Manželka obviněného Rusňáka odstoupila z kandidátky ANO

Brno - Petra Rusňáková, jejíž manžel David Rusňák je jedním z obviněných v kauze úniků informací z policejních spisů, odstoupila z kandidátní listiny jihomoravského ANO.

"Moje rodina i já jsme čelili v posledních dnech výraznému tlaku ze strany médií," uvedla Rusňáková, která je brněnskou radní za ANO. Její matka Alena Schillerová je náměstkyní na ministerstvu financí. Při květnové vládní krizi ji ANO navrhlo na post ministryně financí. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ale její nominaci odmítl.

Podnikatel David Rusňák je vlastníkem společnosti DRFG a byl řadovým členem brněnského ANO. Členství ve straně ale ukončil na konci května kvůli svému stíhání.

"Po těchto událostech jsem se z médií, stejně jako vy všichni, dozvídala pro mě velice překvapivé, znepokojující, a také dehonestující tvrzení, že já jako brněnská komunální politička spolu se svou rodinou tvoříme organizovanou zločineckou skupinu, která celé město řídí," uvedla Rusňáková.

Podle krajské předsedkyně hnutí Taťány Malé měla být Rusňáková osmičkou na kandidátce. "Mluvila jsem s ní o tom několikrát. Rozumím jejím důvodům, které ji k tomuto rozhodnutí vedly. Jsou pro mě lidsky zcela pochopitelné. Osobně si jí velmi vážím za práci, kterou odvádí jako radní v městě Brně a pro hnutí ANO," sdělila Malá.

Rusňák v roce 2014 věnoval ANO nepeněžitý dar v hodnotě 1,1 milionu korun. Předseda hnutí Andrej Babiš ovšem prohlásil, že hnutí takový dar nepřijalo, protože smlouvu nepodepsal on, a proto je neplatná. Proto prý také chybí ve výroční zprávě. Brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) však řekl, že náklady spojené s aktivitami Rusňáka byly realizované a plnění bylo provedeno. Záležitost označil za nešťastnou.

Petra Rusňáková (ANO) volby 2017 Hnutí ANO Jihomoravský kraj David Rusňák (DRFG) kauza úniků z policejních spisů Brno

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 23 minutami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy