Skandál ve Sněmovně: Kancléř Morávek bral protiprávně odměny

Praha - Současný kancléř Sněmovny Jan Morávek podle informací Hospodářských novin pobíral v minulosti odměny za členství v dozorčích radách tří firem, ačkoliv to bylo v rozporu se zákonem. Morávek připustil, že udělal chybu.

Kancléřem Poslanecké sněmovny je Morávek od začátku července. Komise, která na jaře nového kancléře vybírala, o Morávkových potížích s dodržováním zákona nevěděla. Morávek má podle HN štěstí, že nemusí mít bezpečnostní prověrku, protože kvůli problémům s "vedlejšími úvazky" by ji nedostal.

Morávek získal v letech 2013 a 2014 téměř 220.000 korun za členství ve statutárních orgánech Pražské vodohospodářské společnosti, východočeské krajské dopravní firmy OREDO a Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje.

Morávek jako zaměstnanec Kanceláře Poslanecké sněmovny přitom nesměl být členem řídících nebo kontrolních orgánů právnických osob provozujících podnikatelskou činnost.

"Z mé strany došlo v této věci k pochybení, kdy jsem si neuvědomil příslušné ustanovení zákoníku práce a v dobré víře jsem dále působil v kolektivních orgánech obchodních společností," řekl Morávek deníku.

Podle HN se ale Morávek nechoval podle pravidel ani poté, co na začátku 2015 vstoupil v platnost zákon o státní službě. O svém působení v představenstvech a dozorčích radách několika společností nepodal povinnou informaci tehdejšímu kancléři Sněmovny Petru Kynštetrovi. Morávek to vysvětluje jako neúmyslné opomenutí.

Jan Morávek (kancléř Sněmovny) Poslanecká sněmovna Služební zákon

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

včera

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

Zdroj: David Holub

Další zprávy