Pro tátu, mámu a děti. Představujeme silné a slabé stránky kampaně Realistů

Praha - Realisté pomalu rozjeli kampaň pro volby do Poslanecké sněmovny letos v říjnu. Představili sérii billboardů, volební priority a "změnili styl". Rozhodli se sáhnout i k prvkům negativní kampaně, kdy kritizují některé kroky současných parlamentních stran.

Nové politické uskupení Realisté politologa Petra Robejška, v jehož čele stojí tajemníci Michal Moroz a Jiří Hynek, naplno rozjelo kampaň do říjnových voleb. Co se grafického zpracování týče, vsadilo na "změnu stylu". Vážného a seriózně oblečeného politologa Robejška tak nahradil Robejšek více ležérní. 

I mimika hlavního představitele strany, který hodlá kandidovat z posledního místa pražské kandidátky, se změnila. Politolog se začal usmívat.

Těmto billboardům v podstatě nelze nic vytknout. O poznání hůř jsou na tom plakáty a poutače s hesly "Pro tátu", "Pro mámu" a "Pro Děti". Poslední heslo navíc připomíná dnes už legendární předvolební scenérii hnutí ANO z roku 2013, kdy současný ministr obrany Martin Stropnický po boku Andreje Babiše diskutují o otázce dětí. "Aby se za nás děti nestyděly", stálo poté na billboardu. Realisté ostatně využívají stejné barvy, jako hnutí ANO před čtyřmi lety. Dominuje tak kombinace bílé s tmavě modrou. 

V detailnějším inzerátu v novinách je plakát "Pro děti" dále rozveden. "Děti jsou holky a kluci. Všichni potřebujeme dobré jídlo a dobré školy, dobré zákony, prostě to nejlepší. Pesimisté vrtí hlavou, ale realisté řeknou: Začneme hned a zítra to už bude lepší," stojí pod fotografií, na níž je Petr Robejšek vedle Michala Moroze a nápis "Pro děti". "Dětem dlužíme budoucnost. Cokoli si dnes vezmeme bez rozmyslu, naše děti jednou zaplatí. To je neúprosná pravda, která nás nutí k odpovědnosti. Jsme Realisté," stojí v inzerátu. Bohužel, popisky zní velmi jednoduše a neoplývají originalitou a nápaditostí. 

Samotný program Realistů, který je dohledatelný na jejich oficiálních stránkách, je relativně přehledný. Obsahuje 11 základních kapitol jako je rodina, ekonomika či podnikání. Realisté jsou také aktivní na sociálních sítích, zejména na Facebooku, kde téměř každý den nahrávají video, kde se Petr Robejšek vyjadřuje ke konkrétní problematice. Horší už je to s grafickým zpracováním programových bodů. Ty jsou velmi nepřehledné.

Motto "sliby - chyby" je v pořádku, jinak působí takto graficky zpracovaný materiál velmi chaoticky. Realisté v jeho rámci aktivně využívají tzv. negativní kampaně. Kritizují tak některé kroky jejich oponentů, zejména ČSSD, TOP 09 a KDU-ČSL. Ocenit lze i aktivní kontaktní kampaň, do které se Realisté pustili.

Navštěvují kulturní akce a pořádají besedy s občany. Pozvánky na tyto akce však někdy působí poměrně úsměvně. Aktuálně Realisté vyzývají rodiny s dětmi, aby s nimi šli tuto neděli na procházku Prahou. Robejšek má na sobě volné sako a tenisky. V textu události stojí: "Vezměte děti a táty a mámy a udělejte si hezké odpoledne. Nebudeme křičet ani házet vajíčka. Jen slušně a vesele odstartujeme změnu stylu v politice nedělní procházkou a koncertem na Střeleckém ostrově," stojí v pozvánce. Kromě vystoupení kapely Žlutý pes na návštěvníky čeká "vyhlášení soutěže o nejlepší bábovku". 

Realisté si v posledních průzkumech veřejného mínění nevedou moc dobře. Volební potenciál  Realistů je podle agentury Sanep 5,1 procenta. Potenciál udává procento voličů, které alespoň uvažují o tom, že by hlas Realistů vhodili. Podle průzkumu společnosti Phoenix Research, který byl zveřejněn v polovině května, se nyní Realisté pohybují na 2,8 procentech voličské přízně.

Autor je politolog

Související

Petr Robejšek, mentor Realistů

Robejškovi Realisté definitivně končí

Většina členů politického uskupení Realisté dnes rozhodla o ukončení činnosti strany. ČTK o tom informoval Jiří Hynek, který byl kandidátem Realistů v loňských prezidentských volbách. Strana končí po třech letech od založení. Členská základna hlasovala od minulého pondělí do dnešních 16:00.
SPD

Podezřelé volební kampaně? Úřad proklepne šest stran, poprvé pošle přímé kontroly

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí zkontroluje u šesti stran a hnutí kampaň do voleb do Sněmovny v roce 2017. Poprvé tak přistoupí k přímým kontrolám kampaní, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí úřadu Linda Hrubešová. Názvy subjektů ale úřad neuvedl. Důvodem kontroly je podezření, že náklady na reklamu neodráží údaje, které subjekty uvedly ve zprávách o financování kampaně. Podle informací ČTK by se to mělo týkat hnutí ANO, ČSSD, ODS a SPD, které jsou ve Sněmovně, ale také Realistů a Zemanovců, kteří ve Sněmovně nejsou.

Více souvisejících

Realisté (strana) Petr Robejšek Michal Moroz

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 49 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Rusko navrhlo členům OSN rezoluci o zákazu zbraní ve vesmíru. Samo ji před týdnem vetovalo

Ruská federace předložila členům Rady bezpečnosti OSN návrh rezoluce, který žádá všechny země, aby podnikly opatření s cílem zabránit umístění zbraní ve vesmíru. Tento krok následuje těsně po nedávném vetu, které Rusko udělilo podobné americko-japonské rezoluci. Informuje o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy