Jandák předčasně skončí ve Sněmovně, nahradí ho starosta Valhoda

Praha - Poslanec ČSSD a někdejší ministr kultury Vítězslav Jandák předčasně skončí svoje působení ve Sněmovně. Dnes byl totiž zvolen do Rady Českého rozhlasu. V Radě České televize usedne sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor spolu s antropologem médií Tomášem Samkem.

V obou radách bylo třeba obsadit po třech místech, na každé z nich měli poslanci tři adepty. V případě rady veřejnoprávní televize tak zbývá zaplnit poslední křeslo. Ve druhém volebním kole budou mít šanci obhájit členství v radě buď její stávající místopředseda Jiří Závozda, nebo bývalý poradce předsedy Sněmovny René Kühn.

Doktor a Samek budou moci do rady nastoupit od začátku července. Jandák se po rezignaci na poslanecký mandát bude moci místa v radě ujmout už od tohoto pátku.

Zbývající dva členy rozhlasové rady budou poslanci vybírat mezi jejím někdejším předsedou a historikem Michalem Stehlíkem, bývalým místopředsedou Ivanem Tesařem, farářem Zbigniewem Czendlikem a šéfredaktorem časopisu Zahrádkář Janem Stanzelem.

V poli poražených skončili bývalá místopředsedkyně Rady ČT Dana Makrlíková, advokátka Dagmar Raupachová, bojovník za transparentní veřejnou správu Oldřich Kužílek nebo textař Michal Prostějovský. Už v předkole skončil někdejší ředitel veřejnoprávní televize Jiří Balvín.

Jandáka nahradí v Poslanecké sněmovně patrně starosta Volyně na Strakonicku Václav Valhoda. "Jedná se prakticky o čtyři měsíce, než budou volby. Po tu dobu jsem schopný vykonávat souběžně i funkci starosty, které bych se nerad vzdával, jelikož ve Volyni mám spoustu rozdělané práce," řekl Valhoda. Dodal, že své definitivní rozhodnutí oznámí osobně Jandákovi.

Související

Vítězslav Jandák

Do Senátu chtějí Štěch i Jandák, ODS a lidovci jsou bez kandidátů

Občanští demokraté ani lidovci nenavrhnou na Pelhřimovsku vlastního kandidáta do Senátu. Proti Milanu Štěchovi za ČSSD se tam postaví Vítězslav Jandák jako kandidát za hnutí ANO. Jandákovu kandidaturu, o které informoval server Novinky.cz, dnes ČTK potvrdila krajská předsedkyně a poslankyně hnutí Monika Oborná. Senátor se bude na podzim na Vysočině měnit také na Žďársku. Lidovecký kandidát Josef Klement získal podporu dalších stran.

Více souvisejících

Vítězslav Jandák Český rozhlas Česká televize Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy