Brutální Rusko, křičí Kalousek. Sněmovna o potlačení demonstrací debatovat nebude

Praha - Ruská policie před dvěma týdny zatkla více než 1000 demonstrantů, hlavně v Moskvě a Petrohradu. TOP 09 kritizuje, že se k zásahu nevyjádřila česká vláda. Dále požadovala, aby Sněmovna potlačení protestů odsoudila. To se ale opoziční straně prosadit nepodařilo.

"Chceme navrhnout Sněmovně, aby zařadila mimořádný bod s názvem usnesení Poslanecké sněmovny k brutálnímu potlačení demonstrací v Moskvě 12. června," uvedl šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Represivní orgány podle něj zasáhly proti pokojným demonstracím s neobyčejnou brutalitou, která pohoršila celý svobodný svět.

"Z těch záběrů z Moskvy bylo vidět, že policisté bijí i děti. Naposledy jsem viděl bít děti pro pokojně vyjádřený politický názor v listopadu 1989. Domnívám se, že země, která něco takového prožila, nemá právo mlčet, když se tak děje kdekoliv jinde," řekl Kalousek.

Většina poslanců při dnešním projednávání návrhu programu sněmovní schůze zařazení nového bodu nepodpořila. Vyřazení normy z programu prosadil nezařazený poslanec Martin Lank, podle kterého je v ní mnoho rozporů a debata původně plánovaná na středeční odpoledne by byla dlouhá. Sněmovna nebude projednávat ani vládní návrh zákona o univerzitních nemocnicích. Poslanci ho z programu vyškrtli na návrh vedení dolní komory.

Sněmovna zamítla drtivou většinu změn programu schůze, jak je požadovali opoziční poslanci. Šlo například o návrh nezařazeného Karla Fiedlera, jenž chtěl probrat podmínky těžby lithia v Česku a zdanění výnosů z jednokorunových dluhopisů. Augustin Karel Andrle Sylor (Úsvit) neprosadil novelu, podle které by měli císař a král Karel IV. a jeho matka Eliška Přemyslovna významný den v kalendáři.

Řadu požadavků na úpravu programu neprosadili poslanci KSČM. Sněmovna se tak nebude zabývat zdaněním peněžitých náhrad v rámci církevních restitucí, jak chtěl Vladimír Koníček, prodejem písnického sídliště v Praze, jak požadovala Marta Semelová, nebo zrušením stropů pro odvody zdravotního a sociálního pojištění, jak navrhoval Miroslav Opálka.

Sněmovna kývla na jeden ze tří návrhu místopředsedkyně klubu ODS Jany Černochové. V pátek by tak mohla projednat novelu, jež by vojákům v aktivních zálohách zvýšila odměny za účast na vojenském cvičení. Černochová naopak do programu neprosadila normu ODS o růstu obranných výdajů ani ústavní předlohu o snazším vysílání vojáků do zahraničních misí. "Pokud zákon spadne pod stůl, ztratíme rok," varovala Černochová.

Související

Více souvisejících

top 09 Miroslav Kalousek Demonstrace v Řecku Vláda ČR Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy