Marksová chce po Pilném o 4 miliardy navíc na platy i ochranu dětí

Praha - Ministerstvo práce žádá pro příští rok proti navrhovanému rozpočtu o čtyři miliardy korun na výdaje víc, a to třeba na platy v sociálních službách, dotace či na ochranu ohrožených dětí.

Svůj původní požadavek na 6,5 miliardy při dnešní schůzce vedení resortu práce snížilo. Pilný řekl, že se obě strany přiblížily ke kompromisu, konečná suma to ale není a bude se o ní dál jednat.

Podle navrhovaného rozpočtu by výdaje ministerstva práce měly v příštím roce činit 593,09 miliardy korun. Letos se počítá s částkou 560,47 miliardy. Resort by měl v roce 2018 hospodařit s příjmy 472,13 miliardy, letos s 442,71 miliardy.

"Ministerstvo práce má proti loňskému roku o 34 miliardy navíc, kde nemáme žádný spor, protože se jedná převážně o mandatorní výdaje. Víc než polovina z toho je na důchody. To, o co se sváříme, je, že jsme původně chtěli 6,5 miliardy, v diskusích jsme z toho udělali necelé čtyři miliardy," řekla Marksová. Podotkla, že 2,3 miliardy z požadované sumy navíc by mělo putovat do zvýšení výdělků v sociálních službách.

Pilný zopakoval, že schválený padesátimiliardový schodek rozpočtu je závazný. "Přestože jsme směřovali k nějakému kompromisu, tak konečná cifra nepadla. V tomto okamžiku, kdy přijdou požadavky dalších ministerstev, nejsme schopni tento požadavek ministerstva práce uspokojit. Na obou stranách budeme hledat možnosti přiblížení," dodal ministr financí. Podle něj je nutné dát přednost věcem, "které se musí udělat". Zmínil dopravní stavby.

Za růstem sociálních výdajů pro příští rok je výraznější zvyšování penzí. Od ledna by se starobní důchod měl podle plánů v průměru zvednout o 501 korun, tedy o 4,2 procenta. Vyplácet se v příštím roce začne také otcovská a vyšší nemocenská při delším stonání. Mohlo by se zavést až tříměsíční ošetřovatelské volno, o kterém bude hlasovat Senát nejspíš v polovině srpna. Vyšší budou dětské přídavky, dosáhne na ně víc rodin. Zvedne se rodičovská pro vícerčata.

Podle navrhovaného rozpočtu by výdaje na důchody měly příští rok činit 438,1 miliardy. Letos to má být 416,45 miliardy. Z nemocenského by se mělo vydat 32,71 miliardy místo letošních 27,54 miliardy. Do dávek v hmotné nouzi by mělo putovat 10,05 miliardy, letos to má být 9,66 miliardy. Příspěvek na péči si letos vyžádá asi 23,8 miliardy, v příštím roce by to mělo být 25,5 miliardy. Dávky státní sociální podpory jako rodičovská, porodné, přídavky na děti a příspěvky na pěstounskou péči by v příštím roce měly vyjít na 45,25 miliardy, letos na 40,8 miliardy.

Související

Michaela Marksová /ČSSD/, exministryně práce a sociálních věcí

Marksová (ČSSD) se vrací. Bude politickou náměstkyní na ministerstvu zahraničí

Politickou náměstkyní na ministerstvu zahraničních věcí bude od 15. června bývalá ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Úřad o tom dnes informoval v tiskové zprávě. Marksová by se měla zabývat podporou krajanů, rozvojovou či humanitární pomocí, podporou české vědy a výzkumu ve světě i podporou žen v diplomacii.

Více souvisejících

Michaela Marksová-Tominová Ivan Pilný Ministerstvo práce a soc. věcí Ministerstvo financí

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy