Šéf NBÚ musí znovu řešit odebranou prověrku Petržílka, ten je stíhán už čtyři roky

Brno - Ředitel Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) se musí znovu zabývat prověrkou bývalého důstojníka Bezpečnostní informační služby (BIS) Jana Petržílka. Před lety mu úřad osvědčení pro stupeň Tajné odebral kvůli podezření, že z BIS vynesl citlivé nahrávky podnikatele Romana Janouška a exprimátora Pavla Béma a předal je tehdy vlivnému politikovi Vítu Bártovi. Odebrání prověrky potvrdil loni v srpnu Městský soud v Praze, nyní však verdikt zrušil Nejvyšší správní soud (NSS).

Případ znovu dostane na stůl ředitel NBÚ, jímž je nyní Jiří Lang, bývalý šéf BIS. Měl by řešit Petržílkův rozklad proti úřednímu rozhodnutí, podle kterého u stíhaného muže existovalo bezpečnostní riziko. Podle NSS je nutné doplnit podklady a více zohlednit Petržílkovy připomínky, stejně jako jím předestřené alternativní možnosti úniku informací. Původní postup NBÚ podle správního soudu působí jednostranně a nevyváženě.

V rozhodnutí, se kterým se ČTK seznámila, ale NSS zároveň připomíná, že platnost prověrky by už v mezičase tak jako tak uplynula. Ředitel úřadu tak musí zvážit, zda jsou i nyní ještě splněny podmínky k projednání věci.

Policisté Petržílka zadrželi v roce 2013, nějaký čas byl i ve vazbě. Podnětem k odebrání prověrky se stal především samotný fakt, že Petržílek čelil stíhání, úřad se při tom seznámil s některými podklady z trestního spisu. Podle Petržílkovy žaloby je podobné uvažování v rozporu s ústavním principem presumpce neviny. Nelze prý předjímat závěr o vině, dokud není pravomocně rozhodnuto.

Městský soud ovšem původní rozhodnutí úřadu o prověrce potvrdil. "Účelem bezpečnostního řízení není posuzovat vinu, popřípadě trestat, účelem je posoudit, zda je účastník řízení schopen zajistit ochranu utajovaným informacím, k nimž již má či může mít v budoucnu přístup," rozhodl městský soud v nyní už neplatném verdiktu.

Trestní řízení s Petržílkem se vleče, trvá čtvrtým rokem. Muž čelí podezření z ohrožení utajované informace a zneužití pravomoci. Vyšetřovatelé si podle zjištění ČTK vyžádali postupně několik expertiz, například z oboru kryptologie. Zkoumání nosičů informací od počátku naráželo na technické potíže spojené s dešifrováním a prolomením přístupových hesel k ohromnému množství dat.

Naposledy bylo k analýze dat a vypracování znaleckého posudku přibráno pracoviště Odboru kriminalistické techniky a expertiz Vojenské policie, jemuž poskytl prostory ke zpracování posudku Národní bezpečnostní úřad. Termín zpracování znaleckého posudku byl stanoven na 30. dubna 2017, zjistila ČTK z usnesení Ústavního soudu, který nedávno odmítl Petržílkovu stížnost na průtahy.

"Ústavní soud nezjistil nedůvodnou nečinnost státních zastupitelství a průtahy v řízení. Je zřejmé, že dlouhého trvání jsou si státní zástupci vědomi a objektivně se snaží dosáhnout účelu efektivního trestního řízení," stojí v usnesení ústavních soudců z konce letošního dubna.

Podle dřívějších informací médií souvisí Petržílkovo obvinění s odposlechnutými telefonickými hovory Janouška a Béma, které zveřejnila Mladá fronta Dnes a v nichž se oba muži vzájemně oslovují "Mazánku" a "Kolibříku". Odposlechy se z BIS dostaly do bezpečnostní agentury ABL. Agenturu tehdy vlastnil Vít Bárta.

Související

Vít Bárta /VV/, předseda strany

Obžalobě na Bártu a Petržílka vyčetl soud anonymní svědky

Soud vyčetl obžalobě v kauze exministra dopravy Víta Bárty a bývalého policisty Jana Petržílka, že se opírá v podstatě výhradně o výpovědi anonymních svědků. Podle něj to odporuje principům férového procesu. Proto trestní stíhání obou mužů zastavil, sdělila dnes na dotaz ČTK mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Usnesení není pravomocné. Případ se týká vynesení odposlechů někdejšího pražského primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška.
Vít Bárta

Kauza Mazánek a Kolibřík: Obžaloba Víta Bárty nemá být utajená, žádá soudu

Důvodem, proč pražský městský soud v úterý vrátil k došetření případ bývalého ministra Víta Bárty (VV) a policisty Jana Petržílka, je skutečnost, že státní zastupitelství podalo jejich obžalobu v utajeném režimu. Podle soudu pro to není důvod a porušuje to Bártovo a Petržílkovo právo na obhajobu. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí soudu Markéta Puci.

Více souvisejících

Jan Petržílek (NBÚ) NBÚ (Národní bezpečnostní úřad) Nejvyšší správní soud Roman Janoušek Pavel Bém Vít Bárta

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy