočtu. Senát nad tím v dnešním usnesení vyjádřil po debatě o programu červnového zasedání špiček členských zemí v Bruselu znepokojení. Babiš se z jednání horní komory omluvil a na sociálních sítích poté zveřejnil fotografie z dnešní návštěvy Baťova kanálu. Senát pravděpodobně nemá, co na práci, řekl později Babiš novinářům ke kritice ze strany senátorů.

Více souvisejících

sjezd KDU-ČSL 2017 Pavel Bělobrádek Jiří Čunek KDU - ČSL

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy