Sobotka je zbabělec. Zadupal ČSSD do země. Nechápu, proč kandidoval na předsedu. Politici kritizují premiéra i po odchodu

ANKETA - Odchod Sobotky z čela ČSSD vyvolává ve straně rozporuplné reakce. Zatímco jedni jeho rozhodnutí respektují, jiní nechápou, proč na sjezdu strany před třemi měsíci kandidoval na předsedu, když se tohoto postu nyní vzdal.

Premiér Bohuslav Sobotka ve čtvrtek opustí funkci předsedy ČSSD. Po zhruba dvouhodinovém jednání grémia Sobotka svoje rozhodnutí vysvětlil tím, že nese odpovědnost za pokles preferencí ČSSD a musí na to reagovat.

Tento krok ale rozděluje sociální demokraty na dvě poloviny. Zatímco jedni jeho postoj nechápou, jiní jej podporují, nebo přinejmenším respektují. "Nechápu, proč v březnu na sjezdu kandidoval na předsedu," uvedl pro EuroZprávy.cz poslanec za ČSSD Stanislav Huml.

Oporu ve svém rozhodnutí našel například u předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka. "Rozhodnutí Bohuslava Sobotky respektuji, chtěl bych mu poděkovat za vše co pro ČSSD udělal. Lubomír Zaorálek bude výborný lídr a kandidát na premiéra. Do voleb stále zbývá čas na to, abychom přesvědčili občany naší republiky, že ČSSD je tu pro ně a má to nejlepší řešení pro jejich budoucnost," řekl serveru EuroZprávy.cz Hamáček.

Právě ministr zahraničí Zaorálek se nyní stane namísto Sobotky lídrem pro letošní parlamentní volby. Podle něj je Sobotkův krok projevem vysoké politické kultury. O tom, že ČSSD má i přes klesající preference stále naději u voleb uspět, je ostatně přesvědčen i ministr vnitra Milan Chovanec, který se stane po Sobotkovi novým šéfem strany. 

Ostatní současní či bývalí političtí představitelé o tom ale přesvědčeni nejsou. "Horší už to být nemůže," míní pro EuroZprávy.cz expremiér a bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek. 

Komunisté Sobotkův krok příliš komentovat nechtějí. Podle poslankyně Marty Semelové jde o vnitřní záležitosti strany. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek naopak uvedl, že i přes jeho konec je Sobotka nejdéle sloužící premiér za posledních 15 let. "Sobotka udělal silný krok. Vážím si ho a držím palce ve veřejném i osobním životě," dodal pro EuroZprávy.cz Bělobrádek.

Poslankyně za TOP 09 Helena Langšádlová se nedomnívá, že by konec Sobotky v čele ČSSD pomohl straně k lepším výsledkům v nadcházejících volbách. "Kroky posledních týdnů mi od Bohuslava Sobotky připadají jako zoufalé," uvedla pro EuroZprávy.cz. 

"Jako politický konkurent je mi jeho odchodu líto, protože jeho neschopnost a podrazy zadupavály ČSSD do země. Ale jako občan jsem rád, protože takového nemorálního tvora nepřeju ani ČSSD, ani jako premiéra naší zemi," uvedl předseda SPD Tomio Okamura.

"Samozřejmě pro nás bude ČSSD s novým předsedou těžší souboj, protože nepochybně ČSSD před volbami převezme naěe témata a část lidí je novému vedení opět uvěří, navzdory špatné historické zkušenosti, kdy vždy občany podrazili - vzpomeňte na jejich sliby ze vyřeší církevní restituce před minulými volbami. Na slib ČSSD zapomněla vteřinu po volbách," dodal pro EuroZprávy.cz Okamura

Podle šéfa hnutí ANO Andreje Babiše je Sobotkův krok zoufalstvím. "To, co se stalo, mě nijak nepřekvapuje. ČSSD je zoufalá a pan Sobotka zbaběle utíká z boje. Škoda, mohli jsme se střetnout v předvolební kampani a občané by rozhodli, kdo měl pravdu. Určitě si máme co vyříkat. Ti lidé, kteří ho teď nahrazují, nejsou o moc lepší. Tahle trojka vlastně sociální demokracii ovládla. Podle mých zkušeností je to klientelistická a zkorumpovaná parta lidí. Ti poctiví jsou zadupaní někde dole a nemají šanci to změnit. Pokud chce ČSSD něco změnit, tak potřebuje kompletní obrodu strany," uvedl Babiš.

Reakcemi na konec Sobotky se plní také sociální sítě. Bývalý jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD) ocenil práci Bohuslava Sobotky pro ČSSD a zároveň uvedl, že jeho vláda z posledních pěti řešila problémy regionů s největším pochopením a výsledky.

"Konstatuji, že vláda Bohuslava Sobotky z pěti kabinetů, které jsem zažil, k řešení problémů občanů v regionech přistupovala s maximálním pochopením a s konkrétními výsledky. Politika je iracionální disciplína, kde neplatí vděčnost spolustraníků a voličů za odvedenou práci," napsal Hašek. Podle něj je čas na mobilizaci sil všech straníků. "V příštích měsících nejde o funkce po volbách, ale o značku, která patří k pilířům české politiky už 140 let a stojí za to za ni zabojovat," uvedl Hašek.

"Nový volební lídr ČSSD Luboš Zaorálek dnes řekl na tiskové konferenci, že se cítí jako na pohřbu. Přeji mu, aby se za 4 měsíce, až se sečtou volební hlasy, cítil jako na veselce..!" uvedl bývalý europoslanec za ČSSD Libor Rouček.

"Děkuji Bohuslavu Sobotkovi za těch sedm let. Jsem připraven na sebe vzít odpovědnost a stát se lídrem ČSSD. Jsem odhodlán pracovat na nejlepším volebním výsledku a doufám, že mi v sobotu Ústřední výkonný výbor dá důvěru," podotkl opětovně Zaorálek.

"‪Hezká PR akce. A co dál?" uvedl na sociální síti mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček a dodal: "‪Strana teď bude aktivní. A novináři budou poslouchat stranu. Nezmění se vůbec nic." Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa ČSSD podceňuje občany Česka, když si myslí, že Sobotka nevyhovuje straně jako předseda, ale musí ostatním stačit jako premiér.

"Nejdřív se ČSSD chtěla zbavit zodpovědnosti za Babiše ve vládě, teď se chtějí zbavit zodpovědnosti za sebe sama. ČSSD vymýšlí zoufalé triky, ale bude to ta stejná ČSSD a jedno se jí už nepodaří skrýt: tato vláda je mnohem méně úspěšná, než se jí dlouho dařilo tvrdit, a pracovití lidé měli z ekonomického růstu méně, než si zasloužili," řekl ČTK předseda opoziční ODS Petr Fiala. Na twitteru sdělil, že Zaorálek jako volební lídr a adept ČSSD na premiéra nepředstavuje změnu.

První místopředseda opoziční TOP 09 Marek Ženíšek řekl, že změny v ČSSD zhodnotí až voliči. "Jen se podivuji nad tím, že tomu říkají změna. Všichni tři jsou hlavními tvářemi ČSSD. Ministr vnitra je statutárním zástupcem delší dobu a ministr Zaorálek byl jednou z hlavních tváři ČSSD po celou dobu. Navíc Sobotka zůstává premiérem i lídrem v jednom z krajů," uvedl.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka ČSSD Milan Chovanec Lubomír Zaorálek Stanislav Huml Jan Hamáček Pavel Bělobrádek Jiří Paroubek

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy