Zákaz komunistů? Přemalovali by štít a vybafli na nás odjinud, říkají politologové

Praha - Měla být komunistická strana po roce 1989 zakázána? Podle politologů by to v důsledku nikam nevedlo. Pro EuroZprávy.cz shodně uvedli, že by se přetransformovali do jiného uskupení. Podobně to udělala i zakázaná Dělnická strana. KSČM také těží ze své opoziční role a voliče čerpá z řad nespokojených občanů i z mladší generace.

Komunisté jsou v našem Parlamentu od Sametové revoluce nepřetržitě. Pravidelně se umisťují ve sněmovních volbách na předních místech, jejich preference klesají jen pozvolna. Politologové pro EuroZprávy.cz zhodnotili, co obliba KSČM u voličů vypovídá o české společnosti. Zamýšleli se také nad otázkou, zda komunistická strana neměla být po roce 1989 zakázána. 

"Přítomnost komunistů v parlamentu můžeme chápat buď jako doklad jejich demokratizace, nebo jako ukázku neschopnosti většinové společnosti odolávat svodům těch, co nabízejí snadná, rychlá a laciná řešení - která jsou však ve skutečnosti drahá a nebezpečná," uvedl pro EuroZprávy.cz politolog Lukáš Jelínek. 

Na dnešek připadá Den památky obětí komunistického režimu, který byl vyhlášen na památku Milady Horákové a dalších osobností, které byly odsouzeny ve vykonstruovaných procesech. Mnoho těch, kteří měli podíl na justičních vraždách let padesátých, nebylo nikdy potrestáno. KSČM se od své minulosti nikdy zcela nedistancovala. 

Podle politologa Petra Justa z Metropolitní univerzity v Praze je voličská podpora komunistů v současnosti důsledkem dána charakterem jejich voličstva. "Velká část voličů jsou skalními, loajálními a přesvědčenými voliči KSČM. V tomto mají komunisté ze všech stran asi nejvýhodnější pozici, protože mají velmi pevné voličské jádro skalních příznivců. Samozřejmě podpora této straně jde i od skupin, které nejsou tak pevně ukotveny,L sdělil pro EuroZprávy.cz Just. 

Navíc komunisté těží z toho, že jsou permanentně od roku 1990 v opozici a získávají tak tzv. protestní hlasy od zklamaných voličů.  "To se ostatně netýká jen komunistů, ale i dalších protestních a populistických stran a hnutí," doplňuje kolegu Jelínek Podle Justa může KSČM volit i nějaká část mladších voličů, kteří si stranu nespojují s obdobím před rokem 1989.

Co se týče otázky zákazu komunistické strany po roce 1989, podle Jelínka by to v důsledku nikam nevedlo. "Zákazem komunistů bychom si po roce 1989 nepomohli - přemalovali by štít a vybafli na nás odjinud. Ostatně hrozba není v komunistech, ale v nás samotných. Politické proudy, které jsou na štíru s demokracií, sílí z našich frustrací a slabostí i z chyb námi volených vládců," míní politolog. 

Petr Just vnímá tehdejší rozhodnutí nezrušit komunistickou stranu jako pragmatický krok. "Přestože se i u tehdejší opozice, která se postupně dostávala k moci, objevovala volání po zákazu, většinová politická vůle nakonec byla nechat o budoucnosti strany rozhodnout občany ve volbách," dodává.

"Natvrdo zakazovat strany většinou vede k tomu, že tyto strany ze sebe pak dělají oběti a navíc zejména dobře organizované strany, jakou KSČ/KSČM bezesporu byla a je, by po případném zákazu byly schopny se okamžitě ustavit jako nová formace," uvádí. V tomto smyslu dává jako příklad Dělnickou stranu, která sice byla rozpuštěna, jelikož fungovala v rozporu s ústavními a zákonnými podmínkami, ale nyní funguje dál jako Dělnická strana sociální spravedlnosti. 

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 
Sovětská armáda Komentář

55 let od smlouvy o „dočasném“ pobytu sovětských vojsk. Z okupantů se stali mírotvůrci pouze na papíře

Před 55 lety, 16. října 1969, podepsali tehdejší premiéři Československa a Sovětského svazu, Oldřich Černík a Alexej Kosigyn, smlouvu o podmínkách dočasného pobytu sovětských vojsk na československém území. Vytvořili tím právní rámec pro další přítomnost cizích ozbrojených sil, které se do země dostaly o dva měsíce dříve v rámci nechvalně známé operace Dunaj, tedy potlačení pokusu o reformu diktatury KSČ armádami pěti členských států organizace Varšavské smlouvy. Přestože oficiálně šlo o spojenecké jednotky, které měly v případě války bojovat po boku těch československých, zůstaly vnímány jako okupační síla a potenciální nátlakový nástroj Kremlu.

Více souvisejících

komunisté Komunismus politolog Petr Just Lukáš Jelínek - KSČM

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 12 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

Extrémní počasí spaluje Asii. Kvůli vedrům umírají desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy