ROZHOVOR | ANO nejde porazit. V sestavování vlády může hrát roli Zeman, věří politolog

ROZHOVOR - Politolog Ladislav Mrklas je přesvědčený, že pozice hnutí ANO jakožto vítěze voleb je neotřesitelná. Kdo však bude vládnout, není možné odhadnout a roli může hrát i prezident Zeman. O důvěryhodnosti předvolebních průzkumů, volební účasti i šancích SPD Tomia Okamury hovořil v rozhovoru pro EuroZprávy.cz

Ladislav Mrklas je politolog a prorektor na vysoké škole CEVRO Institut. Vystudoval politologii na Univerzitě Karlově. Jeho odbornou specializací je komparativní politologie se zaměřením na český politický systém, evropské politické strany, volební a stranické systémy, místní a regionální politiku a politický marketing. Volby do Poslanecké sněmovny se uskuteční 20. a 21. října 2017.

Dá se věřit volebním průzkumům?

Volební průzkumy v ČR jsou obdobně jako i jinde ve světě terčem různých kritik. Základní trendy však odráží celkem solidně. Klíčová je otázka volební účasti. Tu ovlivní termín voleb a také fakt, že hnutí ANO má poměrně velký náskok.. To může ukolébat buď jeho voliče a řada z nich nepřijde a nebo to může ukolébat i voliče konkurence, který si řekne, že to stejně nemá smysl. Nebo se naopak může podařit stranám, které brojí proti Babišovi, mobilizace a potom ta volební účast může být mnohem vyšší.

Na výsledky průzkumů nedávno sváděli rozpad koalice se STAN lidovci. Ovlivňují skutečně průzkumy rozhodování voličů?

Určitě ho svým způsobem ovlivňují, nicméně ty směry ovlivňování mohou být různé. Může to být prvek demotivující, ale i pozitivní k zvýšení účasti. Není možné rozpad svádět jen na průzkumy, ty pouze akcelerovaly jakési pnutí, které v té koalici bylo od samého počátku a to zejména ze strany Starostů, kteří nebyli jednotní, zda jít s lidovci nebo ne.

Andreji Babišovi je přisuzováno hodně hlasů, ale nikdo s ním nechce do koalice. Je pravděpodobné nějaké duhové spojení ostatních stran proti němu?

Taková možnost existuje vždycky, ale myslím, že by se všechny strany velmi rozmýšlely. Předpokladem pro obhájení takového spojenectví by muselo být nějaké další prokázaní toho, že Andrej Babiš či jeho aktivity jsou skutečnou hrozbou pro českou demokracii. A především by o tom museli přesvědčit veřejnost. K tomu by vedla jedině dlouhodobá spolupráce, tedy musela by to být vláda, která by měla perspektivu vydržet po celé volební období. Pokud by se například po roce rozpadla, absolutní většina by spadla Andreji Babišovi přímo do klína.

Máme asi tři měsíce do voleb, ale kampaň zatím není moc intenzivní. Na co strany čekají?

Důvodů je vícero. Jsou prázdniny a v tu chvíli je pozornost většiny lidí upřená někam úplně jinam. Důležitý je i finanční limit na kampaň, strany se nechtějí příliš vyčerpávat investováním před prázdninami, přes léto na to lidé zapomenou a kampaň začne nanovo. Kasa některých stran navíc není úplně plná, to je třetí podstatný důvod.

Kdy se to tedy skutečně rozjede?

Tak od druhé poloviny srpna. Lidé se začnou vracet z dovolených a s tím se vrátí i větší zájem o veřejné věci. Uvidíme poměrně masivní kampaň. To lze pozorovat i na tom, že se pomalu přestávají prodávat bilboardy, protože na září a říjen už jsou dávno vyprodané.

Čekáte vyšší volební účast než v posledních letech?

Nečekám. Volební účast se zvyšuje v okamžiku, kdy se podaří k volbám dostat nějakou skupinu, která volit nechodí – to bylo třeba v roce 2010, kdy se zejména TOP09 podařilo dostat k volbám větší množství mladých lidí. Případně za situace, kdy je společnost opravdu něčím velmi znepokojená. A taková situace tu teď podle mě není. Česká republika je politicky i bezpečnostně stabilní, daří se ekonomice.

Nemůže být tím hybatelem migrační krize, kterou část společnosti vnímá jako zásadní problém?

Může dojít k tomu, že v následujících dvou měsících bude akcelerovat počet útoků a přiblíží se našim hranicím. Budou třeba v Rakousku, Německu nebo nedej bože dokonce v České republice. To by dopad mělo. Ale pokud bude situace pokračovat jako doposud, tak si myslím, že to téma trochu vychládá.

Jaké dáváte šance potencionálním nováčkům parlamentu – SPD a Pirátům?

SPD není žádným nováčkem. Je to formace úzce svázaná s Tomiem Okamurou, podobně jako byl Úsvit. Je to jen jiná podoba kandidatury Tomia Okamury a jeho přívrženců. Pirátům moc nevěřím, že by tu měli tolik voličů. Stále se nevyjádřili k některým důležitým tématům a řekl bych, že trochu poztráceli náboj z doby vzniku. Nikdy nebyli v parlamentu, ale už se o nich dlouho ví, vládnou v několika velkých městech. Budou blízko, klidně i 4%, ale ta hranice pro vstup do sněmovny pro ně bude příliš vysoko.

Jak hodnotíte tah ČSSD, která jako volebního lídra postavila Lubomíra Zaorálka?

Každá personální změna učiněná ještě v rozumný čas má určitě smysl. Na české politické scéně jsme v posledních deseti letech takových změn viděli několik a je to běžné i v zahraničí. Jde však spíše takové zatažení za záchranou brzdu v poslední chvíli. Nedá se očekávat vítězství sociálních demokratů v čele s panem Zaorálkem, spíše to bude zmírňování porážky.

Lze očekávat, že Miloš Zeman bude hrát výraznou roli v sestavování vlády?

Velmi záleží na výsledku voleb a prostoru, který se tím pro prezidenta Zemana otevře. Výsledky mohou být jednoznačné a i kdyby chtěl, tak prostor nedostane. Naopak může to může být jakýsi pat či mnoho variant a Miloš Zeman se může stát moderátorem nebo dokonce přímo hybatelem povolebního vyjednávání.

Existuje podle vás nějaký „mocenský pakt“ Babiš – Zeman, o kterém se občas hovoří, nebo je to nesmysl?

Skutečně se poměrně výrazně sblížil elektorát Miloše Zemana a Andreje Babiše. Je to posunem ANO doleva oproti vystupování v minulých volbách a naopak posunem prezidenta do středu. Začala se překrývat řada témat, zejména v „boji lidu proti elitám“. Je tam i průsečík v mocensko-zájmovém zázemí. Asi to není „pakt“ ve smyslu, že by si oba politici někde sedli, podali ruce a řekli si, že přátelé na věčné časy. Je to spíše manželství z rozumu a logiky věci.

Co bude klíčovým tématem letošních voleb?

Zřejmě žádné velké téma mít nebudou. Bude to otázka drobných posunů v preferencích, které buď otevřou nebo neotevřou koaliční varianty, o kterých zatím nevíme.

A jak tedy podle vás volby dopadnou?

Je téměř jisté, že volby vyhraje ANO Andreje Babiše. Je velice pravděpodobné, že druhá bude sociální demokracie. Pořadí dalších stran se může měnit, ale neočekávám, že by ta procenta skákala oproti současným preferencím nějak významně. Říká se, že český volič vždy něčím překvapí. Já vsázím na to, že letos překvapí tím, že poprvé nepřekvapí.

Související

Andrej Babiš

Babiš bude moci hrát roli oběti, komentují výhrůžky politologové

Výhrůžky rodině prezidentského kandidáta a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše by mohly napomoci tomu, že bude ve zbytku kampaně hrát roli oběti a terče agrese. Shodli se na tom někteří politologové, které ČTK oslovila. Dopady na rozhodnutí voličů, koho v druhém kole volit, někteří z nich připouštějí, ale těžko se podle nich odhadují. Poukazují ale na to, že Babiš přispívá k polarizaci společnosti a že útočný styl obsahovaly jeho billboardy s textem "Nezavleču Česko do války".

Více souvisejících

Ladislav Mrklas volby 2017 Česká republika rozhovor politolog Miloš Zeman Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy