Nečasová je stále nemocná, soud nemůže projednat kauzu Vojenského zpravodajství

Praha - Obvodní soud pro Prahu 1 stále nemůže projednávat kauzu údajného zneužití Vojenského zpravodajství (VZ). Obžalovaná Jana Nečasová (dříve Nagyová) se pro nemoc omluvila už v dubnu a květnu a hlavního líčení se ze stejného důvodu nemůže zúčastnit ani příští týden. Navíc nesouhlasí s tím, aby se jednalo v její nepřítomnosti.

"Doložila, že není schopná účastnit se hlavního líčení a zároveň nedala souhlas k tomu, aby se jednalo v její nepřítomnosti," řekla předsedkyně trestního senátu Pavla Hájková.

Soud měl v plánu příští týden vyslechnout svědky, mezi kterými měl být třeba bývalý předseda vlády Nečas. Soud bude pokračovat 11. září a další termíny budou naplánovány na říjen.

Kauza vedla v roce 2013 k pádu Nečasovy vlády, bývalý premiér se později s ředitelkou svého kabinetu oženil. Kromě Nečasové obžalobě čelí bývalí šéfové VZ Milan Kovanda, Ondrej Páleník a jejich podřízený Jan Pohůnek.

Státní zástupci tvrdí, že VZ sledovalo na podzim 2012 na základě pokynu Nagyové a bez vědomí ministra obrany tehdejší ženu premiéra Nečase Radku, přičemž Nagyová si tím podle nich chtěla opatřit neoprávněný osobní prospěch. Zpravodajci Páleník, Kovanda a Pohůnek to popírají. Tvrdí, že prováděli tzv. kontrasledování Nečasovy rodiny. Vinu odmítá i Nagyová.

Soud začal v dubnu případ řešit potřetí. Předchozí dva osvobozující rozsudky z let 2014 a 2015 byly zrušeny odvolacím soudem, který také kauzu odebral původní soudkyni Heleně Králové.

Související

Jana Nagyová a Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo.

Expremiér Babiš byl opět zproštěn obžaloby v kauze Čapí hnízdo

Pražský městský soud i podruhé zprostil expremiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Hlavní líčení při opakovaném projednávání rozsudku trvalo jen jeden den. Babiš si rozhodnutí soudu osobně nevyslechl, síň opustil po pronesení závěrečné řeči. 

Více souvisejících

Jana Nagyová Vojenské zpravodajství soudy Praha

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Británií hýbe lékařský skandál. Desetitisíce lidí se nakazily krví infikovanou HIV a žloutenkou

Více než 30.000 lidí se od 70. do 90. let nakazilo viry jako HIV a hepatitida po transfuzi krve ve Spojeném království. Uvádí to zpráva zveřejněná v pondělí, podle které se velké části případů nákazy dalo předejít, píše agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy