Snížení spotřební daně se zatím odkládá

Praha - Poslanec Michal Babák (VV) se rozhodl odložit svůj návrh na snížení spotřební daně z motorové nafty, protože jej zatím neprojednal s koaličními partnery a ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09). Babák to řekl při páteční schůzi sněmovny během projednávání novely zákona o spotřební dani.

"Za tímto návrhem si stojíme, protože je podpořen studií expertů z Vysoké školy ekonomické a dalšími odborníky. Nicméně zatím jsem jej nestačil projednat s koaličními partnery a hlavně s ministrem financí," řekl Babák.

Jeho návrh počítá se snížením spotřební daně z motorové nafty o téměř 2,5 koruny na litr. Poslanci VV si od tohoto kroku slibují zvýšení výnosu z této daně, protože cena nafty by tím klesla pod úroveň okolních států a podle studie Aleše Roda z Vysoké školy ekonomické je pravděpodobné, že by řidiči kamionů začali opět tankovat na území ČR.

Babák slíbil, že tuto svou úpravu předloží co možná nejdříve. V pátek projednávaná novela, která se týká zejména změn v cenách cigaret, byla zároveň propuštěna do třetího čtení.

Zákon reaguje zejména na povinnost ČR začlenit do českého právního řádu směrnici Evropské unie o daních z tabákových výrobků, která musí být součástí české legislativy do konce letošního roku.

Směrnice obsahuje nové minimální sazby daně z tabákových výrobků, upravuje strukturu daně z cigaret a mění definice tabákových výrobků.

Zvýšení sazeb by se podle návrhu ministerstva mělo odehrát postupně, přičemž první fáze má skončit do prvního ledna 2012. K další změně dojde od začátku roku 2014. Zvyšování se bude odrážet od aktuálního kurzu eura vůči české koruně tak, aby bylo dosaženo nejnižších možných sazeb stanovených směrnicí.

V současnosti jsou nejnižší možnou sazbou dvě koruny a jeden haléř na jednu cigaretu. Po zvýšení půjde o dvě koruny a deset haléřů na cigaretu. Krabička cigaret tedy podraží o necelé dvě koruny. Zdraží i samotný tabák, který je v současnosti daněn sazbou 1340 korun na kilogram. Od ledna 2012 bude daň 1400 korun na kilogram. Státnímu rozpočtu by po zvýšení měly vzrůst příjmy o 2,4 miliardy korun.

Pro zdanění lihu navrhuje ministerstvo takové změny, které mají zajistit splnění podmínek stanovených České republice pro uplatňování trvalé výjimky udělené Evropskou komisí. Ta umožňuje uplatňovat sníženou sazbu spotřební daně pro líh obsažený v ovocných destilátech z domácího pálení. Limit je však 30 litrů ročně a vše musí být určené pro osobní spotřebu.

Zákon se týká i paliv, protože mimo jiné ruší osvobození od daně u tzv. emulzní nafty, což je de facto směs nafty s vodou. Podle názoru ministerstva financí tato nafta již zevšedněla natolik, že není nutné ji daňově zvýhodňovat. Kvůli osvobození od daně se snižuje výběr daně z paliv.

Související

Více souvisejících

spotřební daň

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy