Doporučoval jsem kyrgyzskému prezidentovi firmu Liglass Trading, uvedl Zeman

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes poskytl rozhovor pro Český rozhlas Radiožurnál. V něm mimo jiné uvedl, že doporučoval při společné schůzce svému kyrgyzskému protějšku Almazbeku Atambajevovi firmu Liglass Trading. Ta má v zemi dostavět kaskádu vodních elektráren na řece Naryn. 

Zeman uvedl, že firmu při setkání s kyrgyzským prezidentem zmínil na základě údajů ministerstva průmyslu a obchodu. S kyrgyzským prezidentem se prý setkal na jeho žádost na letošní světové výstavě Expo v Astaně.

„Protože při všech těchto setkáních lobbuji za české firmy, tak si vždy vyžádám podklady z ministerstva průmyslu a obchodu, které firmy mají v té dané zemi, v daném případě v Kyrgyzstánu, nějaké ambice, zda je mohou doporučit jako firmy důvěryhodné. A když mně toto ministerstvo průmyslu a ochodu dodá, tak samozřejmě při rozhovoru s příslušným prezidentem se o těchto firmách zmíním," řekl český prezident.

O české firmě a její schopnosti ujmout se projektu a finančně ho zajistit se v minulých dnech v českém a kyrgyzském tisku objevily pochybnosti, které majitel společnosti Michael Smelík odmítl. Atambajev se za české investory postavil.

Na dotaz, zda firmu Liglass Trading měl Zeman ze seznamu ministerstva, zdůraznil, že samozřejmě ano. „Vždyť já ji vůbec neznám. Jak si myslíte, že bych k této firmě jinak došel?" dotázal se řečnicky Zeman. Některá česká média uvedla, že se za zájmy české společnosti přimluvil prezidentův kancléř Vratislav Mynář u svého protějšku v kanceláři kyrgyzského prezidenta Sapara Isakova.

Ministerstvo na dotaz ČTK uvedlo, že náměstek ministra Vladimír Bärtl loni v létě v obecném dopise doporučil českou firmu Liglass Trading CZ na žádost jejího jednatele Michaela Smelíka. List, v němž uvítal zájem české společnosti účastnit se tendru v oblasti energetiky, adresoval tamní agentuře pro podporu investic při ministerstvu hospodářství Kyrgyzstánu. Finanční zázemí firmy úřad neprověřoval.

Smelík ministerstvu průmyslu v žádosti o doporučení v Kyrgyzstánu napsal, že firma Liglass Trading CZ uvažuje o vytvoření společného projektu českých dodavatelů a investičních skupin. "Předložila potvrzení o bezdlužnosti, výpis z rejstříku osob a firem a výpis z obchodního rejstříku. V těchto případech MPO primárně neprověřuje finanční zázemí firmy, protože finanční struktura jednotlivých obchodních případů se obvykle formuje až po jejich konkretizaci a ve spolupráci s dalšími firmami," sdělil mluvčí resortu František Kotrba. Dopis náměstka adresovaný kyrgyzské státní agentuře byl podle něj jediným vyjádřením, které MPO k Liglass Trading CZ poskytlo.

České ministerstvo průmyslu a obchodu podle dnešního vyjádření předpokládá, že příslušné kyrgyzské instituce, které zajišťovaly tendr, si všechny potenciální zájemce prověřovaly. "Kdyby byly shledány pochybnosti, projevilo by se to ve výsledcích tendru," dodal Kotrba.

Dohodu s Liglass Trading podepsala kyrgyzská vláda 10. července za Atambajevovy přítomnosti. Projekt se týká výstavby dvou velkých a desítky malých vodních elektráren. Celková výše investic české firmy má v první etapě dosáhnout údajně 230 milionů dolarů (5,1 miliardy Kč).

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman kyrgyzstán Liglass Trading CZ

Aktuálně se děje

před 18 minutami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 23 minutami

před 41 minutami

před 49 minutami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 10 hodinami

Hrůzný nález ostatků v Plzni. V řece plavala lidská hlava

Plzeňská policie se od pátečního večera, kdy ve městě probíhaly populární Slavnosti svobody, zabývá nálezem lidských ostatků. Podle dostupných informací vylovili potápěči z řeky Radbuzy v centru města lidskou hlavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy