Sněmovnu čeká bitva o kariérní řád učitelů a ratifikace klimatické dohody

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce do konce volebního období ještě stihnout prosadit ve Sněmovně kariérní řád učitelů, ratifikaci dvou smluv mezi Evropskou unií a Kanadou i pařížské klimatické dohody.

Kontroverze vzbuzuje také ratifikace dvou smluv mezi Evropskou unií a Kanadou, Smlouvu o strategickém partnerství by dolní komora měla schválit. Související hospodářskou a obchodní dohodu (CETA), která by měla od příštího roku začít odstraňovat většinu cel a poplatků mezi unií a Kanadou, Sněmovna zatím jen rozjednala.

Pařížská klimatická dohoda budí mezi poslanci spory. Ani po čtyřech dosavadních pokusech ji nepropustili k projednání výborům. Předmětem debat je mimo jiné závaznost a důsledky dohody, která signatáře zavazuje ke snižování emisí skleníkových plynů.

Učitelský kariérní řád, který počítá se zařazením pedagogů do tří stupňů od začínajících přes samostatné po vynikající, nestihli kvůli dalším bodům poslanci projednat koncem června. Předloha nemá podporu největších opozičních stran KSČM, TOP 09 ani ODS. Výhrady k ní ale mají i poslanci vládního hnutí ANO, klub nebude mít závazné hlasování.

Představitelé ČSSD v červnu připouštěli, že si nejsou jistí podporou novely, podle Štecha bylo zřejmé, že materiál o některé hlasy přišel. "Je třeba se obrátit na předsedy poslaneckých klubů. Já vycházím z toho, na čem jsme se dohodli na koaliční radě, všechny strany potvrdily, že kariérní řád, smlouva s Kanadou i klimatická dohoda jsou prioritami vládní koalice pro poslední dny, které ještě budeme trávit ve Sněmovně," řekl dnes Sobotka po dnešním jednání o sportovních dotacích.

"Nechystáme žádné obstrukce, nevidíme pro to žádný důvod," řekl předseda ODS Petr Fiala. ODS ale chce upozornit na rizika, která podle ní klimatická dohoda přináší. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura odmítl kritiku vládní koalice za postoj občanských demokratů ke smlouvě při minulých jednáních o dohodě. Podle něj se Sněmovna dosud zabývala dohodou celkem tři hodiny a 20 minut, z toho poslanci ODS mluvili méně než polovinu. "Tři hodiny projednávání smlouvy, která má trvat sto let, nám připadá celkem přiměřené," řekl.

Šéf poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola řekl, že lidovci smlouvu podporují a jsou připraveni o ní dnes jednat, i kdyby Sněmovna kvůli tomu měla zasedat do večerních hodin. Vyjádřil přesvědčení, že se podaří ukončit první čtení a předat smlouvu k jednání výborům. Podporu dohodě vyjádřila i opoziční TOP 09.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka Poslanecká sněmovna učitelé CETA (Dohoda o volném obchodu mezi EU a Kanadou) pařížská klimatická dohoda ODS KDU - ČSL

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 23 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy