Čachry s policejními spisy? Sněmovní komise vyslechla dva náměstky, jméno Babiš nezaznělo

Praha - Sněmovní komise k únikům informací z vyšetřovacích spisů zahájila dnes dopoledne slyšení náměstka policejního prezidenta Jaroslava Vilda. Pak přišel na řadu náměstek nejvyššího státního zástupce Igor Stříž.

Komise má prověřit případné protiprávní jednání v souvislosti s možným neoprávněným získáváním spisů orgánů činných v trestním řízení. Má se zaměřit také na to, zda údaje z těchto spisů nebyly zneužívány k ovlivňování politické soutěže nebo destabilizaci demokratického právního státu.

"Chceme probrat, jak obíhají jednotlivé spisy, jak jsou chráněny proti případným únikům na veřejnost a jaká jsou kontrolní či kárná opatření proti tomu, aby se tak v praxi nestávalo," řekl novinářům před začátkem dnešní schůze komise její předseda Martin Plíšek (TOP 09).

"Zdá se zřejmé, že docházelo k manipulaci s nějakým policejním spisem přímo, aspoň pokud jsou nahrávky, které existují, pravdivé, takže na to bude třeba otázky položit," uvedl člen komise za ODS Marek Benda. 

"Poslanci se ptali na to, jak funguje systém trestního řízení, nechali si vysvětlit případná slabá místa, která by mohla souviset s úniky informací," řekl novinářům Vild. Debatovalo se podle něho v obecné rovině, o konkrétních případech se řeč nevedla.

"Nevím, jestli lze vůbec zabránit obecně únikům ze spisů. Snažil jsem se pánům poslancům vysvětlit, že největší slabinu vidím v lidském faktoru. Zájem o informace z trestních řízení samozřejmě stoupá, tak jak stoupá závažnost jednotlivých kauz," uvedl Vild. Jméno Andreje Babiše při Vildově slyšení, jak podotkl náměstek, nepadlo.

Stříž poslance seznámil s tím, jak je omezen přístup jednotlivých státních zástupců a pracovníků administrativy do spisů, i s jejich kybernetickou ochranou. "Ne každý státní zástupce ani ne každý zaměstnanec administrativy může nahlédnout do všech spisů, pracují pouze se spisy, které patří do jejich působnosti," řekl Stříž.

Připustil, že pokud se někdo ze státních zástupců informaci "vypustit", jen stěží tomu lze zabránit. V minulosti ale takový případ podle Stříže zaznamenán nebyl. "Nepamatuji a nebylo zaznamenáno žádné kárné řízení pravomocně skončené, které nějakým způsobem by usvědčilo nebo potvrdilo, že by státní zástupce informaci z konkrétního trestního řízení poskytl neoprávněně," zdůraznil náměstek nejvyššího žalobce.

Komise by ještě měla sestavit seznam lidí, které si bude zvát na další zasedání. Měli by přijít také nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, vrchní státní zástupci Lenka Bradáčová a Ivo Ištvan, policejní prezident Tomáš Tuhý, ředitelé Národní centrály proti organizovanému zločinu, Národní protidrogové centrály a Generální inspekce bezpečnostních sborů Michal Mazánek, Jakub Frydrych a Michal Murín a zástupci advokátní komory a Unie obhájců. Dále se mají dostavit ministři vnitra a spravedlnosti Milan Chovanec (ČSSD) a Robert Pelikán (ANO), ale i Babiš a Přibil.

Související

Více souvisejících

Martin Plíšek Poslanecká sněmovna Policie ČR Andrej Babiš Marek Benda Marek Přibil (novinář)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy